Mihez kezdj $10.000-os számlával?

10.000 dollár

Sokszor kapom meg a kérdést, hogy az általam oktatott stratégia vajon működik-e 10.000-es számlával, és ha nem, akkor mit lehet ennyi pénzzel kezdeni.

Azért merül fel a $10.000 többnyire (innentől 10K), mert ennyi a számlanyitási minimum az Interactive Brokers esetén. Ez az összeg nagyon sokféle kereskedést tesz lehetővé. Nézzük át a legfontosabb megközelítéseket.

Opció vásárlás

Opció vásárlása esetén ugyebár a maximális kockázat a bekerülési költség. Azaz ha 1% kockázatot vállalsz, akkor 100 dollárért vehetsz opciót, ez a max. amennyit költhetsz rá, vagy hívhatjuk akár stop szintnek is a hagyományos trading esetén. Mivel ez a max. veszteség, ezért nincs szükség stop megbízásra, hiszen nem veszíthetsz többet ennél.

Mit lehet vásárolni 100 dollárból, merülhet fel a kérdés. 100 dollár nagyon sokféle lehetőséget ad, főleg összetett ügyletek esetén (pl. spread).

Nézzünk néhány példát. Ma (2016. november 30.) OPEC döntés, így pl. az USO (olaj ETF) tökéletesen alkalmas a spekulatív elképzelés lekereskedésére. Jelenlegi árfolyam 10.5. Vehetek decemberi 11-es Call opciót 23 dollárért ha emelkedésre spekulálok, vagy ugyanebben a lejáratban 10-es Put opciót 55 dollárért, ha esésre számítok. Így a max. veszteség 23 és 55 dollár lehet. Ezek az összegek azért ilyen alacsonyak az USO esetén, mert maga az alaptermék is alacsony áron forog. Nézzünk mi a helyzet, ha az alaptermék ára magas.

Legyen pl. a SPY (S&P500 ETF), aminek jelenleg az árfolyama 220. Ha erre akarnék venni emelkedésre egy decemberi 222-es Call opciót, akkor az belekerülne 140 dollárba. De ezt is lehet csökkenteni ha spread ügyletben gondolkodom, így az összeg a felére is csökkenhet. Azaz még egy magasabb árú termék esetén is nagyon szépen lehet a pozíciót méretezni 10K esetén.

Tehát bármi is legyen az elképzelésed iránytrading oldalról vagy sima vagy spread ügyletben megkötheted reális pozícióméret mellett a 10K számlán. Nézzük mi a helyzet a kiírással.

Opció kiírása

E tekintetben lehet a stratégia fedezett vagy fedezetlen. A fedezett ügylet szépsége, hogy szintén előre kalkulálható a max. veszteség, így nagyon könnyen lehet oldalazó csatornát is kereskedni Iron Condor segítségével 10K számlán. Ez már nem feltétlen igaz a fedezetlen stratégiákra, ott ugyanis a margin követelmény határozza meg a benyitható pozíciók körét és mennyiségét.

Ha pl. olaj határidőben szeretnék fedezetlen csatornát kiírni, az kb. $2.500 margint igényel kontraktusonként, ami vállalható egy 10K számlán. Mivel én max. 50% margin szintig húzom ki a számlám, így 10K esetén 2db kontraktus lenne köthető a szabályrendszerem betartása mellett. A fedezetlenséget egyébként teljesen kezdőknek sosem javaslom, kell hozzá egy kis gyakorlat, mire az ember megérik ennek kezelésére.

De pl. az USO (olaj ETF) margin követelménye töredéke a határidősnek, így abban sokkal könnyebben lehet fedezetlen opciókat kiírni pl. iránymentes kereskedés esetén.

Termék kiválasztás

tőzsdei határidős termékek

A határidős termékek alapból magas tőkeáttéttel bíró termékek így azok margin követelménye általában magasabb, mint ETF vagy részvények esetén. Ettől függetlenül fedezett stratégiákkal gyönyörűen lehet határidős termékeket is kiírni még 10K számla mellett is. Az opció vétele sem kérdés határidő esetén, le lehet csökkenteni a kitettséget értelmezhető szintre pl. spread stratégia alkalmazásával.

ETF vagy részvényekre nagyon szépen lehet méretezni és diverzifikálni 10K számla esetén opciós stratégiákat alkalmazva.

Összegzés

Mindent összevetve szinte az összes kereskedési stratégia alkalmazható 10K számla esetén. Határidős opció kiírás esetén csak a diverzifikáció szenved kárt, mert a magasabb margin követelmény mellett nehezebb párhuzamosan nyitva lenni 4-5 termékben. Azonban ez pl. nem okoz problémát ETF-ek esetén, még akkor sem, ha 10K a számla.

Ha magasabb szinten szeretnél diverzifikálni 10K számla esetén, akkor érdemes korlátozott kockázatú stratégiákat alkalmaznod és nem csak határidős termékekkel kereskedni, hanem pl. index követő ETF-ekkel vagy részvényekkel.

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 96%

Tags: ETF, futures, opció kiírása,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2016-12-01



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.