Mégis mi a fenét nézzek a chart-on?

chartok
Nagyon szubjektív kérdés. Mindenki mást figyel. A technikai elemzés és a charting inkább művészet, mintsem tudomány. Nincs két technikai elemző aki azonos dolgokat figyel a charton és ugyanúgy értelmezné az adott chart-ot. Ezért művészet és ezért szubjektív. Sok könyvet el lehet olvasni a témában, de nem fogják a kezedbe adni a megoldást. Elmesélik az elméleti alapokat: indikátorok, alakzatok, minták, stb. Hasznos dolgok ezek, de a tutit nem mondják meg. Azt neked kell kitalálnod, a saját stílusod szerint kell felépítened.
Elolvastam én is 1-2 ilyen könyvet és azt éreztem, hogy szétrobban a fejem a sok információtól. A könyveket elolvasva nem voltam sokkal előrébb, mint azelőtt. Továbbra sem tudtam, hogy mi az első lépés, ha leülök egy chart-ot kielemzni. Így egy ideig a megérzéseimre támaszkodtam. (jó megérzéseim szoktak lenni...).

Miután sokat hibáztam, tűnődtem és botladoztam, nagyjából összeállt bennem egy irány és mind a mai napig azt próbálom követni. Ezzel nem állítom, hogy nem jönnek soha új ötletek és nem próbálom a dolgokat kombinálni. Ezen a piacon ezt nem is engedheted meg magadnak, folyamatosan tanulni kell, fejlődni és alakulni a piaccal együtt.

Léteznek általános irányelvek, amiket lehet követni, vagy kialakítod a saját irányodat. Abban tudok neked segíteni, hogy mi az amit én követek és mi az ami nekem működik. Egyébként százával jelentek meg több száz oldalas könyvek technikai elemzés témában, amik sorra veszik az egyes indikátorokat, alakzatokat, mintákat, stb, de igazából egyik sem adja a kezedbe a végső megoldást, azt ne keresd a könyvekben.

Erről Buddha jut eszembe, aki mindig azt mondta:
 
"Mindenkinek magának kell megismernie a valóságot!".
 
Ez a technikai elemzésre is igaz. Mindenkinek más működik, másképp csinálja. Nem fogja senki helyetted megmondani, hogy mit használj, neked kell kialakítanod. Segíteni persze lehet és fogok is, ez az oldal egyik alapvető célja.

Mit lehet figyelni egy charton?

Alapvetően három nagy egységbe sorolnám azokat a területeket, amiket figyelni lehet egy chart-on:

- indikátorok: az ármozgásból származtatott egyedi algoritmus alapján számolt mutatók. (ld. később)
- ármozgások: napi ármozgások egymáshoz viszonyított helyzete. Pl. candlestick minták (ld. később)
- technikai alakzatok: pl. támasz, ellenállás, egyéb alakzatok (ld. később)

Ahhoz, hogy sikeresen fel tudd venni a versenyt a piac többi szereplőjével, mindhárom elemzési módszert legalább középszinten ismerned kell. Ebben tudok neked segíteni. Az elkövetkezendő pár cikkben ezekről fogok szólni. Ami nekem a legjobban fekszik az a technikai alakzatok elemzése.

Tanulságok:
- Saját magamnak kell rájönnöm, hogy mit nézzek egy chart-on.
- Egy könyv sem fogja átadni a tutit, neked kell rájönnöd a számodra működő módszerekre.
- Technikai alakzatok elemzése áll hozzám a legközelebb.
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 95%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2008-08-27



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.