Futures Spread Trading

Futures Spread Trading

Olyan sokszor merült már fel ez a téma a belső fórumon, hogy megérett az idő egy cikkre. Nézzük, mit takar a futures pair trading és mikor alkalmazható nagy valószínűséggel profitábilisan.

A futures termék magyarul határidős terméket jelent, ami azt jelenti, hogy a jövőben valamikor a termék kifut. Ilyen tekintetben hasonlít az opciókra, azonban az opció elértéktelenedik, a határidős termék nem, csak kifut és át kell kötni a következő lejáratra. A stratégia, amit szeretnék itt röviden bemutatni elég sokféle néven fut:

  • Futures Calendar Spread
  • Futures Horizontal Spread
  • Futures Time Spread
  • Futures Pair Trading

Alapvetően kétféle futures pair trading létezik:

  • Intra-Commodity: pl. amikor a határidős Crude Oil januári kontraktusát kötöm szembe a februárival vagy,
  • Inter-Commodity: ez esetben a Crude Oil van pl. szembekötve a Brent Oil termékkel, azaz ugyanazon szektorban maradva, de két eltérő olaj termék árkülönbségéből igyekszem profitálni. Ebben nekem semmi jártasságom nincs, így az elsőről fogok bővebben írni.

Intra-Commodity Calendar Spread

A stratégia minden esetben ugyanazon termék két különböző lejáratából épül fel. Nézzük példaként a földgázt, ami télen ad lehetőséget magas valószínűségű pair trading-re. A stratégia lényege röviden a közeli (front) és távoli (back) lejárat közti eltérés szűkülésére vagy tágulására való spekuláció.

Íme, a földgáz aktuális lejáratainak árfolyama:

Fenti táblázat értelmezése röviden:

  • /NGF8 a front hónap, oda is van írva mellé, hogy active. Még 14 napig él, utána kifut és következik az /NGG8, amiben ma még 47 nap van hátra lejáratig.
  • /NGF8 ára: 2.718, /NGG8 ára: 2.734 és így tovább
  • Látszik, hogy a különböző lejáratok között árkülönbségek lépnek fel, aminek sok oka van, de ebbe nem mennék bele (pl. carry cost)

A stratégia lényege, hogy nem az alaptermék irányát igyekszik eltalálni, hanem a két hónap közti spread tágulását vagy szűkülését kell megtippelni. Minél tovább tartott egy trend az alaptermékben, annál nagyobb az esélye a korrekciónak, így még nagyobb az esély arra is, hogy a spread irányát is sikerüljön eltalálni.

Tipikusan a front és következő hónapot szokták lekereskedni. Jelen esetben az /NGF8 kerülne szembekötésre az /NGG8-al. Na de melyiket veszem és melyiket adom el? Ez attól függ, hogy mi a várakozásom a spread-del kapcsolatban.

Nézzük, hogy alakul jelenleg a két termék közti spread grafikonon (klikk nagy képhez):

Amit látunk, az egy napos line grafikon a két termék közötti árkülönbség változására. Jelen esetben a két lejárat közti eltérés -0.014, azaz a távoli hónap drágább, ami így télen nem túl meglepő. Tegyük fel az az elképzelésem, hogy a spread szűkülni fog (Bull Spread), azaz a grafikon korrigál a 0 szinthez (long).

Ez esetben mit kellene tennem?

Megvenni a spread-et, ami azt jelenti, hogy long /NGF8 és short /NGG8, azaz a két lejáratot egymással szembe kötöm be és így jön létre a Futures Calendar Spread vagy Pair Trading pozíció.

Mikor fogok ezzel keresni?

Hát akkor, ha tényleg szűkül az árrés. Hogyan szűkülhet? Vagy a front hónap emelkedik a back-hez képest, vagy a back csökken a front-hoz képest. A lényeg, hogy szűküljön, azaz "emelkedjen" a grafikon. Tudom, hogy elsőre elég extrém a negatív árat látni a grafikonon, de ez más világ, mint a sima trading, itt ez megszokott jelenség.

