Mit jelent a görgetés a gyakorlatban?

Mivel sok ilyen gyakorlati kérdést kapok és sokan túlmisztifikálják a dolog jelentőségét, most szenteljünk ennek egy cikket. Görgetés = roll vagy rolling angolul. Legtöbbször így találkozhatsz vele cikkekben.

Görgetést általában kétféle termék esetén alkalmazunk: opció és határidő. Azaz olyan termékeknél, amelyek a jövőben lejárnak és ha meg akarjuk tartani őket akkor teendőnk van. Mi a teendő? Hát a görgetés:), azaz más szóval adott kontraktust le kell zárni és nyitni a következőt.

Ha pl. olajat longoltam és közeledik adott határidő lejárata (pl. március) és még szeretném tartani, akkor lezárom a márciusi olajat és megnyitom az áprilisit. Ezt hívják görgetésnek, amit egy ügyletben is el lehet végezni bármelyik platformon. Ha kiadok egy roll ordert, az nem más ebben az esetben mint a márciusi short, áprilisi long, ezzel lezártam a futó márciusi longom és nyitottam egy áprilisit.

Ugyanez igaz az opciókra. Ha rendelkezem egy Call opcióval és nem akarom, hogy kifusson, eladom és nyitom a következőt, azaz átgörgetem következő hónapra, ugyanarra a strike-ra.

Olaj példa

Határidős termékeknél köztudott, hogy nem egy darab áruk van mint pl. egy Apple részvénynek, hanem minden hónap ára más. Sok dologtól függ a hónapok közti árazás változása, de két dolog biztosan befolyásolja:

  • carry cost, azaz a tárolási, tartási költség,
  • szezonalitás.

Olaj esetén elmondható, hogy általában contango-ban van, ami azt jelenti, hogy a közeli hónap olcsóbb, mint a 2 hónappal későbbi és az is olcsóbb mint a 3 hónappal későbbi, stb.

Íme a jelenlegi árazása az olaj határidőnek:

Látható a képen, hogy a front month (/CLH19), azaz az éppen aktuális határidős kifutás ára 52.34. Az áprilisi határidő ára 52.63 és így tovább. Amikor az olaj áráról beszélnek a sajtóban akkor mindig a front hónapot értik alatta, jelen esetben az 52.34-es árat. Látszik, hogy abban jelenleg 22 nap van hátra. Azaz közeledik a lejárat, amikor el kell gondolkozni a görgetésen. Minél közelebb a lejárat, annál illikvidebbé válik a termék, így a görgetést nem célszerű utolsó pillanatra hagyni. Az, hogy ki mikor görget át, egyedi, de általában az utolsó héten történik ennek a nagy része.

P/L félreértés

Kezdő kereskedők beleeshetnek abba a hibába, hogy azt hiszik a görgetés maga konkrét profit/loss hatással bír, pedig nem. Fenti példában hiába veszek drágábban olajat áprilisban, az nem veszteség. Egyszerűen csak vettem egy másik terméket. Nyilván ha mennyiségre ugyanannyit akarok venni, akkor a letét nagyobb lesz és a kitettségem is, de ez nem veszteség. A roll differencia önmagában nem veszteség és nem is nyereség. Akkor lehet az, ha a roll különbség tágulására vagy szűkülésére játszom. Ezt hívják futures spread tradingnek, amiről már korábban írtam.

Mi történik ha nem görgeted át?

Opció esetén ha hagyod kifutni és abban nincs valós érték (OTM) akkor elértéktelenedik, nincs vele semmi teendő. Ha van benne valós érték akkor alaptermék lesz belőle, mintha gyakoroltad volna a jogodat.

Ha határidőről van szó, akkor vagy cash elszámolás történik, vagy fizikai leszállítás, amit nyilván a legtöbb brókercég el akar kerülni, így ők zárják a pozit helyetted kifutáskor, aminek szintén cash elszámolás lesz a vége. Magyarán ha nem görgetted át és nem is zártad le, megteszik helyetted és az aktuális P/L értékét elszámolják.

Ugye milyen egyszerű?

Innentől tudni fogod, hogyha valaki görgetésről vagy rolling-ról beszél, akkor az annyit takar, hogy adott kontraktust zárja, a következőt nyitja. A zárás lehet long vagy short. Azaz ha short vagyok a front hónapban, akkor a short-ot veszem vissza és nyitom a következő havi shortot ha az elképzelésem tartom.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: futures, határidő, görgetés, roll, rolling, spread trading, pair trading,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2019-01-31



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.