Ray Dalio - Paradigmaváltás

Ha valakire, akkor Ray Dalio-ra érdemes odafigyelni. Nagyon alapos gazadasági elemzései vannak, amelyek közül is kiemelkedő a nemrég publikált Paradigmaváltás.

Ha jól tudsz angolul akkor javaslom a teljes cikket elolvasásra, mert nagyon sokat lehet belőle tanulni. Itt találod.

Miről szól a Paradigmaváltás?

A teljes cikket meg sem próbálom lefordítani vagy átadni, mert ahhoz túl hosszú, de a lényegét igyekszem összefoglalni.

Azzal bizonyára nem mondok újat, hogy olyan piaci helyzet alakult ki, amit még soha nem láttunk és nincs kialakult konszenzus azzal kapcsolatban, hogy mi is lenne a megoldás. Több mint 10 éve emelkedik az amerikai részvénypiac. Az ingatlanárak ismét az egekben vannak. Annyira sok pénzt pumpáltak a piacra, hogy mindennek elszállt az ára.

Dalio véleménye szerint sok faktor járulhat hozzá a paradigmaváltáshoz, de az egyik ilyen, amikor annyira magasan lesznek az eszközárak, hogy azok hozama már alacsonyabb mint a kockázatmentes jegybanki kamat. Ekkor elgondolkodnak a befektetők azon, hogy minek tartsák a kockázatos eszközöket, ha kockázatmentesen is hasonló hozamot tudnának elérni. Ha ekkor elindul a tömeges eladás, gyors esést láthatunk majd.

Ha belegondolsz a hazai helyzetbe, itt már nagyon hasonlót látunk az ingatlanpiacon. Olyan magasan vannak a vételi árak, hogyha valaki kiadásra szeretne ingatlant vásárolni, nem fog többet elérni évente, mint 5-8% hozam (ha nem felújításra játszott) és akkor nem számoltunk amortizációval, kieső bérlőkkel és további bevételcsökkentő probémákkal, stb. Ezzel szemben a Magyar Állampapír fizet közel 5% éves hozamot. Az egy másik kérdés, hogy a Magyar Állampapír mennyire sorolható a kockázatmentes befektetési kategóriába...:)

A másik eset amikor egy paradigmaváltás bekövetkezhet az az, amikor az emberek túl sokáig szoktatták magukat ahhoz, hogy olcsón veszünk fel hitelt és abból megveszünk mindent, majd jönnek az emelkedő kamatok és hirtelen sokan válnak fizetésképtelenné, emiatt eladják az eszközeiket, ami miatt esik az áruk. Úgy tűnik éppen ezt akarják sok országban elkerülni, hiszen mesterségesen alacsonyan tartja mindenki az alapkamatot. Olyan országok is, ahol ez nem lenne indokolt.

Látva a 2008-as válságot olyan mintha, mindenki mindent meg akarna tenni annak érdekében, hogy több válság és recesszió ne következzen be. De a gazdasági ciklusokat látva ez valószínűleg elkerülhetetlen. Még mesterségesen fenn lehet tartani az alacsony kamatokat, amik tovább fűthetik az emelkedést. A nagy kérdés, hogy ezt meddig lehet még játszani?

Az alábbi videót is érdemes megnézned Dalio-tól, amiben szemléletesen bemutatja a rövidtávú és hosszútávú gazdasági ciklusokat.

Ha nem jó az angolod, akkor itt egy feliratozott változat is.

Járatlan utakon

Még nem tudjuk mi a megoldás és mikor jön majd a váltás, de egyet már szerintem megtanultunk: a fák nem nőnek az égig. Egyszer lesz egy komolyabb lejtmenet. Hogy mekkora és meddig tart, ember legyen a talpán aki meg tudja mondani. A jegybankok is találgatnak. Trump is veri a tamtamot az alacsony kamat miatt a FED-nél, Európában már negatív kamatok is vannak, kötvények viszont az egekben.

Olyat is ritkán látni, hogy a részvénypiac és a kötvénypiac együtt emelkedik. Most ez van. Az inverted yield curve-ről nem is beszélve, amikor is a 10 éves amerikai államkötvény hozama alacsonyabb mint a 2 évesé, holott általában a hosszabb kötvények hozamelvárása magasabb, mint a rövideké. Sokak szerint ennek előrejelző ereje van. Meglátjuk.

A másik érdekes jel az arany folyamatos emelkedése. Bizonyos elemzők szerint akár átviheti a mindenkori csúcsot is. Eközben pedig a részvénypiac oldalazik / emelkedik. Nem mindennapos jelenség ez sem.

Olyan vizekre eveztünk, ahol még sosem jártunk, így maximálisan fontos a kockázatkezelés és a helyes pozícióméretezés.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: Ray Dalio, Paradigmaváltás,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2019-09-05



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.