IB Margin Trading - kritikus, hogy értsd!

Interactive Brokers margin

A margin szerepe kiemelten fontos a kereskedésben. Ennek ellenére sok olyan magát profinak valló emberrel is találkoztam, aki nem teljesen érti. Így nézzük Interactive Brokers (IB) esetén mik a fő alapelvek.

Margin jelentése

Leegyszerűsítve hitel, vagy kölcsön. Több pénzért vásárolhatsz, mint amennyid van. Akár egy lakáshitelnek, ennek is van kamatozása, így a margin tartása pénzbe kerül.

Kétféle margint különböztetünk meg:

  • Részvény, ETF: ebben az esetben a margin maga a kölcsön, amit a brókertől veszel fel annak érdekében, hogy többért vásárolj, mint amennyi pénz rendelkezésedre áll.
  • Határidős termék: a margin ez esetben annak az alapletétnek az összege, ami ahhoz kell, hogy a határidős terméket tartani tudd.

Számla típus

IB esetén alapvetően három fő számlatípus létezik margin szempontból:

  1. Cash: ebben az esetben 0 a margin, azaz annyiért vásárolhatsz, amennyi pénzed van.
  2. Reg-T: 50% marginnal rendelkezel, azaz 10.000 dollár megléte esetén 20.000 dollár értékben birtokolhatsz részvényeket, ETF-eket napon túl. Napon belül ez 25%. Ha a Reg-T számlád 2.000 USD alá csökken, akkor automatikusan visszaáll Cash számlára, azaz 0 marginnal fogsz rendelkezni. A Reg-T margin számítás alapja egy szabályrendszer és nem maga a kockázat mértéke.
  3. Portfolio Margin: nem szabályalapú margin számítás az alapja, hanem kockázat alapú. Azaz megnézik, milyen eszközeid vannak, azok hogyan korrelálnak és mi a napon belüli kockázat és ennek megfelelően számítják a margint. Így nem fix a margin mint Reg-T esetén, hanem változó, de sokkal alacsonyabb, mint a fenti esetben. Ez a margin típus csak 110.000 USD feletti számlánál igényelhető.

Mekkora kamatot fizetsz a marginra?

Amennyiben több pénzért vásárolsz, mint amennyivel rendelkezel, kamatot fizetsz. Ennek a kiszámítására javaslom ezt az IB kalkulátort. Nézzük egy példát.

Tegyük fel, hogy 10.000 USD kölcsönt vettél fel. Ennek a jelenlegi kamata 2.16%. Ezt fogja az IB beterhelni. Így a 10.000 USD éves kamata, amit le fognak vonni tőled 216 USD. Ez tehát a kölcsön ára. Tehát ha van egy 10.000 USD számlád és kihasználod az 50%-os margint, azaz 20.000 USD értékben vásárolsz, akkor az éves kamatod 216 USD lesz. Ha ennél többet termelt a befektetésed, akkor nyilván megérte, ha közben esett a piac, akkor nem annyira...

Margin követelmény

Alapvetően kétféle margin követelményt különböztetünk meg:

  • Initial margin requirement: az a kezdeti alapletét összeg, aminek rendelkezésre kell állnia a számlán a pozíció megnyitásához.
  • Maintenance margin requirement: a pozíció tartásához szükséges letéti követelmény. Ez mindig alacsonyabb, mint a nyitáshoz szükséges összeg.

Ezeken felül létezik még Look Ahead és Overnight margin kalkuláció is. A Look Ahead megmutatja mennyi lesz a várható margin a következő kalkulációkor. Az Overnight pedig azt, hogy napon túli tartásra mennyire lesz szükség. Részvény esetén az Overnight és az Initial ugyanaz.

Részvények esetén a fix margin követelmény 50%. Határidős piac esetén teljes mértékben alaptermék függő. Bővebben az egyes termékek margin követelményeiről itt tájékozódhatsz.

