IB snapshot adatelőfizetés

IB snapshot adatelőfizetés

2017.03.01-én egy jelentős változás állt be az Interactive Brokers (IB) adatszolgáltatási stratégiájában. Megjelent a snapshot jellegű adatelőfizetés, amit nézzünk meg bővebben.

Mielőtt belemennék a snapshot elemzésébe, nézzük meg hogyan épül fel az IB jelenlegi adatelőfizetési struktúrája.

IB snapshot adatelőfizetés

Vizsgáljuk meg a kategóriákat!

Quote Bundles: olyan csomagok, amik többféle tőzsdét és terméket tartalmaznak egyszerre, így egyben is elő lehet rájuk fizetni. A "Waiver" azt jelenti, hogyha 30 dollár jutalékot letermelsz az IB-nek adott hónapban akkor ingyen volt az adat, nem terhelnek be érte havi 10 dollárt.

Indexes: különféle index adatok, de alapvetően ezek az infók elérhetők többnyire ETF-eken keresztül, így külön nem feltétlen kell előfizetni.

Level I (NBBO): kvázi realtime adatok különféle tőzsdékről. Pl. itt tudsz előfizetni a NYMEX-en kereskedett olaj határidő realtime áraira.

Level II (Deep Book): nem csak a realtime adatot adja, hanem market maker információkat is. Azaz ki, milyen tétellel áll bent és milyen áron. Nyilván sokkal drágább, de pl. daytrading-hez kötelező. Opciózáshoz felesleges.

Fixed Income: önmagáért beszélő kategória.

Other: lényegtelen nekünk.

Mit jelent a snapshot?

A Quote Bundles részben jelent meg két új előfizetési lehetőség:

  • US Equity and Options Add-On Streaming Bundle
  • US Securities Snapshot and Futures Value Bundle

Az első a realtime árakat adja a részvénypiachoz és opciókhoz, a második a snapshot adatokat az előzőekhez és még a határidős piachoz. A snapshot tulajdonképpen késleltetett adat, de ha "rányomok az árra" akkor azonnal látom a realtime árat is. Egy ilyen adatkérés 0.01 dollárba kerül, ami nem lehet több, mint 1.5 dollár havonta, azaz 150x kérhetem le az árat. Ha ezt meghaladom, akkor automatikusan átraknak a realtime csomagba további költség nélkül.

Mindkét előfizetésre igaz az, hogyha letermelsz 30 dollár jutalékot, akkor ingyen volt, egyébként 10 dollár lesz a díja adott hónapban.

Kinek jó a snapshot adat?

Annak aki ritkán köt, pl. befektető. Havonta 1-2 kötés esetén felesleges a realtime adat. Gondolom az IB egyik motivációja az volt, hogy csökkentse a szerverek terhelését a sok felesleges realtime adat szolgáltatásával. A legtöbb átlag kereskedőnek bőven elég vagy a késleltetett vagy a snapshot adatlekérés.

Azt csak halkan jegyzem meg, hogy az IB szerint március 1 után a régi csomagok eltűnnek, nekem mégis bent maradt a régi US Value Bundle, ahogy a fenti képen is látszik. Pedig elvileg meg kellett volna szűnjön...

Bővebb információkért...

Az IB honlapján részletesen kielemezték a változást és bemutatták a snapshot árlekérés módozatait is különféle platformokra lebontva.

Itt tudsz róla olvasni: http://ibkb.interactivebrokers.com/article/2830

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 97%

Tags: Interactive Brokers, adatelőfizetés,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2017-03-09



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.