A tőzsdepszichó nem "lineáris"...

tőzsdepszichológia

Ha már tudsz 10.000 USD számlán profitábilisan kereskedni, az nem jelenti azt, hogy ez menni fog azonnal 100.000 USD számlán is. Miért? Mert a tőzsdepszichó nem "lineáris"...

Sok kezdő gondolja úgy, hogyha egy kisebb számlával sikerül egy számára elfogadható profitot elérni adott évben, akkor azonnal megtriplázhatja a számlát és ugyanazt az eredményt fogja elérni. Hát nem, nagyon nem.

Elmesélek egy történetet...

Régen volt egy diákom, aki 50K-val (50.000 USD) kezdett kereskedni. Egy évig szinte folyamatosan csak profitábilis kereskedései voltak (ez nem nehéz iránymentes stratégiákkal), amiből arra a következtetésre jutott, hogy ő már "profi", így menni fog a nagyobb számla kezelése is. Ráutalt még 150K-t, így a teljes tőke 200K fölé emelkedett. Ezzel együtt a pozíció méretét is megnégyszerezte a kezdetihez képest.

Murphy ilyenkor érzi magát igazán elemében, ugyanis a megemelt számlamérettel bekötött első pozíciójánál olyan helyzettel találta magát szemben, amihez komoly pozíció átalakítási gyakorlat és jelenlét kellett volna. Viszont a négyszer akkora pozíció veszteségbe fordulása nem ugyanazt az érzelmi terhet jelentette, mint a "megszokott". Ez azt eredményezte, hogy nem volt képes "hideg fejjel" tudatosan dönteni, mert az újonnan kialakult érzelmi teher olyan nyomást jelentett, amivel még soha nem találkozott.

Azzal az egy pozícióval a számla közel felét el is veszítette...

Abbahagyta a kereskedést!

Mi a tanulság?

Nem egy embert láttam ilyen okból elbukni. A magyarázat végtelenül egyszerű: ha profitábilisan és stabilan tudsz kezelni 10K számlát, nem fogod tudni egyből ugyanezt megtenni 100K esetén. Miért? Azért mert, míg az első esetben egy iránymentes pozíció lebegő vesztesége kritikus helyzetben 1-2K körül mozog, addig a második esetben 10-20K körül is akár. Az első esetben egy alap nyaralás árát látod lebegni, a második esetben egy középkategóriás autó árát. A kérdés, hogy melyik megy könnyebben?

Én abban hiszek, hogy a számlaméret növeléssel nagyon óvatosan kell bánni. Ha megy a 10K kezelése és pénz állt a házhoz, mehet akár a 15-20K kezelése is, de nem egyből az 50-100K, mert teljesen más léptékű pozíciókkal fogod szembetalálni magad. Sokkal stabilabb és megbízhatóbb - de egyben lassabb - út, amikor "organikusan" nő a számlád mérete, azaz a megtermelt profit növeli, így folyamatosan "szoksz hozzá" az egyre növekvő pozíció méretekhez és nem hirtelen 5-10x nagyobb pozíciókat kell menedzselned.

Általában az nyer, aki a legtöbbet veszít

A tradingben kell a rossz tapasztalat ahhoz, hogy nyerj. A profitos tradekből kevesebbet tanulsz, mint a veszteségesekből. Viszont, ha a veszteségesek a kezdő időszakban érnek indokolatlanul nagy számla mellett, akkor el fog menni az életkedved az egésztől és nem lesz benned erő, hogy felállj és folytasd az utad. Ezért nem szabad kapzsinak lenni. Hiába érzed, hogy "profi" vagy 6 hónap után, nem vagy az! Ne triplázd meg a számlád abban az illúzióban, hogy neked ez menni fog 3x akkora pozíció mérettel is. Szépen lassan. Ha eddig ráértél, még tudsz várni!

"Baby steps"

Tudom, hogy mindenki azonnal meg akar gazdagodni, de a bölcsek - akik már megjárták - tudják, hogy ez az út nem járható. A hosszútávon sikeres kereskedők konzisztens úton járnak. Ezt javaslom neked is. Építsd fel a tudásod szisztematikusan, egyik napról a másikra. Egyik lépés a másik után. Ne akard azonnal az évi 100% hozamot ráadásul a teljes megtakarításodra vetítve.

Ne legyél kapzsi, legyél türelmes és kitartó. Tudom, könnyebb mondani, mint követni...

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: tanulság, tőzsdepszichológia,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2017-01-19



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.