Eddigi tapasztalataim alapján azt mondanám, hogy az utolsó 10 napban érdemes ilyen pozíciókkal szemezni. Azonban azt is hozzátenném, hogy az ilyen jellegű kereskedésben közel sincs akkora gyakorlatom, mint az opciókkal. Ritkán játszom meg és csak olyankor, ha már nagyon szembetűnő a különbség a két lejárat között. Fenti chart még nem egy ilyen helyzetet mutat be. Viszont földgáz esetén télen előfordulhatnak olyan extrém kilengések és árrések a front és back hónap között, hogy nagyon kiszélesedik a spread, aminek a szűkülésére lehet kereskedni.

Mit kell tennem, ha azt gondolom, hogy a különbség nőni fog a két termék között és nem csökkenni (előző példa)? Ez esetben Bear Spread-ről beszélünk, amikor eladom a front hónapot és megveszem a back hónapot. Tehát pont az ellentettje az előzőnek. Vannak piaci helyzetek, ahol olyan erős trend alakul ki a front hónapban, hogy a spread tágulására fogadva lehet profitálni.

Mekkora a profit, kockázat és margin?

Rövid számolásos példa azok kedvéért, akik érteni szeretnék az ebben rejlő kockázatot és profitot. Vegyük alapul a fenti árat és tételezzük fel, hogy beszálltam -0.02 árszintnél arra, hogy a spread szűkülni fog és visszakorrigál -0.01-re, azaz összesen 0.01-et megy. Mennyit is ér ez a 0.01? A földgáz multiplier-e 10.000, így 0.01*10000 = 100 USD. Ha ellenem megy ugyanennyit, akkor mindössze 100 dollár veszteségem keletkezik, ha kizárom a spread-et, vagy kifut. Így látszik, hogy nem beszélünk extrém kockázatról, sem profitról.

Ez a fajta futures trading jóval alacsonyabb margint is követel az alacsonyabb kockázatos volta miatt. Gondolj bele, hogy itt két futures-t kötsz egymással szembe és nem arra spekózol, hogy a földgáz alapból emelkedik vagy esik, hanem arra, hogy az árkülönbség szűkül. Tehát nem alakítasz ki véleményt az alaptermékről, fogalmad sincs, hogy a front vagy a back hónap fog mozogni és merre, csak arra spekulálsz, hogy a köztük lévő különbség nő vagy csökken. Azaz az árkülönbség tekintetében van long vagy short elképzelésed.

Margin követelmény és trading jogosultság

Akárhol is legyen számlád a fenti stratégiához szükséged van futures realtime adatokra és kereskedési jogosultságra. Margin tekintetében elég nagy szórás lehet, de most nézzük, a saját számlámon mennyi lenne a fenti ügylet margin követelménye. Azaz long /NGF8 és short /NGG8:

Azaz a kezdeti margin követelménye az ügyletnek 650 USD. Ezzel szemben nézzük, mennyi lenne a margin ha simán megvenném az /NGF8-at longra spekulálva.

Látszik, hogy jelentős a különbség, ugyanis ebben az esetben a margin követelményem 2750 USD lenne. Azaz sokkal kockázatosabb és magasabb margin igénnyel bír a sima short vagy long futures alaptermék spekuláció, mint a spread trading. Ennek a stratégiának egyébként a nagy hátránya, hogy ritkán ad igazán jó jelzéseket és magas valószínűségű lehetőségeket.

Potenciális alaptermékek

Minden olyan termék potenciális, amire jegyeznek határidős terméket. Ezen felül viszont érdemes olyan termékeket választani, amelyek esetében fellépnek szezonalitással kapcsolatos kockázatok, így a spread kitágulhat. Ilyen pl. a földgáz a tél miatt, az agrár termékek a nyári és őszi készletriportok miatt, az olaj úgy általában, stb.

Warning!

Ha még soha az életben nem kereskedtél határidővel és azt sem tudod mi az, akkor kérlek, a fentieket ne próbáld ki, mert ha mellényúlsz, rossz termékeket kötsz egymással szemben, stb. abból nagy baj lehet!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 99%

Tags: futures, spread, földgáz,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2017-12-14



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.