A rettegett Margin Call

Margin Call-nak hívják azt, amikor a brókertől kapsz egy levelet vagy akár egy popup üzenetet a platformon belül, amiben tájékoztatnak, hogy nincs elég pénzed a letéti követelmény kielégítésére. Ekkor vagy utalsz még, vagy meglévő pozíció zárásával tudsz felszabadítani tőkét a tartáshoz.

Mikor jön a Margin Call? Akkor, ha az elérhető tőke lecsökken a Maintenance margin követelmény szintje alá. Ilyenkor az IB felszólít arra, hogy tőkésítsd fel a számlát, vagy a megfelelő margin szint elérésének érdekében ő saját hatáskörében elkezdi a pozíciókat likvidálni.

Mire kell figyelni? Arra, hogy a Current Excess Liquidity sose menjen 0 alá. Ez mutatja meg azt, hogy jelenleg mennyi szabad margin van a számlán. Ez az információt kiteheted a Dashboard-ra is TWS-en belül vagy eléred az Account menüben is táblázatos formában:

Interactive Brokers felülete

Napon belül, napon túl

IB esetében, ha részvényt vásárolsz, és napon túl szeretnéd tartani, akkor az 50%-os margint jelent, azaz 2x annyit vehetsz, mint amennyi pénzed van és tarthatod a végtelenségig. Azonban napon belül elég a 25% margin is, ami annyit jelent, hogy napon belül 4x annyiért tarthatsz részvényt, mint amennyi pénzed van.

Viszont piaczárás előtt 10 perccel az IB figyelmeztet, ha nincs elég pénzed napon túli tartásra, ugyanis amint a piac bezár, visszaáll a margin 50%-ra. Magyarán ha túlhúztad magad napon belül 2x-esnél nagyobb kitettségre, akkor ezt rendezned kell zárásig. Ha ezt nem teszed meg, akkor az IB likvidál helyetted. Ilyen esetben 21:50-kor jön egy email és egy popup figyelmeztetés, hogy nincs elég fedezeted napon túli tartásra és vagy te likvidálsz, vagy mi...

Jobb, ha te teszed meg, mert jobb áron fogsz kiszállni, mintha ők küldenék be market on close megbízással a nap végén.

Kötés előtti margin check

Nyilván az egyik legfontosabb dolog azt tudni, hogy új pozíció megnyitásakor hogyan fog változni a margin helyzeted. Ezt az IB-n belül az Order Preview ablakban látod közvetlenül a bekötés előtt, így mindenképp megalapozott döntést hozhatsz margin szempontból. Amennyiben nincs elég margin a pozi megnyitásához, nagy piros hibaüzenet jelenik meg és nem is engedi bekötni.

Margin check:

margin ellenőrzése az Interactive Brokersen

Fenti ablakban látjuk, hogy mekkora lesz a tranzakció értéke. Jelen esetben 100db AAPL vétele 201.33 áron, azaz 20.133 USD a totál érték (margin csak ennek a fele). Majd a jobb oldalon a Margin Impact ablakban az látszik, hogyha ezt a pozit bekötjük, akkor mennyire változik az Initial és Maintenance margin. Tehát bekötés előtt látszik, hogy milyen margin helyzet áll elő, ha a pozi teljesül.

Margin és a nyereségesség összefüggése

A margin követelmény mérete alapjaiban határozza meg a lehetséges profitodat. Nem mindegy, hogy egy konti olaj iránymentes pozi tartásához 5.000 USD-t kérnek be vagy 2.000 USD-t. Ez az "apróság" akár meg is duplázhatja vagy le is felezheti az éves teljesítményed iránymentes kereskedőként. Így akárhol is kereskedsz, legyél tisztában a margin mértékével, mert döntő jelentőségű a profitabilitásod szempontjából.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 96%

Tags: ETF, futures, Interactive Brokers, Margin, REG-T, Portfolio Margin, kamat,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2017-01-12



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.