A 10 legnagyobb tanulság 10 év alatt

Nemrég lett az OpcioGuru 10 éves, így összeszedtem a 10 legnagyobb tanulságom az elmúlt 10 évből. Olvasd el, hátha tanulsz belőle valamit.

Aki kereskedik, az tudja, hogy az ember egy halom hibát követ el, mire célba ér. Ezért nehéz is volt összeszedni a 10 legnagyobb tanulságot (sokkal több van ennél), de igyekeztem a legfontosabbakat megemlíteni, már ami a kereskedésemet illeti.

#1 Senki sem tudja merre megy a piac

Mondanom sem kell, hogy az elején elhittem, hogy vannak akik tudják merre megy a piac, hiszen ha nem így lenne, akkor nem létezne ennyi szignál szolgáltatás és fizetős elemzés. Nagyon drága és lassú lecke volt mire rájöttem, hogy a saját bizonytalanságom "fedezni" ilyen szolgáltatásokkal nem csak önbecsülésromboló, de még költséges szórakozás is. Emlékeim szerint legalább egy fél tucat szignál szolgáltatást próbáltam ki és követtem drága pénzért, de semmivel sem voltam előrébb mint nélkülük, sőt. Azt is megtanultam, hogy attól még, hogy valaki magabiztosabbnak tűnik mint én és "nagyobb a pofája", még nem tudja mi merre megy. Aki tudja (mert van bizony, aki tudja) az se nem ír elemzést, se nem futtat szignál szolgáltatást. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy mindegyik ilyen szolgáltatás értéktelen, mert biztosan vannak nagyon jók, de nekem nem sikerült a kezdetekben ezekre ráakadnom. Ez amennyire fájdalmas volt, annyira jót is tett, hiszen arra késztetett, hogy autonómmá váljak és magam hozzam a döntéseimet.

#2 Ahhoz, hogy profitáljak nem kell tudni az irányt

Az első lecke drága volt, de segítségével megtanultam azt, hogy ahhoz, hogy profitáljak nem kell eltalálnom a piaci irányokat. Nem kell tudnom, hogy holnap hol nyit Amerika, merre megy az olaj vagy a kötvénypiac. Lassan, de végül eljutottam az opciós iránymentes kereskedéshez. Nagyon rögös és drága út volt, de megérte. A másik tanulság ebben a témakörben, hogy felhagytam azzal, hogy megtippeljem mikor jön a piaci szakadás. Össze sem tudom számolni mennyi pénzt buktam Put opciók vásárlásával SPY-ra az elmúlt 10 évben, hogy "na biztos most fordul":).

#3 Pszichó az egyik legfontosabb

Eleinte csak a stratégiára fókuszáltam és a technikai elemzésre. Aztán elmentem a funda irányba is, de egyik sem hozta meg az áttörést. Magammal nagyon sokáig nem foglalkoztam, pedig ez a kulcs a sikerhez. Ha én rendben vagyok akkor a trading is megy. Ebből kifolyólag megtanultam, hogyha stresszes élethelyzetben vagyok, nem szabad kereskednem, mert a két dolgot nem tudom szétválasztani. Én csinálom mindkettőt. Pszichó kapcsán nagy tanulság még a megérzésekre való hallgatás. Ha már jó pár év trading mögötted van, igenis érdemes figyelni a megérzésekre. Nagyon sokszor nem hallgattam rá, ami szintén költséges lecke volt. Viszont komoly önmegfigyelés kell ahhoz, hogy tudd, hogy a megérzés nem csak álruhába bújtatott kapzsiság vagy félelem-e. Ehhez magaddal kell sokat foglalkoznod. Írni kell a kereskedési és pszichó naplót is, vezetni a tanulságokat és olykor meditálni akár...

#4 Pozíció méretezés

A legtöbb félelmet és stresszt a nem megfelelő pozícióméret okozta, így megtanultam ezt értelmesen kezelni. Ha a pozíció méret rendben van, akkor nem jöhet szinte olyan piaci elmozdulás, ami kapcsán elindul a "rettegés". Nyilván ehhez megfelelő méretű számla is kell, mert 5000-es számlával nem lehet diverzifikálni rendesen. A pozícióméretezés egyben az egyik legjobb kockázatkezelési eszköz is. Ha sok kicsi pozid van, nyugodtan alszol, ha egy nagy akkor folyamatos a reménykedés.

