17 millió forintos veszteség és tanulságai

A veszteségekből többet lehet tanulni, mint a profitos ügyletekből, így megosztom az egyik tanítványom által átküldött veszteséges ügylet részleteit és tanulságait.

Zoli a napokban megkeresett azzal, hogy a TSLA cikk nagyon tanulságos volt és ő is szeretne hozzájárulni a bloghoz annyival, hogy megoszthatom az ő tanulságos földgázos veszteségét, amit tavaly ősszel szenvedett el.

Sajnos 17 millió forintot veszített ezzel a pozícióval, viszont elképesztően sok benne a tanulság.

Alaptermék: földgáz

A kiválasztott termék a földgáz határidős termék volt (/NGZ18) tavaly október végén. Zoli elképzelése az volt, hogy esni fog a földgáz és így egy közeli Call opciót írt ki, ami akkor profitál ha lejáratkor adott strike szint alatt marad az árfolyam. Alábbiakban képekkel illusztrálva fogom bemutatni a pozíció életútját.

1. kötés - 2018.10.26

Lejáratig hátralévő idő: 32 nap. Kiírt opció: 5 x 3.4-es Call, 0.085-ös árfolyamon, így a teljes maximális nyeresége 4.300 USD lett volna lejáratkor ha a földgáz 3.4 alatt maradt volna.

IB képernyőkép a kötésről:

Hibák:

  • A kiírt call opció deltája 34 volt, ami azt jelenti, hogy csak 66% esélye volt arra, hogy az árfolyam alatta marad. Ez nagyon-nagyon kevés, főleg télen, főleg a földgázzal szemben.
  • Földgázzal szemben nem írunk ki fedezetlen Call opciót télen, mert ha jön a nagy hideg, az árfolyam elképesztő emelkedést tud produkálni.

2. kötés - 2018.11.02

Lejáratig hátralévő idő már csak 25 nap. Mivel látta ő is, hogy nem jó irányba mennek a dolgok, ráhigított egy 3.3-as Call opció kiírásával, amiből már csak kettőt írt ki, de a behozott prémium 2.580 USD volt. Tehát ekkor már összesen 7db Call opcióval volt shortban a földgázzal szemben, 3.4 és 3.3-as strike szintekről, amiket be is jelöltem a grafikonon. Nyíllal jelöltem a bekötés pillanatát.

IB képernyőkép a kötésről:

Hibák

  • A higítás egyfajta reménykedés, ami elégtelen kockázatkezelés.
  • 50-es deltával kiírni akármilyen opciót fedezetlenül öngyilkosság, főleg a földgázt télen.

Nő a pszichológiai feszültség...

Ezek után "természetesen" az ár elkezdett száguldani és ő várta a fordulatot, bekapcsolt a kőkemény reménytrading. Murhpy nem tétlenkedett, ugyanis a legutolsó kötést követő hétfőn +10% gap-pel sikerült a földgáznak kinyitnia, ezzel azonnal átugorva a két kiírt Call opció strike-ját, amik ezáltal rohamosan elkezdték termelni a veszteséget.

Látva ezt az ugrást, ezen a ponton kellett volna azt mondani, hogy köszönjük szépen, zárjuk a pozíciót, mert a további reménykedés csak tovább növeli a veszteséget és a pszichó terhet is. Ha a földgáz kinyit télen +10%-ban, annak általában komoly oka van és a mozgás nagy eséllyel folytatódhat.

De azt is tudom, hogy egy ilyen helyzetet a legnehezebb kezelni pszichóból, mert itt kapcsol be a legerősebben az az érzés, hogy ekkora mozgás után már biztos fordul. És nem...

Hibák:

  • Ekkora gap után nem reménykedünk, azonnal átalakítás vagy zárás.

