Koronavírus: az érzelmi oldal

Az elmúlt hetek történései még a tapasztalt kereskedő idegrendszerét is próbára teszik. Egyszerre van jelen számos olyan érzelmi faktor, amit kezelni kell.

Az SPX legutolsó csúcsától eddig (2020.03.17) több mint 30%-ot zuhant, mindezt 19 kereskedési nap alatt. A VIX tegnap magasabban zárt (83.56), mint a 2008-as válságban bármikor, ezzel beállítva egy komoly történelmi csúcsot. Ez a piaci szakadás sokkal gyorsabb, mint a 2008-as.

Az elmúlt 12 évben mindenki ahhoz volt szokva, hogy a piacok szépen lassan, de emelkednek, így minden esést meg kell venni (buy the dip). Ezért nagyon komoly pszichó teher az, amit most látunk. Főleg azok számára nagy teher, akik az elmúlt években jelentősebb részvényportfóliót építettek fel. Végignézni napi szinten azt, hogyan olvad el a pénzed nem egyszerű jelenség. Kötélidegek kellenek hozzá, hogy ne dobd be a törülközőt idő előtt.

Érzelmi terhek

A koronavírus nagyon sok területen tesz minket próbára, így nagyon tudatosnak kell lenned arra, hogyan reagálsz az eseményekre. Ezekben a helyzetekben nagyon könnyen be tudnak rántani a tudattalan mintáid és félelmeid. Nézzük, hány területen kell most helyt állnunk átmenetileg, amiről még azt sem tudjuk, hogy meddig fog tartani.

Bezártság és távolságtartás

Az ember szociális lény, nem bírja sokáig a bezártságot. Most viszont erre kényszerülünk. El kell zárnunk magunkat a barátoktól, kollégáktól, a világtól. Ülünk otthon a családdal és igyekszünk hasznosan eltölteni az időt és feldolgozni mindent, ami a médiából felénk árad. A legrosszabb az egészben, hogy nem tudjuk ez meddig tart. Ha tudnánk, hogy 1 hónap, lehetne vágni a centit. De nem tudjuk...

Egzisztenciális kockázat

A 2008-as válságban legalább az emberi élet nem forgott kockán. A jelen helyzetben a saját életünket érezzük veszélyben nyilván függően attól ki hány éves. Félünk attól, hogy megbetegszünk és olyan körülmények közé kerülünk, ami traumatikus.

Én személy szerint sosem attól tartottam, hogy 42 évesen ebbe belehalnék hanem inkább attól a traumától amit a magyar egészségügy keretei között eltöltött 2 hét jelentene számomra ha esetleg elkapnám. Nem sok kedvem lenne vaságyon fetrengeni 40 fokos lázzal két hétig egy olyan helyen, ahol nem látogathat meg senki és a körülmények sem mondhatók túl civilizáltnak.

Megélhetési kockázat

A világ leállása kétségkívül nagyon komoly anyagi áldozatokat fog követelni mindenkitől. Lesznek komoly vállalati és magáncsődök is. Ebbe belegondolni is önmagában brutális stressz. Vannak olyan helyzetben lévők is, akiknek nincs több hónapos megtakarítása, így már az önmagában kihívás, hogy átvészelje a karantén időszakot.

Vagyoni kockázat

A meglévő vagyon védelme is jelentős stresszt okoz. Több kutatás is kimutatta, hogy adott összegű pénz elvesztése 2x akkora fájdalmat okoz, mint annak megnyerése. Hiába tőzsdézek 15 éve, személy szerint nekem is megterhelő nézni napi szinten azt, hogyan olvad el a részvényportfólióm úgy hogy nem tudni hol az alja, mert olyan helyzet előtt állunk, amit eddig még sosem kellett kezelnünk. A jelenlegi válságra nem megoldás a FED 0%-os kamatszintje és a 700 milliárdos QE sem. Ismeretlen terepre tévedtünk. Nem tudjuk mi lesz a vége.

Tudom, hogy ebben a helyzetben eladni nem fogok részvényeket, hanem inkább ráépítek a meglévő portfólióra. Az elmúlt két hétben folyamatosan vásároltam óvatosan és apránként. Persze azok most mind elég nagy mínuszban vannak, de javítottam a portfólió átlagárát. A jelenlegi piaci árszint jelentősen akciós az elmúlt évekhez képest. Persze azt nem tudjuk, hogy mennyire lesz még akciósabb.

Személy szerint én abban hiszek, hogy ebből is felállunk és a mostanság meghozott részvényvásárlási döntéseimet nem fogom megbánni hosszútávon (néhány hónap, akár több év). Nem azt várom el, hogy azonnal profitban legyen és ez nagyon fontos.

