Magyar piac unalmas - irány Amerika

amerikai tőzsde
Az első évemben folyamatosan csak a magyar piac résztvevőit figyeltem. Mivel nincs túl sok, ezért szinte fejben tudtam tartani mindegyiknek a nyitó és záróárát. Mivel a napközbeni volatilitás is elenyésző, ezért nem volt értelme egész nap figyelni a papírok mozgását, mert nem igazán történt semmi. Nagyon sok olyan nap volt, hogy gyakorlatilag tényleg semmi sem történt. Egy idő után ráuntam és elkezdtem magamnak olyan piacot keresni, amiben benne van a likviditás és a volatilitás, nem pár tíz résztvevője van és történnek izgalmak napközben.

Először a német piacot kezdtem el figyelgetni, ami alapvetően ezeknek a kritériumoknak meg is felelt, de a gondom a német nyelvnél kezdődött. Minden információ, hír németül volt és ez a nyelv nem áll túl közel a szívemhez.

Mi egyéb jöhetett ezek után szóba? Hát természetesen Amerika. A nagy Amerika, amiről mindenki beszél. Gondoltam megnézem magamnak. Az angol nyelv is igen közel áll a szívemhez, sokat olvasok és tanulok ezen a nyelven, szóval nem volt gondom. A trédelés szaknyelvét nyilván el kellett sajátítanom, de nem volt vészes. Felmerült bennem a kérdés, hogy mégis hogyan kezdhetnék hozzá az amerikai piacon való trédeléshez? Gondoltam az első ötletem, hogy megkérdezem az éppen aktuális brókerem. A bróker azt mondta, hogy tudnak Amerikában kötni, de drágább lesz. Mint később kiderült, jóval drágább volt. Mi több, csak telefonon tudtam kötni, de nem is direktben, hanem a magyar brókert felhívtam, ő felvette a "rendelést", majd ő is tovább telefonált New York-ba itteni idő szerint 15:30-kor amikor az amerikai piacnyitás történik. Kicsit hosszadalmas és nehézkes procedúra volt, sőt még drága is. Mikor egy trade-m teljesült, vissza kellett hívnia a brókernek, hogy elmondja, hogy mennyin teljesült és hogy mikor. Néha elfelejtett és ilyenkor nekem kellett telefonálgatni. Mivel elég körülményesnek éreztem, gyorsan felhagytam ezzel a módszerrel.

Ezek után elindultam magam útján és megkerestem azt az amerikai elektronikus platformmal rendelkező brókert, akik nagyon alacsony kötési díjjal rendelkeznek és elképesztően professzionális kereskedési platformot üzemeltetnek.

Miután a saját szememmel láttam azt a több ezer részvényt, amiből választani lehet a tengerentúlon és azt a fajta likviditást és volatilitást, ami ott van, többé eszembe nem jutott itthon részvény vásárlással bohóckodni. Ennek már több mint másfél éve és azóta is szinte csak az amerikai piacot figyelem. Nem volt egy nap sem, amikor csalódtam volna a teljesítményben, a változatosságban, az adrenalinban és az izgalomban, amit ez a piac nyújtani tud. Az egyetlen hátránya, hogy csak 15:30-kor nyit ki és 22:00-ig van nyitva. Vagyis sok esetben nem vagyok gép közelében pont a nap derekán, de a nyitót mindig tudom nézni és a záró felé is a gép előtt vagyok és figyelem az eseményeket. Azóta is maradtam az amerikai piacnál, de a részvényektől egy kicsit eltávolodtam és áttértem az opciók világára, de ennyire ne szaladjunk előre a történetbe. Van még mit mesélnem...:)


Tanulságok:
- Ha izgalmat és volatilitást keresek, ne itthon keressem, a magyar piac unalmas.
- Amerikai piacra magyar brókeren keresztül megbízást adni, ÖNGYILKOSSÁG, mivel a jutalék jelentős részét teszi ki a teljes pozíciónak (ha nem óriási pénzzel játszom).
- Amerikai elektronikus platformmal rendelkező brókercégre van szükség, ahol magyar állampolgár is nyithat számlát.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2008-08-16



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.