Index kereskedés: SPX, SPY, vagy /ES?

Mostanság több kérdést is kaptam, hogy az S&P500-at melyik termékkel érdemes lekereskedni, index, ETF vagy határidő. Nézzük meg az egyes termékek legfőbb jellemzőit.

Most, hogy ismét volatilis a piac, egyre több helyről merül fel az index kereskedésének igénye, ami érthető is. Alapvetően három termék közül választhatsz, ha az S&P500-al szeretnél kereskedni:

  • index: SPX
  • ETF: SPY
  • határidő: /ES

Kinek melyik?

Mindegyik nagyon jó, de számlaméret és típus függő, hogy melyikkel célszerű kereskedni. Alábbiakban részletezem az egyes termékek jellemzőit. A cikk alján táblázatban foglaltam össze a legfontosabb tudnivalókat.

SPX index

A klasszikus S&P500 index, amit mindenki követ. Amikor az amerikai részvénypiacról beszélnek, akkor értsd alatta az SPX pillanatnyi árfolyamát.  Ez AZ index.

Típus

Mivel index termék, így európai típusú, ami annyit jelent, hogy az opciókat lejárat előtt nem lehet lehívni, de eladni persze bármikor el lehet, csak a jogot gyakorolni nem. Lehíváskor nem lesz belőle alaptermék, hanem cash elszámolás történik csak. Azaz ha véletlenül ráfutsz ITM lejáratra, akkor sem lesz belőle alaptermék másnap, hanem a bróker elszámolja az eredményt, ami vagy veszteség vagy nyereség értelemszerűen.

Osztalék

Mivel index, így osztalékot sem fizet, így nem kell tartanod attól ha ITM short call-ban ülsz és jön az ex-dividend date. Az árfolyamába van bekalkulálva a komponensek által fizetett osztalék, de nem fizeti ki, mint pl. a SPY negyedévente.

Margin

Margin szempontjából vagy Reg-T margin vagy Portfolio Margin típusú számlán lehet vele kereskedni. IB esetén 110.000 USD feletti számlaegyenleg esetén igényelheted a Portfolio Margin-t, ami lehetővé teszi, hogy nagyon alacsony margin követelmény mellett tudj vele kereskedni. A Reg-T margin számlán a margin követelmény elég magas tud lenni kiírás esetén. 

Szorzó

A termék 100-as szorzóval fut, ami azt jelenti, hogyha 2 dolláros opciós árat látsz, akkor az valójában 200 dolláros prémiumot takar.

Nyitvatartás

Normál kereskedési órák + 15 perc: hazai idő szerint 15:30 - 22:15

SPY ETF

SPX index-ből származtatott ETF, amit sajnos az IB-n már nem lehet alaptermék szintjén kötni a PRIIPS nagyon értelmes szabály bevezetése óta. Ettől függetlenül opciózni gond nélkül lehet vele még az IB-n is. A SPY ára 1/10 kapcsolatban van az SPX index árával. Mivel ez egy alap, így számolnod kell minimális éves alapkezelő díjjal is.

Típus

Amerikai típusú, ami annyit jelent, hogy lejárat előtt is bármikor gyakorolható az opciós jog. Így ha pl. short opcióban ülsz akkor számolnod kell az esetleges korai lehívás kockázatával, főleg ha osztalékfizetés jön és short call pozíciód van.

Osztalék

Negyedévente összegyűjti az index komponensek által fizetett osztalékot és egyben kifizeti az ETF tulajdonosának. Ez akkor gond ha short call-ban ülsz, ITM vagy és közel a lejárat. Lásd a fenti cikket az ex-dividend kapcsán.

Margin

Margin szempontjából vagy Reg-T margin vagy Portfolio Margin típusú számlán lehet vele kereskedni. IB esetén 110.000 USD feletti számlaegyenleg esetén igényelheted a Portfolio Margin-t, ami lehetővé teszi, hogy nagyon alacsony margin követelmény mellett tudj vele kereskedni. A Reg-T margin számlán a margin követelmény elég magas tud lenni kiírás esetén. 

Szorzó

A termék 100-as szorzóval fut, ami azt jelenti, hogyha 2 dolláros opciós árat látsz, akkor az valójában 200 dolláros prémiumot takar.

Nyitvatartás

Normál kereskedési órák: hazai idő szerint 15:30 - 22:00

/ES határidő

S&P500 határidős termék. Ára közelítőleg ugyanaz mint SPX esetén.

Típus

Amerikai típusú, ami annyit jelent, hogy lejárat előtt is bármikor gyakorolható az opciós jog.

Osztalék

Mivel határidős termék, így nem fizet osztalékot. Az árába van bekalkulálva a komponensek által kifizetett osztalék.

Margin

Margin szempontjából mindegy milyen számlád van, SPAN margin szerint számolódik, ami kb. olyan kedvező, mint a Portfolio Margin SPY és SPX esetén ha 110.000 feletti a számlád. Az összes termék közül ennek a legalacsonyabb a margin követelménye kiírás esetén, viszont ennek a legmagasabb a tőkeáttétje is ennél fogva, így nem feltétlen kezdőknek való termék.

Szorzó

A termék 50-es szorzóval fut, ami azt jelenti, hogyha 2 dolláros opciós árat látsz, akkor az valójában 100 dolláros prémiumot takar.

Nyitvatartás

Hétfő éjféltől, péntek éjfélig bármikor lehet vele kereskedni. Nyilván a legjobb likviditás és volumen a 15:30 - 22:00 közti szakaszt jellemzi, amikor a teljes piac nyitva tart.

Melyiket javaslom

Ha nagy számlával kereskedsz (>50.000) és egy pozícióra több ezer dolláros kockázatot vállalsz akkor jobban jársz SPX-el vagy /ES-el, mert kevesebbet kell belőle kötni, mint SPY esetén. Ne feledd, hogy SPY 1/10 kapcsolatban SPX-el, így ahhoz, hogy 1 konti SPX pozinak megfelelő kockázatot vegyél fel SPY-ban, 10x annyit kell kötni, ami 10x annyi jutalék is egyben.

Tehát néhány ezres pozíció kockázatokkal érdemes SPX vagy /ES között dönteni, habár /ES esetén is 2x annyi a kontraktusok száma az 50-es szorzó miatt. Azaz ha pl. 1 konti SPX opciós stratégia kockázata 1000 dollár, akkor ugyanezt 2 konti /ES-el fogod elérni, így a jutalék is 2x annyi lesz.

Ha kisebb számlával kereskedsz és a pozíciókockázatod a néhány száz dolláros range-ben mozog, akkor a SPY lesz az ideális terméked.

Még egy plusz pont az SPX javára, hogy annak a legalacsonyabb az opciós jutaléka IB esetén.

Összefoglalás

Alábbiakban egy táblázat, amiben összefoglaltam a legfontosabb tudnivalókat.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: SPY, SPX, /es, index,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2019-08-12



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.