Olajpiaci pánik

2019.09.14-én megtámadták a szaudiak egyik legfontosabb olaj létesítményét, aminek következtében az olaj árfolyama elszállt. Mindezt a hétvégén. Nézzük ennek a következményeit.

Tekintettel arra, hogy a támadás szombatra lett időzítve, a piac nem tudta lereagálni azonnal az eseményt, így a vasárnap éjféli nyitás sikeredett erősre. 3 perc alatt +20% körül járt a WTI crude oil. Természetesen az opciós árak totálisan szétesve, hiszen még a piac ki sem nyitott, ez csak az elektronikus trading volt, ráadásul olyan volatilitás mellett, amit ritkán látni. Azóta az ára rendeződtek, már lehet olaj opciókkal kereskedni.

Íme a chart naposban:

5 percesen szépen látszik a nyitási utáni azonnali pánik ahogy felszúrt az árfolyam 63.34-ig.

Hogyan tovább olaj?

A következő 48 óra kritikus lesz. Trump már próbálta nyugtatni a piacokat azzal, hogy az USA készletei rendelkezésre állnak, hogyha bármilyen globális ellátási probléma lépne fel. Egyelőre az ár esett, de még messze a 2 órás cash open és kérdés utána mi következik. Sokan írnak további lehetséges támadásokról is, ami szintén óriási volatilitást okozna.

Személyes véleményem, hogy lesz ez még magasabban is a héten. Nem hiszem, hogy egy overnight spike-kal megúsztuk a dolgot, hiszen az amerikai piac még mindig zárva van. Majd ha a nagy játékosok is felébrednek, lesz még itt csapkodás.

Fedezetlenül ne!

Már tavaly (2018) év végén megírtam a belső fórumon, hogy az olajat érdemes elkerülni a fedezetlen iránymentes opciós stratégiával. Akkoriban 70-ről indult az árfolyam és 42 környékén állt meg. A mai helyzet sem sokkal jobb. Az olaj most minden csak nem iránymentes. Így ha mégis az opciós kiírást választod, kezeld ésszel a kockázatokat.

Kétféleképpen kezelhető az iránymentes opciós kiírásból származó kockázat:

  • 1. Fedezett opciós stratégia, pl: Iron Condor, Butterfly.
  • 2. Alacsony pozíció kockázat, azaz ha mégis a fedezetlen mellett döntesz, legyen a felvett pozíció mérete elenyésző a teljes portfóliódra vetítve, hogy egy további +10/20%-os gap-et is kibírj margin call nélkül.

A fentiek közül én az elsőt választom, azaz mindenképpen valamilyen fedezett opciós kiírás. A fedezett nem azt jelenti, hogy nem lehet vele veszíteni, mindössze annyit, hogy korlátozott a veszteséged, ami ettől még lehet jelentős, ezért nagyon fontos a pozícióméretezés!

Arra viszont fel kell készülnöd, hogyha a piac megborul és át kell alakítanod az opciós stratégiádat, lehet, hogy nem fogod tudni megtenni a kitágult bid/ask spread miatt, vagy csak nagyon rossz áron fognak teljesíteni.

A zavarosban való halászás komoly lehetőségeket rejt, de nagyon észnél kell lenni a kockázatkezelésben!

Sok sikert mindenkinek!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: iránymentes, olaj,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2019-09-16



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.