Támasz vs. ellenállás - újratöltve!

Támasz vs. ellenállás

Úgy döntöttem, hogy mielőtt belevágnánk a technikai alakzatokba és elemzésbe, egy kicsit tekintsük át újra a támasz és ellenállás koncepcióját és az összes lehetséges előfordulását.

Kicsit hosszúra sikeredett a blogbejegyzés, de hidd el, megéri végigolvasni, mert sok tanulságot tartalmaz.

 

A támasz és ellenállási szintek a technikai alakzatok alapvető építőelemei, ezért megértésük kulcsfontosságú a továbbiakhoz. Kisebb túlzással állíthatom, hogy a sikeres kereskedéshez szükséges két legalapvetőbb fogalomról van szó.

Alapismeretek a sikeres kereskedéshez


Támasz: az a szint, aminél az árfolyam esése megáll, megtorpan. Támasz az ahol a vevők és az eladók, azaz a kereslet és kínálat kiegyenlítődik. Általában egy eső trend aljánál alakul ki.

Ellenállás: az a szint, aminél az árfolyam emelkedése megáll, megtorpan. Ellenállás az ahol a vevők és az eladók, azaz a kereslet és kínálat kiegyenlítődik. Általában egy emelkedő trend tetején alakul ki.

A legáltalánosabb támasz és ellenállási szintek horizontálisak, azonban létezik diagonális verzió is, ami gyakorlatilag egy árcsatorna.

A támasz és ellenállási szintek nem egzakt szintek, vagyis nem pontos árakra kell itt gondolni. Nem lehet pontosan egy adott árhoz berajzolni ezeket a szinteket. Ezek mindig közelítő értékek, sosem pontos számértékek. Tudod, a technikai elemzés nem tudomány, hanem művészet...

Horizontális támasz

Az az árszint, ami alá nem megy a részvény egy adott időszakban. Itt kiegyenlítődik a kereslet, kínálat és a vevők elég alacsonynak érzik az árszintet ahhoz, hogy elkezdjenek vásárolni, így elindul ismét felfelé.
horizontális támasz
BIIB esetében az 55.2-es szintnél kialakult a támasz, ahonnan folyamatosan visszapattant az árfolyam. Az is tisztán látszik, hogy nem egzakt értékről van szó, mert pár esetben egy kicsit "benézett" az árfolyam a támasz alá, de mindig visszakorrigált. A támasz szint nagyon sokáig életben volt, majd letört és elindult lefelé.
támasz példa
TWGP esetében látszik, ahogy az ellenállás tartotta magát egy ideig, majd letört ismét és folytatta az útját csökkenő irányba.


Horizontális ellenállás

Ugyanaz a koncepció mint a támasz esetében. Emelkedő trend folyamán az árfolyam egy adott pontról minden esetben lefordul, nem tudja áttörni azt a szintet. Ha igen, akkor folytatja útját tovább felfelé. Amikor az árfolyam eléri az ellenállás szintet, a befektetők úgy vélik, hogy túlértékelt a papír és adni kezdenek, ami miatt újra esésnek indul az árszint.
horizontális ellenállás

Figyeld meg, ahogy az ábrán az AE árszintje nem képes áttörni 2007 év végén és 2008 elején a 28 körüli szintet. Majd miután áttörte, elindult felfelé. Érdemes észrevenni, hogy ami egyszer támasz volt és beesik alá az ár, később ellenállássá válik. Ez csodálatosan látszik 2007 novemberében, amikor is beesett 28 alá és onnantól ez a szint 3 hónapon keresztül erős ellenállásként funkcionált.
horizontális ellenállás
LMT-nek 2008 augusztusában sikerült kitörnie a 109 körüli ellenállásból és meredek emelkedésbe kezdett Ilyen, amikor egy ellenállási szint megtörik és új szinteket üt meg az árfolyam.

