Certifikát vagy opció?

Mi a különbség a certifikátok és opciók között? Melyiknek mi az előnye és a hátránya? Kinek és miért javasolt egyik vagy másik.

Nemrég kaptam egy kérdést a fenti témában és mivel még erről nem írtam, így nézzük meg bővebben a témát.

Opciós kalandozásaim elején botlottam bele a certifikátokba, amit akkoriban (2005) a megboldogult Buda Cash népszerűsített. Akkor még nem sokat értettem belőle, csak annyit, hogy tőkeáttételes termék, szépet lehet rajta keresni.

Gyorsan bele is vágtam. Nyitottam egy 500 ezres számlát, amit sikerült pár hónap alatt nullára ledarálni, pedig a bróker olyan "profinak" tűnt. Nagy butaság volt részemről, hogy úgy ugrottam bele, hogy gőzöm nem volt mit is csinálok. A bróker olyan szakszavakkal dobálózott, mint turbó, meg KO szint, Call és Put, meg hogy jó lesz:D. Sajnos nem lett jó, vagyis nekik jó volt, mert minden eladás és vétel 10.000 forint volt akkoriban, ami nem volt kis tétel. Gyors darálás volt...

Rövid és fájdalmas kalandozás volt ez a certifikátok világában. Később megtanultam, hogy a certifikát nem más mint egy lebutított, nagyon drága opció, amit jól el lehet adni a hozzá nem értőknek azzal a szöveggel, hogy korlátozott a kockázat, de nagy a tőkeáttét, így a profit potenciál is magas.

Na de mi is az a certifikát?

Abban megegyezik az opciókkal, hogy származtatott termék, aminek van egy alapterméke, ami lehet olaj, index, deviza, bármi. A kereskedőház a termék követésére létrehoz egy egyszerű vagy összetett struktúrát és azt csomagként árulja. Azaz pl. megalkothat egy olyan certifikátot amit ha megveszek akkor az olaj esésére játszom ötszörös tőkeáttéttel, vagy akár tízszeressel. Ez tőle függ. Ő határozza meg a tőkeáttétet, a lejáratot, mindent. Ezeket az előre összecsomagolt struktúrákat kiteszik a polcra, beárazzák és értékesítik. Tehát a certifikát valójában egy értékpapírosított opció.

Lebutítva, a befektető helyett megalkotják az opciós stratégiát és késztermékként értékesítik azt. Így a hozzá nem értő befektetőnek nem kell azon agyalnia, hogy milyen lejáratot válasszon, mi legyen a strike, tőkeáttét, stb. Készen kapja, jó pénzért.

Tehát ennek megfelelően léteznek long és short irányra játszó certifikátok. A certifikátokat venni lehet, majd eladni, de nem tudom őket shortolni, nem tudok időérték veszteségre játszani, volatilitásra, nem tudok összetett stratégiákat megalkotni, átalakítani, stb. Elég komolyan meg van kötve a kezem.

Certifikát = lebutított opciós ügylet

Szerény véleményem szerint a certifikát nem más, mint lebutított, nagyon drága, illikvid opciós ügylet, amit jól lehet értékesíteni, mert vonzó a benne rejlő tőkeáttét és a korlátozott kockázat mértéke. De ha valaki ilyenben akar utazni, ez egy nagyon drága utazás lesz. A kötési jutalék horror tud lenni egy IB-hez képest, a bid / ask spread széles, hiszen messze nem annyira likvid, mint a tőzsdei opciós piac. Egyébként Németországban nagyon elterjedt ez a konstrukció.

Véleményem szerint sokkal gazdaságosabb megtanulni az opciós kereskedést, mint megpróbálni eligazodni a különféle kereskedőházak által jegyzett ilyen-olyan certifikátok között. Az opciós piacon a kontroll sokkal inkább a te kezedben van. Te határozod meg a tőkeáttétet, lejáratot, időértéket, volatilitást, mindent, ami fontos neked adott ügylet szempontjából. Ennek persze a hátránya az, hogy sokkal jobban kell hozzá érteni.

Kinek javasolt mégis a certifikát?

Azoknak, akik nem akarnak elmélyedni az opciós kereskedés rejtelmeiben, mégis szeretnének élni a tőkeáttétel és korlátozott kockázat lehetőségével és hajlandók ezért többet fizetni. Mivel ez a fajta kereskedés nagyon népszerű Európában, így látszik, hogy bőven van piaca.

A certifikátokkal való kereskedés valahol az opciózás és a sima alaptermékes trading között van. Azaz olyanok művelik, akik már mélyebbre ásták magukat annál, hogy index long vagy short, de még nem annyira mélyre, hogy saját maguk rakják össze az opciós stratégiájukat. Középmezőny, nem a profik terepe.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: certifikát, zertifikate,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2019-06-06



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.