3. kötés - 2018.11.13

Lejáratig hátralévő idő már csak 14 nap, egyre nő a tőkeáttét. Zoli itt elégelte meg a dolgot és zárta ki mind a két short Call opciót masszív veszteségben, ugyanis az árfolyam nem hogy megállt, de tovább száguldozott.

IB képernyőkép:

Látszik, hogy sikerült mindkét pozíciót lezárnia, azaz visszavette a kiírt 7db call opciót, összesen 40.911 USD veszteséggel :(.

De nem adta fel a dolgot, jött a klasszikus hiba, a bosszútrading. Úgy döntött, hogy ekkora mozgás után beáll emelkedésre és megpróbálja csökkenteni a veszteségeket.

Egyébként "jókor" zárta, mert ekkor még csak 4 volt az árfolyam, másnap felugrott 4.9-re, ami biztosan ledarálta volna a teljes számlát.

4. kötés - 2018.11.13

Lejáratig hátralévő idő már csak 14 nap. Ez már nagyon mozgékony a kevés időérték miatt. Zoli úgy döntött a Call opciók zárását követően, hogy még aznap megnyitja a 4-es Call-t emelkedésre. Ezen a ponton már csak nagyon túlárazottan lehetett vásárolni, mert az Implied Volatility az egekben volt, így opciót venni drága mulatság volt. Költött rá 2.200 USD-t.

Íme az IB képernyőkép erről is:

Hibák:

  • A bosszútrading alapvetően nagy hiba. Ekkora emelkedést követően ez már elég kétségbeesett próbálkozás, főleg ennyire rövid lejárattal.
  • Ilyen magas IV mellett "biztonságosabb" egy spread bekötése, ahol nem csak veszel opciót, hanem egyben ki is írsz. Ezáltal korlátozott az idő és volatilitás hatása.
  • A tőkéjére vetítve túl nagy pozíciót vett fel.

5. kötés - 2018.11.15

Másnap jött el az igazi Armageddon, +17%-os emelkedéssel...

Zoli még a nagy emelkedés előtt, délben beállt ismét Call opció vétellel. 4.7 és 4.8 strike-kal vásárolt Call opciókat, 2 és 3 darabot. Ezekről is a képernyőkép:

Fenti két képből látszik, hogy ezekre az ügyletekre további 15.000 USD-t áldozott, ami nagy hiba, mert ez nem más mint megnövekedett kockázatvállalás és bosszútrading. Nyilván vissza akarta hozni a veszteséget, de ez a nettó hazárdírozás kategóriája főleg 13 nappal lejárat előtt.

Hibák:

  • Továbbra is a bosszútrading állapotából kereskedett.
  • A számlaméretére vetítve óriási pozíciót vett fel annak reményében, hogy visszahozza a veszteségeket.

6. kötés - 2018.11.15

Murphy-nek elég rossz a humorérzéke, ugyanis mi történt másnap? Hatalmas piros gyertya, -18%-os nap, így az összes tegnap vásárolt Call opció szinte 100% veszteségben:(

Zoli tehát ismét zárt, kénytelen volt eladni az előző napon aranyáron vásárolt Call opciókat. Kizárólag az a Call opció volt még nyereségben, amit 4-es strike-on vásárolt. Így a 3 kötésről a képernyőkép:

A tranzakciós logból látszik, hogy az itt elszenvedett veszteség 12.658 USD :(.

A szenvedés itt még nem ért véget...

7. kötés - 2019.11.15

Látva ezt a nagy piros gyertyát Zoli beállt esésre és Put opciókat vásárolt 4.400 USD értékben. De itt már csak 12 nap volt hátra és az Implied Volatility is az egekben volt, így ebből csak nagy szerencsével lehetett volna profit.

És hát mi történt másnap? Természetesen 10% emelkedés:(

8. kötés - 2019.11.19

Sajnos hétfőn még magasabban nyitott ki, így a pár napja vásárolt Put opció tovább értéktelenedett. Zoli az eladás mellett döntött ismét, amivel realizált még 3.429 USD veszteséget.

