PRIIPS korlátozás megkerülése

2018.06.15-e óta az európai brókercégeknél lehetetlen olyan népszerű amerikai ETF-eket vásárolni, mint pl. SPY, GLD, SLV, TLT, stb. Nézzük, hogy lehet ezt a korlátozást megkerülni.

A cikket itt meg is hallgathatod.

A szabályozás elvárja, hogy egy ún. KID dokumentum készüljön az adott ETF-ekről és meglepő módon az amerikaiak azóta sem készítették el ezeket, így az európai brókercégeknek kötelességük ezen termékek kereskedését megtiltani. Igazából teljesen mindegy mi van mögötte, a lényeg az, hogyha európai brókercégnél van számlád és amerikai ETF-ekbe akarsz fektetni, akkor ezt nem tudod megtenni a hagyományos vásárlással. De mint mindenhol, itt is vannak kiskapuk:).

Az Interactive Brokersnél pl. ilyen ablak fogad ha amerikai ETF-et akarsz vásárolni:

Hogyan kerülhető meg a PRIIPS?

A PRIIPS megkerülésére többféle módszer is létezik. Az alábbiakban ezeket mutatom be.

Opciós joggyakorlás vagy kötelezettségvállalás

Tegyük fel, hogy az IB-nél van számlád és nem tervezel váltani, akkor az opciókat segítségül tudod hívni. Az egyik esetben veszel opciót, a másikban kiírsz és ennek segítségével kerülsz az ETF birtokába.

Ha veszel pl. ITM Call opciót a SPY-ra amiben van hátra 1 nap akkor vásárlás után azonnal gyakorolhatod is a jogodat, azaz élhetsz a Call opcióban rejlő vételi jogosultsággal. Tehát ha pl. vettél 1db SPY ITM Call opciót és lehívod akkor rögtön 100db SPY ETF boldog tulajdonosa leszel annak ellenére, hogy a PRIIPS tiltja ennek birtoklását. Ha nem tudod mi az ITM Call, akkor annyit érdemes róla tudnod, hogy van benne valós érték, azaz ha a SPY 315, akkor pl. meg kell venned egy 314-es Call-t (1 dolláros valós értékkel), amit lehívva 314-es árfolyamon megkapod a SPY alapterméket + a kifizetett opciós prémium.

A másik működő megoldás az ITM Put opció kiírása. Tehát pl. 315-ös SPY esetén kiírsz 316-os Put opciót akár 1 naposat, majd ha az árfolyam 316 alatt marad akkor ITM jár le a Put és ekkor a bróker végrehajtja a Put eladásból származó vételi kötelezettséged, így ismét 100db SPY boldog tulajdonosa leszel 316-ös árszintről.

Tehát akár ITM Call-t veszel és te magad gyakorlod a jogod, akár ITM Put-ot írsz ki és az jár le, mindkét esetben lesz belőle long alaptermék. A kettő közül én a Put kiírást alkalmazom, mert ott a hátralévő néhány napra még kapok egy kis időértéket is a kiírásért és nem nekem kell a jogot gyakorolni, hanem ez lejáratkor automatikusan végrehajtódik, ráadásul ingyenesen, így jutalékot sem kellett fizetnem azért, hogy a Put opcióból alaptermék lett.

Így a fentiek segítségével a PRIIPS szabolyázos 100%-osan megkerülhető. Arra kell odafigyelni, hogy 1db opció 100db alapterméket kontrollál, azaz csak akkor csináld ha ténylegesen 100db alaptermék megvásárlására van tőkéd. Persze nem feltétlen kell utána mind a 100-at tartani, eladhatod rögtön a felét is ha alapvetően 50db ETF-et akartál csak hosszabb távon cipelni.

Brókercégváltás

Ez egy elég körülményes megoldás, hiszen át kell menni egy másik brókercéghez. Ha pl. jelenleg a Tastyworks-nél van számlád akkor ott bármit vásárolhatsz, ők nem tartják a PRIIPS szabályozást, hisz amerikaiak. Ott bármit, bármikor vásárolhatsz (még).

Mifid kategória váltás

IB-nél van lehetőség arra, hogy retail (lakossági) ügyfélből átkategorizáltasd magad professional ügyfél státuszba. Ha ezt megteszed, akkor innentől a korlátozás nem él, hiszen a PRIIPS csak a lakossági ügyfeleket védi, így ha magad professional kategóriába soroltatod, akkor ez a korlátozás többé nem vonatkozik rád. Azonban ennek van néhány hátulütője, pl. az, hogy a biztosítás szintje valószínűleg alacsonyabb (ennek utána kell járni) és az adatszolgáltatási díj megnő IB esetén, nem is kicsit.

Az IB-nél ezt a kategóriaváltást így lehet megcsinálni. Mielőtt azonban ezt megtennéd, pontosan járd körbe a következményeket, mert nagyon más feltételek érvényesek a lakossági és a professzionális ügyfelekre.

UCITS alapok használata

Nagyon sok amerikai alapkezelő azóta megalkotta az EU szabályozásnak megfelelő UCITS alapjait, amelyeket szintén lehet ETF formájában vásárolni. Ezek hátránya, hogy a likviditásuk alacsonyabb és az alapkezelési díj magasabb. Viszont minden trükközés nélkül köthetők az IB számlán is. Pl. az amerikai Vanguard VTI helyett köthető a szintén általuk létrehozott alap, ami VUSA névre hallgat.

Itt érdemes körbenézned, hogy az általad kiválasztott eszközosztályra létezik-e UCITS ETF és ha igen akkor milyen feltételekkel.

Összegzés

Fentieket látva elég sok lehetőség van még így is arra, hogy európai ügyfélként amerikai ETF-ekbe fektessünk, vagy akár használjuk az európai alapokat ehhez. Nyilván nem olyan egyszerű mint régen, de láthatod, hogy relatíve könnyen megoldható a dolog.

Az összes megoldás közül számomra a legszimpatikusabb az opciós megoldás. Ezzel gondolom nem mondtam újat;)

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: ETF, Interactive Brokers, priips, tastyworks,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2019-11-28



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.