Ha most vásárolsz, tudnod kell, hogy ez még bőven eshet és senki sem tudja hol az alja. Fel kell rá készülnöd, hogy jó ideig nézed majd a vásárlásod utáni lebegő veszteséget ha a piac esik tovább. Ez a játék része. Ezért is nehéz esésben vásárolni. A többség azért veszít vagyonokat egy ilyen lejtmenetben, mert bepánikolnak és eladnak mindent, holott ilyenkor lehetne venni, de csak és kizárólag ésszel. Azaz egy ilyen piaci szituban sosem vennék hitelre (margin) és olyan pénzből sem, ami a családnak kellhet a közeljövőben. Csak olyan pénzt rakj a tőzsdére, ami nem kell akár évekig...

FOMO

Fear of missing out - azaz a lemaradástól való félelem. A jelenlegi piacon mindenki fél valamitől:

  • akinek van részvénye: attól fél, hogy nem adott el időben és mi van ha elveszít mindent
  • aki vásárolni akar: attól fél, hogy nehogy lemaradjon a nagy lehetőségről vagy akár túl sokat túl korán vegyen.

A félelem soha nem jó tanácsadó. A FOMO önmagában is nagyon veszélyes jelenség, de most még nagyobb teher a fentiek mellett. Az egész érzelmi csomag nyomása alatt kell még a FOMO-val is megbirkózni.

Médiateher

Végül de nem utolsósorban óriási nyomás a folyamatos híráram. A napi szintű új megbetegedések, halottak száma szintén nem segít a negatív kilátások csökkentésében. A médiából folyamatosan az Armageddon árad, ami részben érthető is, mert teljesen ismeretlen a helyzet.

Bármennyire is negatív a helyzet jelenleg én biztos vagyok benne, hogy erre is lesz megoldás és kijövünk ebből, felállunk és a világ megy tovább. De már nem úgy, ahogy előtte, mert ebből nagyon sokat tanultunk - remélhetőleg!

Hogyan lehet ezt kezelni?

Látható, hogy a jelenlegi helyzetben nem egy egyszerű gazdasági pánikot kell kezelni, sokkal több annál. Éppen ezért sokkal de sokkal tudatosabban kell magunkat vizsgálni ebben a helyzetben. A félelem mindig ösztönös, a kiváltott reakció szintén az. A legártalmasabb viszont az, ha a reakció teljesen tudattalanul történik, ugyanis ekkor számos olyan gyerekkori minta, düh, tehetetlenség és félelem aktiválódhat, ami meggátolja a felnőtt reakciók felszínre jutását.

Pedig most mindennél jobban arra van szükségünk, hogy érett felnőtt én állapotból tudjunk racionális döntéseket hozni a saját és szeretteink védelme érdekében. Így most kiemelten fontos az önismeret és a tudatosság. Ha az életed felett átveszi az irányítást az érzelmi káosz akkor elvesztél. Tudatosan kell figyelned az érzelmeidre és a belső reakcióidra. Főleg akkor ha még ebben a helyzetben befektetési döntéseket is hozol. Ne feledd, most a FOMO erősebb mint valaha, mert még a fentiek is nyomasztanak.

Viszont ezek azok az élethelyzetek, amikből a legtöbbet lehet tanulni és fejlődni.

Ha nagyon stresszes vagy és azt sem tudod hirtelen mihez kezdj akkor ülj le egy üres papírlap elé és kezdd el kiírni magadból az érzelmeidet. Írj le mindent, amitől félsz, még akkor is ha teljesen irracionális az egész. Írj ki mindent magadból, majd tépd szét a lapot és folytasd az életed. Azt fogod tapasztalni, hogy könnyebb lesz tőle.

A jelen súlya

A jelen mindig sokkal nagyobb súlyt kap, mint amekkorát a jövőből visszatekintve fog jelenteni. Amit most katasztrofálisan élsz meg, az fél év múlva már nem olyan súlyos és 2 év múlva már csak egy érdekes történet.

Hajlamosak vagyunk emiatt nagyon beleragadni a jelenbe és hatalmas jelentőséget tulajdonítani neki, ami szintén hiba. Nem azt mondom, hogy ne vegyük komolyan, hanem inkább azt, hogy megfelelő kontextusba helyezzük a történéseket és vegyük észre ha indokolatlanul pánikot generálunk magunkban, mert az már nem az érett felnőtt műve, hanem olyan részünké, aki fél és tehetetlen.

Ebben a karanténos időszakban ideje kicsit befelé is fordulnunk és a saját érzelmeinkkel is foglalkozni.

Az önreflexió és tudatosság most nagyon sokat segíthet a helyzet átvészelésében, ami akár hónapokig is eltarthat...

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Ne maradj le a folytatásról!





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok, hogy az Adatkezelő az email címemet a hírlevél rendszeres időközönként történő megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2020-03-17 09:37:16



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.