Folytassuk Amerikában, mik azok az indexek?

Mik azok a tőzsdei indexek?
Miután figyelmem Amerika felé fordult, meg kellett ismerkednem az indexek fogalmával is. Magyarországon csak egy index van a BUX, ezért itthon erre túl nagy figyelmet nem kellett fordítanom. A tengerentúlon azonban tele vagyunk indexekkel. Csak hogy a legnagyobbakat említsem: Dow Jones Industrial Average, Standard & Poor's 500, Nasdaq Composite.
 
 
Ez az a három jelentős index, amit az egész világ figyel és amiről folyamatosan hallani lehet a sajtóban is. Mindenki arról beszél, hogy ezek esnek-e vagy emelkednek.

De mi is az az index?

Az index bizonyos számú céget foglal magában és azok napi mozgásának átlagát képezi. Lássuk az indexek eredetét és összetételét.

A Dow Jones egy nagyon  régi ipari index, aminek manapság már csak szinte presztízs értéke van, ugyanis csak 30 cég részvényét tartalmazza. Annak ellenére, hogy nem egy reprezentatív mintája a teljes piacnak, mégis óriási figyelmet szentelnek neki. A következő cégek tagjai az indexnek, a teljesség igénye nélkül: 3M, American Express, Boeing, Exxon, McDonald's, Microsoft, Pfizer, Walt Disney, HP, Genelral Electric, Coca-Cola. Vagyis alapvetően a nagyágyúk.

A Standard & Poor's 500 (S&P 500) 1957-ben jött létre. 500 vállalat részvényeit tömörítő index. Többek között az alábbi nagy nevek kaptak helyet benne: Amazon, Citigroup, ConocoPhilips, General Motors, JPMorgan, Mastercard, Motorola, Novell, Time Warner, Xerox, Yahoo, Google.

A Nasdaq Composite az egyik legfiatalabb index a maga 1971-es indulásával. Alapvetően technológiai cégeket tömörít az index. Pl: Akamai Technologies, Adaptec, Intel, MCI, Netgear, Pixar, Verisign.

Az indexeken keresztül valós időben tudom követni, hogy az adott index szereplőinek napi átlaga milyen képet fest aznap. Legegyszerűbben itt érhető el: http://finance.google.com/finance
A jobb felső sarokban található grafikon mutatja a három index napi mozgását és a mellette lévő oszlopban figyelhető meg a konkrét érték (Dow, Nasdaq,
S&P 500).
Ezen kívül számos egyéb index is található az Államokban. Egyesek szektorokat követnek, mások iparágakat. Vannak olyan indexek is, amik a cégeket kapitalizációjuk alapján csoportosítják. Az összes indexre most nem térnék ki. Kezdetben ajánlom ezt a hármat, ebből tudni fogod hogy a teljes amerikai piac adott napon, melyik irányba mozdult el, milyen a befektetői hangulat.

Tanulságok:
- A három legfontosabb amerikai index: Dow, Nasdaq, S&P 500.
- Az indexek segítségével adott piac napi mozgását tudom követni.
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 98%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2008-08-18



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.