Olaj ETF-be ne fektess hosszútávon!

Még ma is sokan követik el azt a hibát, hogy határidős termékhez kötött ETF-be hosszútávon fektetnek be. Nézzük meg olaj esetén miért rossz döntés ez.

Az átlag kereskedő bottal sem piszkálja a határidős termékeket, de sokan követik el azt a hibát, hogy hosszútávú befektetési döntésüket olyan ETF-re bízzák, ami nem fogja lekövetni a mögöttes alaptermék dinamikáját. Ennek egyik jellegzetes példája az USO, ami a Crude Oil (/CL) alapterméket követi.

USO befektetési stratégiája

Mielőtt bármilyen határidős terméket követő ETF/ETN termékbe fektetsz, érdemes megismerkedni adott termék befektetési politikájával. USO esetén itt olvashatsz egy összefoglalót róla. Röviden: a közeli olaj határidős lejáratot tartják, majd lejáratkor görgetnek. Ennek komoly roll költsége lehet, ami miatt bizonyos esetekben az alaptermék teljesítményétől elválhat az azt követő ETF. Erre jó példa még a VIX esetén a VXX is, de ez egy másik téma.

USO teljesítménye elmarad a határidőtől

Ezt legegyszerűbb akkor láthatjuk, ha mindkét terméket kirakjuk egy 5 éves havi chart-ra. 2014-ben volt az előző csúcsa az olajnak, azóta sokat esett, de vissza is korrigált. Viszont nem mindkettő ugyanazt a teljesítményt hozta.

Nézzük a két chart-ot (klikkre nagyít).

Az első ablakban a határidős termék alakulását látjuk. A csúcs 107.68 volt, a mostani ár 72.2, azaz 33%-al van a 2014-es csúcs alatt. Ezzel szemben az USO csúcsa 39.44 volt és jelenleg 15.38, azaz 61%-al van a csúcs alatt. Ez azért elég jelentős különbség.

33% vs 61% - óriási különbség. Tehát ha pl. a csúcs közelében vettél USO-t akkor most 61% veszteségben lennél, annak ellenére, hogy a határidő "csak" 33% veszteséget mutat. Határidőbe fektetni sem egyszerű, mert ott is van roll költség, amit figyelembe kell venni. De az is nagy hiba ha valaki azt gondolja, hogy egy USO egy az egyben leköveti magát az olaj határidőt. Ezeket a kvázi láthatatlan "költségeket" bele kell kalkulálnod a stratégiába ha hossztávon fektetsz be, hogy ne érjen meglepetés.

Mi lett volna ha az alján veszel?

/CL esetén az alja 26.05 volt, USO esetén, 7.67. Ez annyit jelent, hogyha a totál alján vettél volna, akkor a /CL esetén a profit jelenleg 177% lenne, USO esetén 100%. Ez is jelentős különbség. Tehát akár innen, akár onnan nézzük a dolgot, az USO messze nem követi le az olaj határidőt egy az egyben.

Mielőtt hosszútávon olajat vagy bármilyen más határidős terméket követő ETF-be fektetnél, járd körül a múltbéli teljesítményt és az adott termék prospektusát. A legegyszerűbb ha így ahogy fent látod a két terméket összehasonlítod havi grafikonon. Ezen láthatod a legszembetűnőbb különbségeket.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: ETF, olaj, határidő, USO, /CL,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2018-10-18



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.