Tényleg akár én is vehetek részvényeket?

részvény vásárlás
Mivel a befektetési alapok megvételéhez amúgy is nyitnom kellett egy befektetési számlát, gondoltam megfejelem az egészet egy elektronikus kereskedési felülettel, hátha jó lesz valamire. Mikor először beléptem erre a felületre, olyan érzésem volt mint amikor kezdő vezetőként kimentem a forgalomba. Izgatott lettem, de egyben feszült is, mert tudtam, hogy ez egy új világ, de nem ismertem ezt a világot, csak azt tudtam, hogy nagyon sokat kell még tanulnom.

Miután átestem a befektetési alapok megvételének tortúráján, ezen az elektronikus felületen tudtam követni, hogy éppen mekkora hozamot, vagy éppenséggel veszteséget generált az alapom.
Miközben figyeltem a befektetési alapjaim hozamát és azon idegeskedtem, hogy nem hoznak semmit, lassan elkezdtem ismerkedni a magyar tőzsdei piac résztvevőivel.

Kik vannak a piacon, kiknek a részvényeit lehet megvenni? Mit jelent egyáltalán az, hogy veszek egy részvényt, hogyan működik, kitől veszem és kinek adom el, stb. Ilyen és ehhez hasonló kérdések gyötörtek a kezdetek kezdetén. Tudtam, hogy sokat kell még tanulnom, ezért nekifogtam.

Elkezdtem kutatni az Interneten és képeztem magam, mert éreztem, hogy a befektetési alapokkal nem fogok messzire jutni. Akkor azt hittem, hogy a részvényekben lesz a megoldás. Mára már tudom, hogy az sem a megfelelő megoldás számomra. Hogy miért? Erről majd egy későbbi cikkemben fogok írni.

Az Interneten való kutatás, keresgélés nagyon hasznosnak bizonyult kezdetben. Eszméletlen mennyiségű információhoz lehet hozzájutni ingyen. Egy idő után viszont eljutottam arra a pontra, hogy szerettem volna az információkat, tudásanyagot strukturált formában látni. Ehhez könyvekre volt szükségem. Nagyrészt angol nyelvű könyveket olvastam, mert ennek a piacnak is a fő nyelve az angol. Kedvenc könyveimet itt találod.

Mi a prompt piac?

Elsőként megismerkedtem azzal a kifejezéssel, hogy "prompt piac", vagyis az a piac, ahol valós időben tudok venni és eladni. Megismertem a magyar tőzsdén (BUX) lévő 40-50 céget és kiválasztottam majdnem a legalacsonyabb árfolyamút, hogy nagyon alacsony pénzzel is kipróbálhassam, milyen érzés megvenni a részvényt. Át akartam élni milyen érzés az éles piacon venni és eladni.
 
A részvények 1000 forint alatt mozogtak és vettem belőlük 10-et. Kőkemény 10 ezer forintot megrizikóztam. Beléptem az elektronikus kereskedési felületre és kiválasztottam a részvényt, majd azt mondtam, hogy 10db vétel. Közölte a rendszer, hogy a vétel bekerült a sorba és amint végrehajtódik értesít. Na itt megint elhűltem egy pillanatra, mi az, hogy amint végrehajtódik? Nem értettem. Később rájöttem, ha én veszek egy részvényt, azt valakinek el kell adnia. Így tehát a megbízásom egy teljes napig nem teljesült, hiszen nem volt eladó. Azaz senki sem akart nekem 10db ilyen részvényt eladni. Ekkor tanultam meg az első nagyon fontos tőzsdei kifejezést: likviditás.

Ne hagyd figyelmen kívül a likviditást!

Sokszor hallottam már, de nem értettem, most azonban a saját bőrömön is megtapasztaltam. A likviditás azt jelenti, hogy az adott részvényben vannak folyamatosan vevők és eladók, vagyis ha beadok egy vételi megbízást, akkor az záros határidőn belül teljesülni fog, mert a vételemhez találok a túloldalon eladót. Hát ebben a papírban nem igazán volt likviditás. Amikor el akartam adni, szintén szembe kellett néznem a likviditási problémával, nem volt vevő a túloldalon. Elképesztőnek tartottam, hogy nem tudtam a részvényt egy teljes hétig értékesíteni, nem volt vevő! Nem akartam hinni a szememnek. Mivel nem vette meg senki, kénytelen voltam engedni az eladási áramból. Végül sikerült közel annyiért eladnom, mint amennyiért vettem, vagyis az eltelt x hónapban nem kerestem egy fillért sem a pénzemmel. Ugyan itt csak 10 ezer forintról volt szó, de gyakorlásnak érdekes tanulság volt.

A likviditás mérőszáma a napi forgalom, vagyis ahány darab részvényt kereskedtek adott tőzsdei napon. Ezt bármelyik tőzsdei honlapon megtekintheted, ami részvényárfolyamokat közöl. Mekkora a megfelelő likviditás? Számomra az a részvény, aminek a napi forgalma nem éri el az  1 millió db-ot (pl. amerikai piac), érdektelen.


Tanulság:
- Csak olyan részvényt vegyek, aminek megfelelő likviditása van.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2008-07-30



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.