Szabadesés

Vasárnap este (20.03.15) rendkívüli jelleggel 100 bázispontos kamatvágást jelentett be a FED. Ezzel eljutottunk a 0%-os kamatszintre ismét. Hogy ez mire volt elég?

Rövidtávon úgy tűnik, hogy semmire. Annak ellenére, hogy a FED 0%-ra vitte le az alapkamatot és bejelentett egy 700 milliárd dolláros QE-t, a piac a mai napon szabadesést (-12%) produkált. Nyitás után volt egy kis lelkesedés, de a nap végére sikerült új aljra menni. Konkrétan 40 pontra van az SPX a 2018-as aljtól. Eddig olyan 30%-ot sikerült esni 3 hét alatt. Nem gyenge. Ezzel kimondhatjuk, hogy a 2020-as esés sokkal gyorsabb és vehemensebb volt, mint a 2008-as időszak.

Az egészben a legaggasztóbb szerintem az, hogy a FED ellőtte az összes töltényét. Nincs tovább. 0% a kamat és betolt egy masszív QE programot, amire másnap az index beszakadt 12%-ot. Szerintem ők is szájtátva figyelik a monitorokat. Feltételezem, hogy nem erre a reakcióra számítottak a piacon. Ami 2008-ban elég volt, az ma már kevés. A piacot rövidtávon egyáltalán nem hatotta meg ez az ösztönző csomag. Íme az SPX napos grafikonja.

Rossz az üzenet

A FED vasárnapi vágásával egy nagyon rossz üzenetet közvetített a piacnak, mert:

  • nem bírtak várni szerdáig, a szokásos ülésig, ismét rendkívüli vágást eszközöltek,
  • nem 25-50 bázispontot vágtak, hanem rögtön 100-at (2008 óta először),
  • újabb QE, amitől eddig tartózkodtak.

Fenti 3 dolog azt üzente a piacnak: hatalmas a baj! És ez ma az árakban meg is jelent.

A monetáris politika nem fog embereket meggyógyítani. Az elmúlt hetekben számos jegybank fogott össze és öntik a pénzt a piacra, mégsem áll meg az esés. Mert nem a pénz a megoldás. Vagyis de, csak nem így. A kutatásfejlesztésbe kellene a sok pénz és nem kötvényvásárlásokon keresztül, hanem most és azonnal.

Mikor áll meg az esés?

Senki sem tudja. Lehet -50%-ban majd. Bármi lehet.

Véleményem szerint 2 dolog állíthatja meg a piaci esést radikálisan:

  • jó hír az ellenszerrel kapcsolatban,
  • melegedés kapcsán bekövetkező lassuló terjedés.

Fentiektől függetlenül egy jelentősebb esés után azért bejöhetnek a long-term vevők, akár a részvényportfóliót építők, akár a passzív index alapok hívői. Az elmúlt évekhez képest kezd akciós lenni a piac...

Nézzünk rá a mai szentimentre

Az alábbiakban látható az SPX $UVOL-$DVOL grafikonja, ami az emelkedő volumen - a csökkenő volumen. Ha a szám negatív (ld most.) akkor több az eséshez kapcsolódó volume. A mai és a csütörtöki napot bekarikáztam. Csütörtökön "csak" 9%-ot esett az SPX, mégis lejjebb került a mutató. Ma annak ellenére, hogy 12%-ot sikerült esni, ez kisebb értéket mutat. A grafikonon a jobb szélső sárga a mai nap, a középtájt lévő a csütörtöki.

A fentiekből azt láthatjuk, hogy a mai eladás negatív volumene nem volt olyan nagy, mint a csütörtökié, annak ellenére, hogy a végeredmény százalékosan magasabb volt. Ez egy aprócska reménysugár holnapra...

Mai "beteg dolgok"

A mai piac is produkált elég beteg jelenségeket: 0% kamat mellett a high yield szektort is beadták, de nem kicsit. Ezüst is szakadt 12%-ot és a /VX futures átlépte a 2008-as szintet. Nem unatkoztunk ma sem...

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: VIX, SPX, koronavírus,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2020-03-16



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.