Egy pozíció túlzott fontossága

Sok aktív kereskedő követi el azt a hibát, hogy túl nagy hangsúlyt fektet a következő pozíció kiválasztására.

Én is sokáig éltem abban a tévhitben, hogy meg kell találni a következő "tutit", így indokolatlanul túl sok energiát tettem a következő pozíció kiválasztásába és összehasonlíthatatlanul kevesebbet fókuszáltam a kiszállási stratégiára.

Pedig ha jobban belegondolunk akkor a legtöbb esetben nem a belépés hanem a kilépés határozza meg a végeredményt. Egy nagyon profi beszállót is el lehet rontani gyenge kiszállással és fordítva is igaz, egy nagyon rossz beszállót is többé kevésbé helyre lehet hozni vagy legalábbis minimalizálni a veszteséget ha a kiszállás rendben van.

Kiszállás fontossága

Az exit stratégiámon múlik, hogy sokat keresek, keveset keresek, nullás leszek, vesztek vagy sokat vesztek. Ez mind mind a kiszálláson múlik.

A korábbi önmagamon azt vettem észre, hogy a fókusz sokkal inkább a beszállók keresésén volt és amint megtaláltam a következő pozit, kvázi hátradőltem és jóval kevesebb hangsúlyt fektettem az átalakításokra és helyes scale-out lépésekre vagy teljes zárásra. Ez óriási hiba, mert jelentősen befolyásolja a végereményt.

Nem házasodsz össze a pozival...

Másokon is sokszor látom, hogy annyira a tuti pozit keresik, mintha életük párját kellene kiválasztani. Azt érdemes ilyenkor tisztázni, hogy kereskedő vagy befektető az illető. A trader nem a Warren Buffett féle punchcard szerint kell működjön. Buffett punchard módszere arra irányul, hogy a befektető fókuszált döntést tudjon hozni. Azt a kérdést teszi fel, hogy mi lenne ha életében összesen csak 20db pozíciót nyithatna, hogyan választana?

A trading nem befektetés! A trading során a kereskedő számos piaci setup-ot keres és azokból igyekszik profitálni. Egy átlagos swing trader életében több ezer akár tízezer pozíciót is nyithat. Ennek fényében 1-1 pozíció fontosságát túlértékelni teljesen indokolatlan.

Olyan ez mintha minden étterem kiválasztása előtt napokat töltene az ember a vélemények olvasásával. Nem mindegy? Az csak egy ebéd vagy vacsora. Ha nem jött be a hely, legközelebb mész máshova. A trading hasonló. Egy pozi fontossága jelentéktelen. Ha mégsem az, akkor valami gond van a pozíció méretezéssel...

Jusson eszedbe a következő trade keresésekor, hogy nem életed párját keresed.

Belépés előtt gondolni a kilépésre

Következő általános hiba a beszálló után gondolkodni csak azon, hogy mi lesz ha ellenem megy a pozi. Ezt a nyitás előtt kell megtenni. Úgy nem szállhatsz be valamibe, hogy nem tudod, hogy fogsz belőle kiszállni.

A következő pozíció nyitása előtt tedd fel magadnak a kérdést: mi az exit stratégiám? Az alábbi kérdésekre érdemes választ adnod:

  • Mit teszek ha nem indul el, oldalazik?
  • Mit teszek ha ellenem megy?
  • Mit teszek ha jó irányba megy és egyre nagyobb a nyerő?

Ha a kereskedők a kilépésre legalább akkora hangsúlyt fektetnének, mint a beszállók keresésére, más lenne az átlag trader eredménye.

Az Opciós Mesterképző Klubban közzétett éles pozícióm segítségével láthatod, hogyan kezelem én a belépést és milyen kiszállási, átalakítási stratégiákat alkalmazok.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2022-01-20



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.