És még mindig nincs vége...

Ezután következett még 2 összetett spread próbálkozás irányra, de sajnos azok sem jöttek össze, így azokon is sikerült 3.214 USD veszteséget realizálni. Ezen a ponton zárt mindent:

Eredmény

Fentieket összeadva, 60 ezer dollár veszteséget szenvedett el Zoli ezzel az egy pozícióval, ami mai árfolyamon 17 millió HUF.

Szinte éreztem Zoli fájdalmát, miközben írtam ezt a cikket. Nekem is volt már hasonlóban részem, ha nem is sikerült ekkorát veszíteni, a reménytelenség érzése, a bosszútrading, minden megvolt már. Ismerem azt az érzést, amikor bármit csinálok pont az ellentettje történik másnap. De ennek nagyrésze pszichológiai. Ha az első megugrásnál zárt volna, akkor nem kellett volna ezt az egészet végigszenvednie.

Mik a tanulságok?

Foglaljuk össze, hogy mik a legfőbb tanulságok ebben a történetben:

  1. Első és legfontosabb: földgázzal szemben télen nem írunk ki fedezetlen Call opciót.
  2. Ha nem vagy vérprofi és nincs nagy számlád, ne írj ki fedezetlen opciókat.
  3. Soha ne írj ki 30-50-es deltával, mert nagyon kicsi az esélyed a nyereségre, a valószínűség nem a te oldaladon áll.
  4. A bosszútradinget nem engedjük bekapcsolni, érzelmi napló vezetése és hideg fejjel való kereskedés.
  5. Pozícióméretezés: ne vegyél fel túl nagy pozíciót, főleg ne "terhelt" érzelmi állapotban.
  6. Magas IV mellett a spread vásárlása tudja tompítani az időérték és volatilitás hatását.
  7. Zoli gyakorlatilag az összes olyan szabályt megszegte, amit tanítottam neki és amit saját magának is felállított. Mindezt a kapzsiság és félelem oltárán. Ekkora nagy úr a pszichó...

Aki ügyfelei pénzét bukta el...

James Cordier alapkezelő volt annyira felelőtlen és abnormális, hogy az ügyfelei pénzével fedezetlen gáz Call opciókat írt ki. Sikerült neki többet buknia, mint az ügyfelei összes pénze, így még az ügyfelek tartoznak a brókercégnek. Gratulálok hozzá. Ez aztán a felelős számlakezelés. A vicc az egészben az, hogy még könyvet is írt róla, amiben persze azt promózza, hogy ez mennyire jó és az emberek nyissanak nála számlát. Még egy bocsánatkérő videót is készített, amiben azért a Rolex órát levehette volna. Teljes cikket itt olvashatod.

Tehát az opciós kereskedés kockázatos és életveszélyes?

Ha úgy csinálod ahogy Zoli csinálta akkor igen. Tisztán látszik, hogy milyen fatális hibákat vétett Zoli a pozíció kezelésekor. Azt nyilván soha senki nem tudja, hogy a piac merre fog menni, így bárkivel megeshet, hogy beköti a shortot, majd másnap long. Az a nem mindegy, hogy ezt mekkora kockázattal teszi és hogyan kezeli az ellenirányú elmozdulást.

Nem az opciózás veszélyes önmagában, hanem ahogy ő csinálta, minden szabályt megszegve. Ezt a bukót sima határidőzéssel is összehozod ha rossz a kockázatkezelés!

A piac nagyon sokat változott az elmúlt években. Földgázra ugyan nincs hatása, de mióta Trump van kormányzáson, nagyon más a piac. Erről olvastam is egy jó cikket a napokban.

A kereskedő célja a profit mellett, hogy túlélje a nem kívánatos mozgásokat, így a mai piacon kiemelten fontos a kockázatkezelés!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: földgáz, pozícióméretezés, short call, fedezetlen,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2019-06-25



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.