Ismeretlen terepre tévedtünk...

A héten másodszor látok olyat, hogy délelőtt -5%-ot esett az S&P500 határidős termék árfolyama. Extrém. Olyan mérhetetlen rángatózás van a piacon, hogy közel vagyunk a 2008-as jelenségekhez, sőt bizonyos esetben azon is túltesz.

Olyan terepre tévedtünk, amit nem ismerünk. Eddig "csak" gazdasági válságokkal kellett megküzdeni, a jelenlegi viszont egy egzisztenciális krízis is egyben. Amellett, hogy mindenki félti a saját vagyonát és menekül a piacról, még azzal is szembe kell néznie, hogy karanténba kerül, vagy idősebb hozzátartozóinak élete forog kockán. Ez egy nagyon más jellegű terhelés pszichésen, mint amit eddig kezeltek a piaci szereplők és ennek a hatását látjuk is az összes termék árfolyamában.

Egyik nap -5%, másik nap +5%. De amit ma délelőtt látok az még ijesztőbb ennél. Tegnap estünk 5%-ot és ma délelőtt még 5%-ot, azaz 1 nap leforgása alatt 10% veszteségben van az index. Nem egy részvény, a teljes index! És hogy ezután mi jön, azt is nehéz felbecsülni.

Mit lehet tenni ilyen helyzetben?

A legfontosabb a higgadt és nyugodt hozzáállás. Tudom, ezt könnyebb leírni, mint megtenni. Hiába vagyok 2005 óta a piacon, azért ez a mozgás engem sem tud hidegen hagyni. A felépített részvényportfólióm lebegő veszteségét nem jó érzés nézegetni, de nyilván nem tartozom azok közé, akik pánikszerűen eladnak, inkább azok táborát erősítem, akik ebben a zavarosban próbálnak meg halászgatni. Óvatosan és skálázott módon, azaz nem mindent betolni egyszerre, hiszen fogalmam sincs hol az alja. Lehet, hogy már láttuk, de az is lehet, hogy még 50%-al lejjebb van. Senki sem tudja. Hiába olvasgatsz elemzőket, teljesen ismeretlen terepre tévedtünk. Fogalmunk sincs, hogy a koronavírusnak milyen hatása lesz társadalmi és gazdasági szinten. A piac is ettől olyan ideges, amilyen.

Amikben én nézelődök jelenleg

Van egy tucat olyan részvény, amit már régóta meg akartam venni és ez az esés lehetőséget is biztosít erre. Ezt megtehetem sima részvényvásárlásként, de írhatok ki ilyen magas VIX mellett Put opciókat méregdrágán és ha tovább esik a részvény akkor rám hívják az opciót és megveszem az adott papírt százasával (mert 1 opció kiírása 100 részvény vásárlást jelent).

A magas IV többek között még a Butterfly árait teszi vonzóvá, így az SPX-ben kötök ilyen ügyleteket, de ezek kimenetele elég kérdéses, hiszen azt belőni, hogy nagyjából hol leszünk x időn belül kellően kaszinós, így erre túl nagy tőkét nem allokálok. Inkább jó szellemi kihívás az egész:).

Volatilis piaci "jótanácsok"

Alábbiakban néhány gondolat, ami talán segíthet ezen a piacon eligazodni:

  • Tekintettel arra, hogy az ilyen esések száma nagyon alacsony a történelem során, így statisztikából kiindulni, hogy ezután mi lesz teljesen felesleges. Nem tudjuk mi lesz.  Minél kisebb az előfordulási szám a múltban, annál megbízhatatlanabb a statisztikai előrejelzés.

  • Összes technikai alakzat és indikátor felejtős. Senkit sem érdekel, hol a vonal a chart-on, a piacot a hírek és a fejlemények irányítják.

  • Ekkora szakadáskor sok a jó lehetőség, ne rohanj azonnal vásárolni, skálázva tedd az, hisz az alját úgysem találod majd el.

  • Ez a piaci helyzet lehet, hogy velünk marad hónapokig, így készülj fel rá. Amit eddig emelkedő piacon használtál, az itt nem feltétlen fog működni. Újra kell gondolnod mind a stratégiád, mind a kockázatkezelésed.

  • A magas volatilitású piacon jellemzőek a nagy kilengések, egyik nap +5% másik nap -5%.

  • A stop nem véd meg semmitől. Ha megnézed, ma a futures délelőtt -5%, azaz ekkora gap-pel nyit majd az SPX és a SPY. Vajon a stop mitől védett volna itt meg? Az egyedüli értelmes kockázatkezelés az opciózás segítségével valósítható meg!

  • A bid/ask spread jelentőset tud tágulni, így minden kötésed legyen LMT order és ne MKT. Számíts arra is, hogy sokkal lassabbak lesznek a teljesülések is.

  • A helyes kockázatkezelés és pozícióméretezés ezen a piacon is megvéd.

  • A hosszútávú portfóliód egyenlegének nézegetése napi szinten nem hat jól a pszichédre:).

  • Senki sem tudja mikor áll meg az esés!

Néhány piaci megfigyelés

Alábbiakban néhány érdekesség az elmúlt napokból:

  • Az SPX 02.21 óta több mint 20%-ot esett, az arany ugyanezen időszak alatt jelenleg +1%-ban van. Wow! Erről már írtam korábban is.

  • Ugyanezen időszak alatt a 30 éves államkötvény +12%, ami nem rossz, kvázi a pénz nagy része vagy ide menekült vagy a partvonalra került cash-ben.

  • A VIX jelenleg 62. Utoljára ezen a szinten a 2008-as válság során volt, de akkor ott is maradt 1 hónapig.

  • A 2008-as legnagyobb SPX havi gyertya high-low távolsága -30% esés, az idei márciusi már -18%-nál jár és még csak 12 nap telt el a márciusból. Ha így haladunk akkor a 2008-nál is nagyobb esés lehet hónapon belül.

Előzőekből kiindulva látszik, hogy ez a piac nem a kezdők terepe. Így ha most kezdenél kereskedni, lehet jobb ha hátradőlsz és csak végignézed az egészet. Ha gyakorlott vagy akkor is komoly önkontrollra lesz szükséged, hogy ne vigyen bele a kapzsiság és a FOMO kezelhetetlen helyzetekbe.

Sok sikert és kitartást ezen a piacon!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: VIX, SPX,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2020-03-12



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.