#5 EGO vs. piac

Nagyon sokáig élt bennem az az EGOs vágy, hogy én majd tudom merre megy a piac és amikor nem az történt, amit akartam, "haragudtam" a piacra és azt gondoltam, hogy "engem figyelnek" és szándékosan megy ellenem minden. Aztán idővel bölcsebbé váltam és elmúlt a "legyen igazam" késztetés. Amikor nem volt igazam és buktam, jött a bosszú-trading, azaz még nagyobb pozival bemenni és "megbüntetni" a piacot, hogy márpedig nekem van igazam. Ennyi idővel a történtek után visszatekintve elég szánalmas, de ez is én voltam. Ma már nem akarok a piacon se bosszút állni, se megmondani, hogy merre menjen. Egyszerűen "csak" pénzt akarok keresni!

#6 Nincs Szent Grál

Volt egy olyan 2 év az életemben, amire szintén nem emlékszem vissza túl büszkén. Nagyon mélyen beleástam magam a különféle ezoterikus trading módszerekbe, mert az EGO tombolt és meg akartam mutatni, hogy márpedig én megfejtem a piacot és tudni fogom, mi mikor és merre megy. Ez is drága mulatság volt és a beleinvesztált időről ne is beszéljünk. Ebben az időszakban ezerrel írtam még az MT4 robotokat is abban a reményben, hogy majd találok valamit, ami "nyomtatja" nekem a pénzt, amíg én alszom. Hát nem találtam, de legalább megtanultam MT4-en is fejleszteni:).

#7 Kockázatkezelés mindenek felett

Nincs fontosabb a kockázatok kezelésénél. Oda kell figyelni a pozíciók méretére, a termékekben jelen lévő kockázatokra (ld. XIV crash) és a partnerkockázatra. Ezeket a dolgokat tudjuk kezelni, van ráhatásunk, a profitra sokkal kevesebb. Azt kell kontrollálni, amit tudunk is. Sok kezdő erre egyáltalán nem fordít hangsúlyt és mire rájön már legtöbbször késő.

#8 Ne a pénz motiváljon, hanem a "játék"

Kezdetben csak azt számolgattam, hogy mennyit kell hoznom havi szinten, hogy kitermeljem az életszínvonalam. Így eléggé ráfixálódtam arra, hogy márpedig nekem X%-ot keresnem kell havi szinten. Később ezt elengedtem és jobb lett. Nagy tanulság, hogy bevételkényszer és stressz alatt sokkal nehezebb profitálni, mintha csak játékként és a tevékenység öröméért csinálnám. Azzal segítettem kezdetben ezt, hogy a trading platformon ki is kapcsoltam a dashboard-ban azt a részt, ami a teljes számla egyenlegét mutatta, így nem azt nézegettem percenként.

#9 Ne vegyél opciót, írj ki!

Irgalmatlan mennyiségű pénzt buktam opció vételével, hiszen olcsó opciók segítségével próbáltam eltalálni, hogy merre megy a piac. Komoly ára volt ennek is. Kellett pár év mire megszilárdult bennem, hogy az opciók vásárlásával nagyon óvatosan kell bánni, inkább a kiírást preferáljam. Így jutottam el az iránymentes kereskedésig. Aki jól tud irányt tippelni és időzíteni, annak óriási profit rejlik az opciók vásárlásában, de az elmúlt 10 évben kevés ilyen emberrel találkoztam, így jobbára mindenki az opciós iránymentes kereskedésnél köt ki.

#10 Opciós piacon a volatilitás az úr

Ezt évekig nem értettem, fel sem fogtam. Szépen lassan esett le, hogy az idő mellett a legnagyobb úr az opciós piacon a volatilitás. Nagyon nem mindegy, hogy milyen volatilitás szint mellett állok neki opciókat venni vagy kiírni. Ez az egy tényező alapjaiban változtathatja meg a stratégia profitabilitását. Az IV nagy úr és folyamatosan szemmel kell tartani!

Neked mik a legnagyobb tanulságaid?

És még sokáig sorolhatnám a tanulságokat, de a fenti 10-et tartottam a legfontosabbnak. Ha ezeken még nem estél át, figyeld magad és nézd meg, hogy mennyire van nálad jelen. Mivel nincs két egyforma ember, így elképzelhető, hogy te a fentiekkel nem is küzdöttél soha, de egy biztos, hogy a trading nagyon komoly és egyben drága önismereti kurzus. Sok dologra megtanít, amire a való világ vagy a hétköznapi munka soha nem tudna. A trading olyan durva érzelmeket mozgat, amit kevés más dolog. Talán a párkapcsolat fogható hozzá:)

Sok sikert a tanulságok beépítéséhez és gyűjtéséhez!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2018-08-02



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.