Tesla bekerült az S&P500-ba

2020.11.16-án bejelentették, hogy a Tesla bekerül az S&P500 indexbe, még idén, 12.21-én.

Régóta vár erre a piac, de végre az összes feltételt sikerült teljesíteni ahhoz, hogy bekerüljenek az S&P500-ba, az olyan nagyágyúk mellé, mint pl. az Apple. Tekintettel a mai Tesla piaci kapitalizációjára, elég nagy súly kap majd az indexben és már induláskor benne lesz a top 10-ben. Egyébként a Tesla az eddigi legnagyobb kapitalizációjú (380 milliárd dollár) cég, amit valaha bevettek az indexbe.

A hírre másnap +13%-os emelkedéssel nyitott a részvény, de a nap végére beadták. Másnap viszont szépen kihúzták és közel az 500-as ár.

Milyen hatása lesz ennek a piacra?

Az egyik közvetlen hatás az, hogy az összes olyan passzív alap, ami az S&P500-at követi, innentől köteles TSLA részvényeket vásárolni vagy eladni. Tehát például minden olyan ETF, ami követi az SPX-et, innentől TSLA-val is fog kereskedni. Ha a népek két kézzel veszik a passzív alapokat, akkor azoknak ugyanezt kell tenni innentől a TSLA-val is. Eladáskor ugyanez fordítva. Így akár az eddigi volatilitás még tovább nőhet a részvényben. Ha viszont ész nélküli emelkedés van a piacon ahogy ezt láthattuk 2020 másik felében, akkor a TSLA is kiveheti majd a részét ebből még inkább mint eddig.

Tekintettel arra, hogy 12.21-én már az S&P500 része kell legyen a TSLA részvény, legkésőbb 12.18-án pénteken az összes index követő származtatott alapnak birtokolnia kell. Azaz meg kell venniük. És ha sokan vesznek egyszerre...:)

Mit látni az opciós piacon?

A tegnapi zárás (2020.11.18) alapján jóval magasabb a 2020.12.18-i lejáraton a Call open interest mint a Put és ha az opciók záró árával megszorozzuk ezt az értéket, akkor még nagyobb az eltérés.

  • Put és Call esetén is kb. 110.000 db az open interest
  • Összes Call értéke kb. 360 millió dollár
  • Összes Put értéke kb. 197 millió dollár

Fenti adatok kizárólag a 12.18-i lejáratra értendők, ami ugyebár közvetlenül érintett, mert a legutolsó olyan lejárat, ami az index hozzáadás előtt fog lejárni.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: SPX, tesla,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2020-11-19



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.