Bitcoin opciós tőzsde

Bitcoin opciós tőzsde

Sokan kértétek tőlem, hogyha találok Bitcoin opciós tőzsdét, akkor jelezzem. Találtam is egyet, amire talán érdemes lehet ránézni. Nekem is még új a dolog, így nincs velük tapasztalatom - ezt fontos, hogy tudd!

Már többször került szóba itt a blogon a Bitcoin és társai, mert sok kérdés érkezik hozzám ezzel kapcsolatban (is). 2017 év végén CBOE és a CME is bevezette a Bitcoin határidős kereskedést, amit sajnos nem az "átlag" kereskedőnek találtak ki, mert jelentős margint igényel.

Opciós kereskedés segítségével viszont jóval alacsonyabb összeg mellett is be lehet szállni a Bitcoin kereskedésébe, ráadásul korlátozott kockázat mellett (no stop megbízás).

Deribit Bitcoin opciós tőzsde

Nemrég bukkantam rá a Deribit opciós tőzsdére vagy hívhatjuk brókernek is, hiszen a kriptó világban a tőzsde szó enyhén túlzás. Első gondolatom az volt, hogy tuti nagyon széles a spread és lehúzás az egész, aztán jobban megvizsgálva a dolgot egész korrekt árakkal dolgoznak.

Nézzünk egy options chain-t (klikk a képre):

Bal oldalon láthatod a Call opciókhoz tartozó árakat adott strike esetén, jobb oldalon pedig a Put opciókhoz tartozókat. A lejárat 2018.03.30. Azaz van benne 57 nap lejáratig. A strike-ok lépésköze 500 USD, ami nem kevés, de ilyen volatilitás mellett teljesen belefér. Jelenlegi ár majdnem kereken $10.000. Az átláthatóság kedvéért szándékosan csak 8-12.000 között jeleníttettem meg a strike-okat.

Az tetszik benne, hogy a Bid / Ask oszlopban nem csak a BTC árat mutatja, hanem az USD értéket is, így USD-ben is látod, hogy mennyibe fog kerülni adott opció megvétele vagy éppen mennyit kapsz, ha kiíród azt. Azért azt is érdemes észrevenni, hogy még relatíve alacsony itt a likviditás (volume, open interest), hiszen totál új piacról beszélünk. Viszont ami pozitív, hogy nem csak egyesével lehet opciókat venni, hanem vehetsz akár 0.35db vagy 0.1db opciót is.

Quedex Bitcoin opciós tőzsde

A másik elég korrektnek tűnő platform a Quedex névre hallgat. Itt is lehet BTC határidőt és opciókat kötni.

Az előzőhöz képest annyival jobb, hogy itt már láthatsz opciós kockázati görbéket is a kiválasztott opciós stratégiádhoz.

Íme egy Call opciós kockázati görbét bemutató képernyőkép:

Piaci elképzelések

Nézzük, mi lenne, ha Bitcoin emelkedésére szeretnél spekulálni.

Tegyük fel arra szeretnél spekulálni, hogy az árfolyam emelkedik 12.000-re, azaz egy 20%-os emelkedést vársz a lejárat végére (ami egyébként BTC esetén lehet 2 nap is:D).

Ez esetben vásárolhatsz sima Call opciót is, de Spread ügyletet is köthetsz, aminek a profitja magasabb és a kockázata is alacsonyabb. Anélkül, hogy belemennék nagyon mélyen a Spread ügyletek rejtelmeibe, a fenti árak alapján az látszik, hogyha megkötök egy 11000/12000-es Call Spread ügyletet és lejáratra elmegy az árfolyam 12000-ig, akkor kerestem $568-t és a kockázatom mindössze $432 volt. Azaz csináltam 131% hozamot. És a legszebb az egészben, hogyha nem találtam el az irányt, akkor is a max. veszteségem a $432 volt. Azaz 20%-os alaptermék elmozdulás esetén kerestem 131%-ot (ha lejáratra elmegy 12.000-ig).

Nézzük, mi a helyzet, ha esésre játszol Spread ügylet segítségével.

Legyen a céláram ez esetben $8000. Bekötök egy 9000/8000 Put Spread-et amit fenti árak alapján $618-ért tehetek meg. Ha lejáratkor ténylegesen $8000 vagy alatta lesz az árfolyam, akkor kerestem $382-t. Ez "csak" 61%-os hozam.

Hogy lehet, hogy ez ennyivel kevesebb, mint a fenti Call példa? Ennek két oka van: az egyik, hogy nem pont $10.000 az árfolyam, hanem $9801 jelen esetben, így nem szimmetrikus teljesen a példa és a Put oldal általában drágább, akárcsak az S&P500 index esetén (mert az eséstől jobban félünk, mint az emelkedéstől). De azért a 61%-os profit sem rossz kevesebb, mint 20%-os alaptermék esés esetén. A max. kockázatod ebben az esetben is az opciós prémium, ami $618 volt.

Természetesen lehet opciókat kiírni is, de azt nem javaslom kezdőknek, főleg nem Bitcoin-ra:)

Partnerkockázat

Egyik céget sem ismerem és nincs is velük tapasztalatom, úgyhogy mielőtt ezekbe pénzt raksz, járj utána alaposan minden feltétlenek (költségek, margin, stb). Azt sem tudom, hogy holnap fognak-e létezni vagy scam-e az egész, ezért mindenki végezze el a saját elemzését, mielőtt ide pénzt tesz (vagy akárhova).

Fontos, hogy ezek crypto only brókerek, azaz USD-t vagy EUR-t nem tudsz kiutalni hozzájuk csak és kizárólag Bitcoint tudsz transzferálni wallet-ből vagy tőzsdei számládról. Kriptó világban még igazabb a mondás miszerint csak olyan pénzt kockáztass, amit nem sajnálsz. És ha totál kezdő vagy opciók terén, ki se próbáld, mert ha véletlenül mellényúlsz és fedezetlenül írsz ki opciót, akkor többet is veszíthetsz, mint amennyi a számládon van (főleg fedezetlen short Call esetén).

Tanulj mielőtt spekulálsz - megéri!

Ha fogalmad sincs az opciókról, vagy arról mit jelent a fenti Spread ügylet, akkor semmiképp se a Bitcoin opciókkal kezdj. Ha viszont érdekel a téma és szeretnél kockázatkezeltebben spekulálni akár opciók segítségével, akkor ajánlom figyelmedbe az oktatásaimat, aminek keretein belül 100%-ig gyakorlati példák segítségével értheted meg a fenti gondolatmenetet és nem csak vásárolni tanulsz meg opciókat, hanem kiírni is.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: bitcoin, kriptó, bitcoin opció, bróker,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2018-02-01



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.