Létezik kockázatkezelt Bitcoin mánia?

kockázatkezelt Bitcoin

Több mint 12 éve foglalkozom tőzsdei kereskedéssel, de soha életemben nem láttam olyan ármozgásokat és mániát kialakulni, mint ami mostanság a Bitcoint jellemzi.

Addig minden OK, amíg az összes kriptó emelkedik. De mi lesz, ha elkezd esni?

Sokan naivan azt gondolják, hogy majd a stop loss megvédi őket. Ha pánik van és szakadás a stop semmire sem megoldás, mert átugorja a piac gap-pel (ld. CHF pánik 2015. január, vagy 2010. május S&P500 flash crash, stb). Magyarán a kriptó kereskedés jelenleg korlátlan kockázatú tevékenység (ok csak 0-ig eshet). Azt gondolom a tömeg erre se nincs felkészülve, se nem kezelni.

A fórum hozzászólásokból és a hozzám küldött levelekből (egyre többet kapok) azt érzem, hogy a legtöbb ember nagyon nincs tisztában azzal, hogy mit csinál. Ma már olyanok is elkezdtek Bitcoinba fektetni, akiknek semmi közük a tőkepiachoz és soha életükben nem kereskedtek semmivel.

Múltkor egy ismerősöm említette, hogy a postán a sorban állva is az emberek erről beszéltek. Érted? A postán! Sosem hallottam a postán senkit iránymentes kereskedésről beszélni:).

Szóval ma már egyre többen kezdenek hozzá érteni és beletolni a megtakarításokat. Facebook-on léteznek olyan csoportok ahol a hozzá nem értők készpénzért szeretnének Bitcoint vagy Ethereumot vásárolni. Ennek két oka lehet: vagy fekete pénzt akar leváltani, vagy annyira sem ért az egészhez, hogy tőzsdei számlát nyisson. Egyik sem túl biztató...

Amit ma mindenki csinál az nem “buy and hold” hanem “buy and pray”... amivel nincs is semmi gond, ha tudatos és nem elvakult all-in stratégia...

Két tábort látok jelenleg a kriptó mánia körül kialakulni

Az egyik tábor, aminek már neve is van a Nocoiner, akik nem hisznek benne. Nem szállnak be, de azért közelről figyelik.

A másik tábor a totál elvakult közeg, aki a legutolsó megtakarítását is beletolja a piacba. Sőt már vannak olyanok is, akik a házukra vettek fel jelzáloghitelt, hogy befektessék Bitcoinba.

A kettő között lenne az arany középút, amit én is követek. Trader vagyok, ezért olyan lehetőségeket keresek, amivel pénzt lehet keresni. A jelenlegi mánia és long trend erre kitűnő lehetőségeket ad. Nagyon könnyű most ezen a piacon pénzt keresni (szerintem nem sokáig) ha okosan csináljuk. Nálam az okosan annyit jelent, hogy a teljes vagyonom max. 5%-val ülök bele ezekbe a termékekbe, és amint valamelyik megduplázódott, kiveszem a kockázatot a piacról. Így nem vagyok se Nocoiner, se elvakult. Mégis lehet vele pénzt keresni. Nyilván bukhatok is mindent (5%-ot), de ezt full tudatosan tudom kezelni.

Sajnos a legtöbb ember erre azért alkalmatlan, mert nem bír a kapzsiságával látva ezeket az extrém napi emelkedéseket és sokkal többet kockáztat, mint kellene. Íme, egy videó, amiben a Wall Street farkasa beszél a pump & dump jelenségről és arról, hogy mire érdemes felkészülnie az embereknek.

 

Kockázatkezelt mánia

Mint ahogy fent említettem a stop loss nem jelent kockázatkezelést egy ennyire gyorsan és hektikusan mozgó piacon. Számítani lehet arra, hogyha elindul majd egyszer a kijózanodás, akkor a stop-ok nem fognak teljesülni ott ahol szerettük volna. Én magam nem is használok éppen ezért stop megbízást, hiszen a portfólióm súlya egyben a kockázatom kezelése is. Amint valami megduplázódott, kiveszem a piacról. Ez egy elég alapszintű kockázatkezelés, de amíg nincsenek opciók, addig ez is megteszi.

A Bitcoin mainstream adaptációjának első lépése a Bitcoin futures bevezetése volt, a második lépés az ETF lesz és a harmadik az opciók. Kizárólag az opciókkal lehet majd ezt a piacot maximálisan korlátozott kockázat mellett kereskedni akár long, akár short irányba.

FOMO

Manapság nagyon sokan érzik azt, hogy kimaradtak a kriptó őrületből, pedig a java még lehet, hogy hátravan. Sőt opciókkal nem csak az égig menetelést tudod lekereskedni, hanem a szakadást is, ráadásul fix, előre tervezhető kockázat mellett. Mint tudjuk a fák nem nőnek az égig, így kell egy eszköz arra is, majd ha a piac esik. Erre nem a legbiztonságosabb az alaptermék short mint tudjuk. Az opció viszont kifejezetten alkalmas (lehet) rá, csak meg kell tanulni.

Ha nem szeretnél kimaradni a 2018-as "kockázatkezelt" kriptó őrületből, akár short, akár long irányban, akkor a tanulást most kell elkezdened!

Egy 30 napos ingyenes képzéssel már ma elkezdhetsz elmerülni az opciózás világában. 

Konklúzió

Ha a véleményem kérdezed, se nem vagyok igazán pro, se nem kontra a kriptóvilággal kapcsolatban. Pusztán jó pénzkereseti lehetőséget látok benne, amit érdemes kihasználni. Viszont azt is tisztán látom, hogy lesznek benne durva összeomlások és volatilitás, amire fel vagyok készülve. Azokat sajnálom csak, akik a portfóliójuk jelentős részét ebbe teszik és trading tapasztalatuk sincs, mert annak csúnya vége lesz!

Megismerik majd a fenti videóban említett pump & dump jelenséget:(

Warning

Ennek a cikknek nem az a célja, hogy rávegyelek, hogy kriptóval kereskedj, Isten ments! Tisztában vagyok a dolog kockázataival és pontosan tudom, hogy az átlagnak ez messze kerülendő. Ha viszont már amúgy is kereskedsz ezekkel a termékekkel és nem ismered az opciós lehetőségeket, akkor érdemes rá felkészülnöd!

Véleményem szerint erre a piacra csak olyanoknak lenne szabad belépniük, akik már tapasztalt befektetőt vagy kereskedők. Sajnos nem ez történik és csúnya vége lesz:(

Ha soha életedben nem kereskedtél semmivel és azt sem tudod, hogy eszik-e vagy isszák, akkor csak azért ne fektess kriptó termékbe, mert most a csapból is ez folyik és a barátod is befektetett!

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 86%

Tags: bitcoin, kriptó, blockchain,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2017-12-18



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.