Így nyer a biztosító rajtad, pedig ezt Te is meg tudnád csinálni...

biztosítás

Ha van biztosításod, akkor tudod, hogy általában havonta fizetsz meghatározott díjat azért, hogyha az adott káresemény bekövetkezik, akkor a károd csökkenjen.

Mit csinál a biztosító?

Garantálja számodra, hogyha adott káresemény bekövetkezik, akkor kártalanít. Lehet ez a káresemény egy autó ellopása, a házad leégése, vagy bármilyen baleset életbiztosítás esetén. A biztosító felméri a lehetséges kockázatokat és azok valószínűségét, majd ezt beárazzák, ráteszik a hasznukat és eladják neked.

biztosító haszna

Te biztonságot vásárolsz, egy életérzést. Lehet, hogyha te is ki tudnád számolni a kockázatot és a valószínűséget, akkor meg sem vennéd a biztosítást, de ez egy másik kérdés.

Az emberek szeretnek fizetni a biztonságért, ld. a különféle airbag opciókat, a méregdrága babaüléseket (pedig mi gyerekként tuti nem ezekben ültünk), a foglalásoknál a lemondási biztosítékokat, stb. Biztosítottként kifizetjük a biztonságot. Olykor sokkal többet is fizetünk, mint amennyit a vélt biztonság ér. Ezért jó biznisz biztosítót üzemeltetni.

Te is profitálhatsz úgy, mint egy biztosító

A biztosító pl. Casco esetében kikalkulálja a te „változóid” alapján (életkor, milyen régóta vezetsz, autó típusa, eddigi balesetek...), hogy mennyit kell fizetned havonta. Ő beleszámítja a profitját is, majd nyugodtan hátra dől, mert tudja, egy adott időszakban bejön annyi befizetés (több Casco-s ügyfele van), hogy az esetleges kártalanítás esetén több bevétele marad, mint amennyit kártalanításra kifizetett.

Ezt te is megteheted az opciós piacon még sokkal egyszerűbben is, mint a biztosító.

Nézzük hogyan!

Opciók eladása = biztosítási biznisz

Opció kiírójaként te lehetsz a biztosító. Adott piaci esemény be nem következésére fogadsz, így profitálsz. Mondok egy példát.

Jelenleg fogadhatsz arra, hogy az S&P500 nem éri el a 2200-at 45 napon belül (70%-os valószínűséged van). Ezért jelenleg 1450 dollár ütheti a markodat. Ha igazad lett, akkor lejáratkor elteszed a teljes összeget. Viszont az opciós kereskedésben az a szép, hogy bármikor "felmondhatod" a biztosítási szerződést, így kiszállhatsz a "fogadásodból" jóval előbb is, ha pl. neked elég a már megtermelt 500 dollár és nem akarsz benne tovább ülni.

Azt kell belőle megérteni, hogy opció kiíróként te biztosítót játszol. Nyilván az üzleti modell stabilitását azzal lehet növelni, ha több termékben vagy egyszerre kiíró, lehetőség szerint nem korreláló alaptermékekben. A biztosítónak sem érdeke csak 8. kerületi autó tulajdonosokat biztosítani, mert túl nagy lenne a lokációs kockázata. Te sem akarsz egy termékben kiíróvá válni.

A biztosítós üzleti modellben nagyon fontos a kockázat terítése, amit az opciós piacon az alaptermék kiválasztás diverzifikálásával tudsz elérni.

Többet is profitálhatsz, mint egy biztosító

Az opciós piacon sokkal több lehetőséged van a kockázatok és valószínűségek testre szabására, mint a biztosítós világban. Nézzünk néhányat:

  • te döntöd el, hogy mekkora kockázatot vállalsz,
  • te választod ki az időtávot, amiben kockázatot vállalsz,
  • te határozod meg az esemény bekövetkeztének valószínűségét,
  • te döntöd el, hogy mikor zárod le a pozíciót, mikor "mondod fel a szerződést",
  • te határozod meg az alaptermékek körét (választod ki az ügyfelet), azaz a diverzifikációt,
  • piaci pánik esetén extrém módon túlárazott "biztonságot" adhatsz el azoknak, akiken úrrá lett a pánik.

Az opciók kiírása a "kényelmes" biztosítási üzleti modell, hiszen nem kell ügyfelek után rohangálnod, nem kell szerződéseket kötögetned, nem kell jogászokat és üzletkötőket alkalmaznod.

Otthon ülve egy gombnyomással élvezheted a biztosítási üzleti modell előnyeit.

Nem kell hozzá mást tenned, mint megtanulni azt, hogyan kell opciókat kiírnod, a benne rejlő kockázatot és valószínűséget profi módon kezelni.

Ha szeretnél mélyebben belelátni az opciós kiírás rejtelmeibe, az alábbiakban iratkozz fel a 30 napos ingyenes opciós képzésemre, ahol az opciós alapok mellett az opciós kiírásról is lesz bőven szó.

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 87%

Tags: valószínűség, iránymentes, opció kiírása, biztosító,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2016-09-29



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.