Iránymentes stratégiák 2020-ban?

2020 nem az iránymentes opciós stratégiák éve, ez teljesen egyértelmű. Idén mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy a termékek oldalaznak. Nézzük, hogy mit csinálok ilyen környezetben.

A korábbi években a kedvenc iránymentes termékem az olaj volt. De ez már 2018 év végén kicsit megingott, amikor 70-ről lement 40-re elég gyorsan, de az idei év teljes mértékben ellehetetlenítette az olajjal való iránymentes opciós kereskedést. Sajnos ez nem csak az olajra igaz. Idén a legtöbb termék brutálisan trendel, éppen ezért ilyenkor a legbölcsebb dolog az iránymentes stratégiákkal félreállni.

Mikkel kereskedek most?

2019 év eleje óta folyamatosan azon dolgozom, hogyan tudok olyan stratégiákat kialakítani, amelyek a jelen környezetben is profitábilisak és korlátozott a kockázatuk. A mai koronavírusos piacon mindennél fontosabb a kockázatok kezelése és a helyes pozícióméretezés.

A kidolgozott stratégiáim nagy része továbbra is az általam kedvelt iránymentes elvekre épülnek, azaz igyekszem olyanokat kötni, ahol az idő potenciálisan nekem dolgozik és nem csak az irányzékkal lehet profitálni hanem a volatilitás változásával is. Ezt többféle opciós stratégiával is el lehet érni, pl. Calendar / Diagonal spread vagy Butterfly, attól függően, hogy a volatilitás alacsony vagy magas.

Az Opciós Mesterképző Klub 2019 tavaszi indulása óta videóra rögzített pozícióim 99%-a a fenti elvekre épül, amelyeket itt tekinthetsz meg.

Milyen termékekre?

A fenti stratégiák termékköre alapvetően az ETF és részvények világából kerül ki. A fenti linken található táblázatból láthatod, hogy kellően alacsony pozíciókkal is lehet ilyen stratégiákat kötni, így jóval alacsonyabb számlaméret mellett is ideálisak lehetnek. Ez nem volt elmondható az olaj határidős iránymentes kereskedésről, amely esetében 1 kontira vetítve is min. szükséges volt 3-5000 USD letét.

Koronavírus előtt nagyon ritkán kereskedtem opcióval részvényekre, mert elkényeztetett az iránymentes stratégia "egyszerűsége". De váltani kellett, mert a fedezetlen iránymentes stratégia ma életveszélyes. És mivel a piac trendel, sokkal jobban lehet profitálni a megfelelő trendelő opciós stratégiák használatával, ahol az idő is nekem dolgozik.

"Életérzéssel korrigált hozam"

Sólyomi Dávid barátomtól hallottam azt a kifejezést, hogy életérzéssel korrigált hozam, ami nagyon elgondolkodtató néhány stratégia esetén. Régen (2019 előtt) az opciós iránymentes kereskedés életérzése megfelelő volt a hozamra vetítve. Ma már nem az. A mai piacon elég egy tweet vagy bejelentés és bármelyik irányba megyünk 10%-ot. 

Emellett a tudat mellett egyáltalán nem ülnék nyugodtan a fedezetlen iránymentes pozíciókban. Ez a piac teljesen más megközelítést kíván. A trader dolga, hogy észrevegye, hogy milyen piaci kontextusban kereskedik és az ahhoz megfelelő stratégiát alkalmazza a piacon, amellett, hogy folyamatosan alkalmazkodik és tanul. Én ennek a folyamatát mutatom be az Opciós Mesterképző Klubban 2019 tavasza óta.

A nagy kérdés, hogy mikor lehet visszatérni a "nyugodt" életérzéssel kötött iránymentes stratégiák világába. Azt gondolom, hogy amíg a koronavírus velünk van és rángatja a piacot, ezt én nem fogom megtenni. Ennek ellenére tudom, hogy vannak olyan tanítványaim, akik továbbra is iránymentes kereskedést folytatnak, csak sokkal szélesebb sávokat írnak ki és alacsonyabb pozíciómérettel vannak jelen a piacon. Tehát ma sem lehetetlen, de ez abszolút szubjektív mérlegelés kérdése.

Az én kockázattűrő hajlandóságomhoz, most a korlátozott kockázatú, picit trendelő, de pozitív időértékkel rendelkező stratégiák illeszkednek. Azaz akkor is tudjak profitálni ha kicsit mozog vagy ha nagyon mozog, de ne veszítsek sokat ha oldalazik vagy ellenem megy. A piac csapkodása miatt ma gyorsabban kell eltenni a nyereséget és gyorsabban kell váltani a pozíciók között. Ennek megfelelően sokkal több kötésem van és több időt is töltök kereskedéssel, mint a nyugodt iránymentes években. De ez a piac más és azt kell kereskedni, amit ad.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: iránymentes, koronavírus,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2020-07-16



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.