Mi az a "reverse split"?

reverse split

Nemrég volt egy reverse split a VXX-ben, ami elég sok kérdést generált a diákjaim körében, így érdemesnek tartom kifejteni a témakört bővebben.

Több "ijedt" email-t is kaptam azzal kapcsolatban, hogy a demó számlán több ezer USD veszteség látszik a VXX short pozícióknál, hiszen az árfolyam hirtelen 10-ről felugrott kb. 50-re és hogyan lehetséges mindez.

Az egyik kérdező az alábbi screenshot-ot csatolta be 2017.08.23-án:

VXX reverse split jelenség

A fenti képen látszik, ahogy az árfolyam egyik napról a másikra ugrott egy nagyot 10-ről 50-re. Aki nem tudja mi az a reverse split, az tényleg értetlenül állhat a chart előtt, főleg ha a piacon nem történt semmi extra. Ugyebár akkor ugrik meg maga a VXX, amikor a volatilitás megnő. Azért ahhoz elég nagy pániknak kellene lennie, hogy a VXX 500%-os pluszban nyisson ki. Ilyet még sosem láttunk és remélem nem is fogunk.

Na de mi az a reverse split?

Magyarul fordított részvényfelosztást jelent. Azaz, ha XYZ részvényt 3:1 arányban felosztják, akkor a részvények darabszáma harmadolódik, a névérték viszont triplázódik. VXX esetén ismét egy kb. 5x-ös split következett be. Erre a termékre jellemző, hogy néhány évente jön a split, hiszen a folyamatos contango jelenség miatt, a termék trendje erősen shortos. Magyarul a VXX hosszútávon mindig esik. Azért, hogy ne menjen le nullára az értéke és továbbra is lehessen vele kereskedni, olyan 8-10 körül árfolyam mellett mindig megérkezik a reverse split.

Tehát ha pl. rendelkeztél 100 db VXX "részvénnyel", amit 10 dolláros árfolyamot vettél, akkor az 5x-ös reverse split után lesz 20 db részvényed 50-es árfolyamon. Azaz a teljes értéke ugyanaz, mert 100x10 = 20x50.

Tehát "sajnos" a reverse split jelenséggel nem lehet kockázatmentesen pénzt csinálni. Ezt azért emelem ki, mert többször kaptam már ezt meg kérdésként. Sőt, bukni sem lehet vele. Így ha éppenséggel valamelyik demo számlád split után extrém veszteséget mutat, az csak annyit jelent, hogy a demo számla alkalmatlan a split lekezelésére, így tekintsd a dolgot semmisnek. Ismét hangsúlyozom, hogy a reverse split jelenséggel önmagába se keresni, se bukni nem lehet.

Reverse split utáni chart

A split visszakövetését egyébként nagyon megnehezíti az, hogy a chart más másnap korrigálja a korábbi árakat a felosztás mértékével. Azaz csak aznap és napon belül látsz majd gap-et, később olyan mintha mi sem történt volna. Íme a VXX jelenlegi grafikonja (2017.08.29).

VXX éves chart

Ezen a charton az látszik, mintha az árfolyam soha nem járt volna 10 környékén. Sőt ha visszanézem a chartot pl. havi felbontásban, akkor olyan mintha a VXX csúcsa 122.800 lett volna. Azaz úgy néz ki mintha 122.800-ról esett volna le a mai 47-es árfolyamra. Íme a havi chart:

VXX 20 éves chart

Tehát ha nem tudsz a reverse split jelenségről azt gondolhatod, hogy "Te jó Isten ezzel a papírral mi történt?". Pedig csak minden egyes reverse split után felszorzásra kerülnek a múltbéli árfolyamok is, így jön ki ez a csillagászatian magas "részvényárfolyam".

Mi történik az opciókkal?

Ha VXX opciókat tartasz, amik alapból 100 alapterméket kontrollálnak, akkor 5x-ös reverse split után csak 20 db alapterméket fognak kontrollálni, de a pozíciód tényleges értéke nem fog változni. Tehát opciókkal sem lehet ezt a jelenséget kockázatmentes profitálási lehetőségre kihasználni ha valaki éppen erre akarna spekulálni. Okosan ki van találva ez a piac.

Ha érdekel, hogyan lehet profi módon kereskedni a volatilitást akár alaptermékkel, akár opciókkal, akkor vess egy pillantást a Volatrade Stratégiámra.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: Volatilitás, split, VXX,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2017-08-31



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.