Kereskedés nagy tételben: IB vs. Tastyworks

Közelmúltban egy webináron felmerült a kérdés, hogy nagyobb tételben, összetett opciós stratégia esetén (4 láb) az IB vagy a Tastyworks olcsóbb-e jutalékban. Ezt jártam körbe videósan.

2020.05.28-án tartottam a szokásos havi webinárt az Opciós Mesterképző Klubban, ahol az alábbi kérdés merült fel:

"Megéri jutalékok szempontjából az Interactive Brokersnél Butterflyt vagy Iron condort kötni? (Legfőképp, ha az ember konzervatív stratégiával kereskedik)

Példa:
A napokban készítettem egy elemzést a kötési jutalékok pozícióra gyakorolt hatásáról. Hatalmas különbségek jöttek ki, amikor összehasonlítottam az IB és Tasty árait. Főleg több lábú stratégiák (Iron Condor, FLY,...) esetén.
Búzára (/ZWN20) kötöttem 10 darab Iron condort (összesen 40 láb). R/R: 1/3 (max. nyerő 625$, max. bukó 1875$ ). Ennek az ügyletnek a kötési jutaléka az IB-nél 96 dollár. A Tasty-nél még nincs számlám, de az oldalukon leírt adatok alapján 10db búza IC 108$-ba kerül (40 x 2,5$ + regulatory fees (ez kb. 8$ - lehet ebben tévedek)). Ez az összeg kicsivel nagyobb, mint az IB-nél, de náluk nem kell a zárásért fizetni. Az IB-nél viszont igen. Kivéve ha hagyom kifutni, de ezzel nagyobb kockázatot is vállalok, ami nem teljesen fér bele egy konzervatív stratégiába. 50% take profit szabály esetén 312,5$ lebegő profitnál zárom a pozíciót. IB-nél ez a megbízás összesen 192 dollárba kerül. (nyitás 96$ + zárás 96$). Ez azt eredményezi, hogy valójában 120,5$-t kerestem. (312,5$-192$). A Tastyworks-nél ugyan ez az ügylet 204,5$ profitot hozott. (312,5$-108$). Ahhoz, hogy IB-nél hasonló profitot tudjunk ezzel az Iron Condor-ral elérni 63,4%-nál kell zárnunk az 50% helyett. (=magasabb kockázat)
A profit/jutalék arány tovább javul a Tasty javára, ha 50 darab IC-t kötök, mert ebben az esetben a Tastyworks kedvezményt is ad. Az Interactive Brokers nem.

Nekem ebből az jön le (lehet tévesen), hogy az Interactive Brokers nem kedvez a konzervatív stratégiáknak. Az átalakításoknak még inkább. Lehet én értelmezem rosszul a jutalék alakulását. Kérlek, ebben tudnál egy kis útmutatást adni?"

Összehasonlító videós elemzés

Az alábbi videóban válaszoltam meg a kérdést a Tastyworks-ön szimulált kötések összehasonlításával.

Mielőtt azonban brókert választasz, nem elég csak a jutalékokról tájékozódnod. Célszerű megismerned a cég hátterét, stabilitását, szabályozottságát, mert ezek mind hozzátartoznak a partnerkockázat felméréséhez.

Továbbá az is fontos, hogy a hazai jogszabályoknak megfelelően ellenőrzött tőkepiaci ügyletnek minősülnek-e az ott végzett kereskedések vagy sem, mert ennek elég jelentős adózási vonzata lehet. Ha pusztán partnerkockázat szempontjából akarom összehasonlítani a Tastyworks-öt az IB-vel akkor egyértelmű, hogy számomra az IB a nyertes, mert sokkal tőkeerősebb, régebb óta működő, tőzsdére bevezetett cégről van szó.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: tastyworks, iron condor, jutalék,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2020-07-23



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.