Ne félj változtatni!

Utoljára több, mint 1 éve írtam tőzsdepszichó cikket, ami óta elég sok dolog történt a piacon és bennem is. Van néhány fontos tanulság...

Szerintem nagyon nem kell bemutatnom, hogy mi történt a világban 2020 tavasza óta. Minden a Covidról, napi új megbetegedésék, halálok számáról és a vakcinákról szólt. Olyannyira berágta magát ez a téma az emberek életébe, hogy akár családi akár baráti rendezvényen, de biztosan előkerül a téma és ütköznek a vélemények.

Nincs ez másképp a tőzsdén sem. Minden elemzést, kilátást és profitelvárást a Covid szemszögéből is megvizsgálnak.

A Covid nagyon jelentősen rányomta a bélyegét a kereskedési stratégiákra is.

A változás sokszor nehéz, de elkerülhetetlen

Ha olvastad az évekkel ezelőtti blogbejegyzéseim, pontosan tudod, hogy mennyire nagy híve voltam az iránymentes kereskedésnek. Éveken keresztül szinte csak az iránymentes opciós stratégiákkal ügyködtem a piacon. Akkor, azon a piacon jól lehetett vele profitálni. Azt nem mondom, hogy mindig sétagalopp volt, de összességében rendben volt. Ez már 2019-ben is megváltozott, de a Covid egyértelmű (átmeneti) változást hozott.

Mióta elindult a Covid egyetlen egy darab klasszikus iránymentes pozíciót sem nyitottam.

Hogy miért?

Azért mert eleinte minden lefele, majd felfele trendelt és nem is kicsit. Minden volt, csak oldalazás nem.

Ezt a cikket 2021 május elején írom. A 2021-es év eleje szintén erős volt, majd volt benne egyhónapos fel-le csapkodás, majd ismét eszement sebességgel új csúcs. Ebben a környezetben úgy ítéltem meg, hogy számomra sem anyagilag, sem idegrendszerileg nem ideális a klasszikus iránymentes stratégia, hiszen van irány és magas a volatilitás.

Fontos kiemelnem, hogy számomra. Sok tanítványom ezidő alatt is alkamazta az iránymentes stratégiákat, nyilván jóval alacsonyabb kockázatvállalással és több odafigyeléssel.

Én úgy ítéltem meg 2020-ban, hogy a potenciális hozam nem kárpótol a jelentősen magasabb kockázatvállalásért. Ha az elmúlt egy évben erőltettem volna az iránymentes kereskedést, nem sok jóra számíthattam volna.

Tudom, hogy nehéz váltani

Pontosan tudom, hogy mennyire rossz érzés, amikor az ember végre begyakorol egy stratégiát, működik, majd történik valami és vagy vált vagy köti az ebet a karóhoz és ezért sikertelenség övezi útját.

Engem is nagyon elkényeztetett az iránymentes kereskedés, mert egyszerű, kevesebb időráfordítást igényel, nem kell irányt találgatni, stb. De vannak helyzetek, ahol a legfontosabb az alkalmazkodás képessége. A piacon ez kiváltképp igaz.

Nincs olyan stratégia, ami minden piaci körülmények között profitábilis. Erre az egyik legjobb példa az elmúlt egy év value vs. growth szektor teljesítménybeli különbsége.

Átokból - áldás

Minden rosszban van valami jó, tartja a mondás. Amikor az élet elvesz valamit, keletkezik egy vákum, amit - ha tudatosak vagyunk - be tudunk tölteni új dolgokkal, amelyek minket szolgálnak. Én is ezt tettem, amikor úgy döntöttem, hogy átmenetileg mellőzöm azi iránymentes kereskedést.

Leporoltam a korábban csak ritkábban alkalmazott opciós stratégiai tudásom (pl. Calendar, Diagonal, Butterfly) és jobban elmélyedve bennük olyan profitábilis lehetőségeket sikerült találnom, amelyekkel korábban sosem foglalkoztam, mert elkényezetett az iránymentes kereskedés. Éppen ezért az elmúlt 1 évben nagyon sokat fejlődtem mind stratégiai, mind piacelemzési oldalról.

Ennek a fejlődési útnak az éles pozíciót osztom meg folyamatosan az Opciós Mesterképző Klub tagjaival.

Mi lesz az iránymentessel?

Biztos vagyok benne, hogy lesz ismét olyan piaci ciklus, ahol vissza lehet hozzá térni. Ehhez az kell, hogy a világ egy kicsit megnyugodjon és ha nem is lesz minden olyan, mint Covid előtt, azért lesznek még stabil és kiegyensúlyozott időszakok gazdaságilag és a tőzsde életében is.

Ne félj változtatni!

Minden változás átmeneti bizonytalansággal és olykor sikertelenséggel jár. Ez félelmet kelt. Ha ennek a következményeit és terheit képes vagy felvállalni, akkor olyan új utakat nyithat meg, amelyekre korábban sosem gondoltál volna.

Hidd el, tudom mennyire nehéz a jól bejáratott dolgokon változtatni, de bizony vannak olyan élethelyzetek, ahol vagy változol magadtól vagy rá leszel kényszerítve.

Mostanság eléggé ilyen időket élünk...

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Ne maradj le a folytatásról!





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok, hogy az Adatkezelő az email címemet a hírlevél rendszeres időközönként történő megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2021-05-06 05:53:24



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.