Iránymentes SPX pozi: 2780 - 3070 között

Szeretnék egy olyan iránymentes pozíciót bemutatni, ami jelenleg is aktív és az SPX-re van bekötve. A pozíció teljesen iránymentesen várja, hogy teljen az idő és gyűljön a profit.

Az alábbi pozícióról elmondható, hogy iránymentes elképzeléssel került bekötésre 2019.09.30-án és azóta történt benne 2 átalakítás, amikor a piac elkezdett esni.

Miben más mint az eddigi iránymentes pozíciók?

Mielőtt kiértékelnénk a kockázati grafikonját, szólnék néhány szót arról, hogy ez miben más mint az eddigiek, amikről a blogban írtam.

Az első különbség az, hogy az alábbiakban bemutatott pozíció nem hordoz fedezetlen kockázatot, sőt elég jó a risk reward benne. Aki régebben olvas már engem az tudja, hogy az egyik kedvenc iránymentes termékem az olaj volt. Viszont sajnos tavaly és idén annyira volatilis volt, hogy jelentős kockázatot hordoz iránymentes termékként, főleg fedezetlenül. Éppen ezért mozdultam el részben másfelé, aminek csak az egyik példája az alábbi pozíció.

Hogy áll jelenleg a pozíció?

Az SPX tegnap (2019.10.09) záróára 2920 volt. A stratégia jelenleg 2780 - 3070 között profitos a mai napon. Ez nyilván idővel változik a közelgő lejárat miatt.

Nézzük az aktuális opciós stratégia kockázati grafikonját. Ha még soha nem láttál ilyet, akkor a képen igyekeztem elmagyarázni a látottakat, ehhez kattintással kinagyíthatod.

A fenti grafikonon azt látjuk, hogy a jelenlegi lebegő profit 155 USD.

A lila görbe (aktuális nap) 2780 és 3070 között jelenleg pluszban van (0 vonal felett), ha a volatilitás nem változik. Azaz bármerre is mozdul el az árfolyam a mai napon, e között a két érték között profitos. A másik amit leolvashatunk róla, hogy a max. profit olyan 2000 USD körül alakul, de erre kicsi az esély, mert rövid szakaszon lép életbe és csak az utolsó napon.

A stratégia várható profitja olyan 300 USD ha innen nem nagyon mozdul el. Jelenlegi max. kockázata 325 USD.

Hogyan változik idővel a P/L?

Az opciós kereskedés egyik legfontosabb faktora az idő és annak hatása a teljes stratégiára. Kétféle megközelítés létezik, amikor az idő neked és amikor ellened dolgozik. Én preferálom az olyan stratégiák kialakítását, ahol az idő nekem dolgozik.

A fenti is ilyen, hiszen ahogy telik az idő, úgy lesz egyre profitosabb adott szakaszon belül. Az alábbi grafikon ezt hivatott bemutatni, ahol nem a lejáratkori "szögletes" ábrát látjuk, hanem az adott jövőbeni naphoz tartozó várható P/L görbét.

Azt látjuk a fenti ábrán, hogy a mai napon és három jövőbeni időpontban adott árfolyam mellett hogy alakul a teoretikus P/L érték. Erről az olvasható le, hogy közel a lejárathoz, 2019.10.16-án ha ott marad az árfolyam ahol most van (2920), akkor a lebegő P/L olyan 300 USD. Ha emelkedünk 3030 környékére, ott a max. nyerő 600 USD ha ezen túlmegyünk akkor folyamatosan csökken, de így is a range széles, mert a jelenlegi volatilitás mellett 3080 és 2800 között profitban van a stratégia lejárat előtt is.

Amit a fenti ábra nem mutat, az az opciós volatilitás változásának hatása. Ezzel szándékosan nem akartam itt túlbonyolítani a dolgot, de természetesen ez is kielemezhető. Egyébként a jelenlegi görbe volatilitás emelkedésre profitemelkedéssel reagál aktuális árfolyam mellett. Ha viszont drasztikusan beesik a volatilitás akkor még a breakeven pontokon belül is lehet veszteséges szakasz.

Hogy jön létre a fenti profitgörbe?

Nyilván a legszebb az lenne, ha ez már bekötéskor így nézne ki, de sajnos ez nem járható út (egy stratégia nem lehet rögtön pluszban).

2019.09.30-án kötöttem és azóta eltelt 10 nap. Ez a 10 nap és a 2 átalakítás eredményezte azt, hogy jelenleg a fenti állapotot látjuk. Látva a fentieket ugyan széles a range, de semmi sem garantálja, hogy ez a stratégia profitban zárul. Ha nagyon gyorsan elmozdul a piac valamelyik irányba és nagyot is megy, akkor könnyen válhat veszteségessé vagy akár nullszaldóssá. Nyilván ez ellen lehet védekezni további profitrealizálással és átalakítási stratégiákkal.

A siker kulcsa a dinamikus menedzsmentben rejlik, amit a legjobban úgy tudsz elsajátítani ha csatlakozol az OMK tagok közé, ahol ilyeneket pozíciókat tekinthetsz meg visszamenőleg, oktatási céllal.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: iránymentes, SPX,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2019-10-10



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.