Meddig fújjuk a lufit?

Nehéz a jelenlegi piaci emelkedést színtisztán optimista lencsén keresztül nézni és örülni, hogy "de jó, minden emelkedik". Mindenkit az a kérdés foglalkoztat, hogy meddig fújjuk a lufit.

Ez a jelenlegi őrült száguldás önmagában még nem lenne feltétlen gond, de vannak olyan jelenségek, amelyek mellett nehéz elmenni. Ilyen pl. a Baltic Dry Index megállás nélküli esése. Íme az 5 éves grafikonja.

Mit mutat a Baltic Dry Index (BDI)?

Ez az index a vízi szállítmányozási cégek adott napon történő várható szállítási díjának indexe. A szállítmányozási cégek nagyrészt árutermékek szállításával foglalkoznak, mint pl. kukorica, szén, vas, búza, foszfát, stb. Az index csökkenése azt mutatja, hogy egyre kisebb a szállítási igény, vagyis a fogyasztás csökken, a gazdaság lassul vagy éppen recesszió felé tart. A szállítmányozási árak emelkedése a fogyasztás és ezzel a gazdaság erősödését is jelezheti. Nyilván ezen árakat az olaj ára is befolyásolja, így attól semmiképp sem szabad eltekinteni. Minél drágább az olaj, annál drágább a szállítás. Az olaj is funkcionálhat egyfajta fogyasztási indikátorként. A kettőt együtt érdemes követni.

SPX

Látva a BDI esését enyhén szólva is meglepő az SPX folyamatos szárnyalása. Koronavírus ide vagy oda, minden esést megvettek az utóbbi időben. Tehát a nagy kérdés, hogyha a BDI ennyire szakad, mégis mi hajtja felfele az indexet? A fogyasztás? A pénznyomtatás? A globális FOMO?

Mostanság sokat lehet olvasni az "everything bubble" kifejezésről, azaz a minden lufi, hiszen szinte az összes értelmes eszközosztály masszív emelkedésen van túl. Íme az SPX napos grafikonja.

Arany

Szintén elég combos bull trend-ben van az ezüsttel karöltve.

Dollár index

A dollár index is extrém emelkedést produkált 2020 eleje óta. Íme a grafikonja.

Részvénypiac vs. árupiac

Az alábbi ábra is elég érdekes képet fest a jelenlegi helyzetről. A részvénypiac száguld, ezzel szemben az árupiaci termékek indexe elég régóta esik. Az árupiac mögött többnyire valós felhasználás van, a részvényvásárlás kvázi virtuális. A kettő nagyon elvált egymástól...

A grafikonon a sárga jelöli a SPY-t, ami a részvénypiac, a kék pedig az árupiaci indexet (DBC). 3 hónapos időtávot látunk rajta.

Tehát minden lufi?

A nagy kérdés, hogy mit nevezünk lufinak. Akkor lufi ha kidurran. De ki fog durranni? A legtöbben azt mondják hogy igen, mert a fák nem nőnek az égig, stb.

Viszont a kérdés továbbra is az, hogy a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben a pénz hova "menekül"? Azért fújódott fel minden, mert lényegében nincs értelmezhető kockázatmentes hozam és így mindenki a kockázatosabb dolgok felé fordult.

Szóval a jelenlegi helyzet a mindent megvesznek állapot. Kérdés, hogy ez meddig maradhat így.

2020 év végén amerikai elnökválasztás. Trump egójával szorosan összekapcsolódik az SPX árfolyama, így véleményem szerint mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy ne törjön meg a lendület. Meglátjuk lesz-e hozzá elegendő eszköze.

Még az is lehet, hogy év végén a 4000-es szintet nyaldossa az SPX ha így megyünk tovább...

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: SPX, Trump, baltic dry index,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2020-02-20



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.