Diagonális támasz

Diagonális támasz egy emelkedő trendben alakul ki, ahol az alsóbb szintek mindig meghaladják a korábbi alsóbb szinteket. (higher highs, higher lows). Miközben az árfolyam emelkedik, néha megtorpan és visszakorrigál, de soha nem megy be a diagonális támasz alá.
diagonális támasz
WMT esetében az emelkedő trendvonalat követi az árfolyam. Ez a vonal szolgál diagonális támaszként. Ha ez a trend megtörik és az ár jelentősen áttöri az ellenállást, az egy trendfordulót is jelezhet előre. Ez történt az alábbi esetben is.


diagonális támasz példa

IMS-nél megtörik a diagonális támasz és onnantól zuhan az árfolyam. Érdemes ezeket a szinteket folyamatosan figyelni és berajzolni magadnak az éppen aktuális trendvonalakat.


Diagonális ellenállás

Eső trendben van jelen. Az a szint, ami fölé nem tud emelkedni az árfolyam (lower highs, lower lows). Az eső trend folyamán néha fel-fel megy az árfolyam, de soha nem tudja megtartani a szintet és folytatja esését.


diagonális ellenállás

CME esetében folyamatosan visszapattan az árfolyam a diagonális ellenállási szintről. Ha sikerül áttörni a szintet, akkor új irányt vehet a papír. Erre egy példa:


diagonális ellenállás példa

Az ábrán UNH gyönyörűen áttöri az ellenállást és egy ideig felfelé tendál.

 

Fenti példákból számos helyen látszik, hogy ami egyszer ellenállás volt, az könnyen válhat ismét támasszá és fordítva. Ha az ellenállást áttöri az adott árfolyam, akkor az átmegy támaszba és ha a támaszt áttöri, az ellenállásként fog tovább funkcionálni. Minél többször teszteli meg az árfolyam az adott szintet, a szint annál gyengébbé válik és annál közelebb van az áttöréshez.


Csatornák

Ha a diagonális támasz és ellenállási szintek egyszerre alakulnak ki, akkor azt csatornáknak hívjuk. Ebben az esetben az árfolyam egy jól látható csatornán belül mozog, vagyis a két szint között "pattog". Vannak emelkedő és csökkenő csatornák.


Emelkedő csatornák

emelkedő csatornák

FINL esetében látszik, ahogy a vevők és eladók egy csatornában harcolnak egymással. Amint elkezd esni az árfolyam, a vevők beszállnak, viszont az eladók egy adott árszint fölött nem engedik tovább a papírt, így alakul ki a csatorna. A vevők és az eladók abban megegyeznek, hogy az árfolyam emelkedő, de nagyon nem hagyják kilengeni. A csatornák sem tartanak örökké, egy idő után valamelyik irányba megtörténik a kitörés.


kitörés a csatornából

ANR gyönyörűen kitört az emelkedő csatornából és folytatta felfelé az útját töretlenül.

kitörés a csatornából lefelé

CEDC emelkedő csatornából lefelé tört ki. Látszik a trend tetején, hogy döntésképtelenség kezd kialakulni a vevők és eladók között, majd végül az eladók győztek.

Csökkenő csatornák

csökkenő csatornák

THO esetében az árfolyam szabályosan "pattog" a két árszint között, de közben folyamatosan esik. A csatornák sem tartanak örökké, egy idő után valamelyik irányba megtörténik a kitörés.

kitörés a csatornából

CRR 2008 februárban kitör a csökkenő csatornából és megállás nélkül emelkedik.

kitörés a csatornából felfelé

MRX 2008 elején kitört a csökkenő csatornából és zuhanásnak indult egészen 2008 április közepéig, ahol egy kicsit magához tért és átmenetileg korrigált, de a hosszútávú trend továbbra is csökkenő maradt.

Fentiekben megtárgyaltuk a támasz és ellenállási szintek különböző alakzatait. Ezek a szintek segítenek nagyobb valószínűséggel megtippelni, hogy mi lesz a jövőbeni irány. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy ezek a szintek sem jelentenek garanciát. Álljon itt egy nagyon friss elrettentő példa egy hibás támasz szint áttörésre.


támasz szint áttörés

Az ábrán látszik, hogy a 66-os támasz szintet áttörte MBT két nappal ezelőtt. Csökkenésnek indult, majd visszatesztelt. Ha itt beszállt valaki, akkor a mai napon nagyot bukott, ugyanis a támasz áttörése nem hozta meg a kívánt eredményt.

Mi az amit soha nem mondanak el a tankönyvek?
Azt, ami ezen az ábrán is látszik. Ha egy szint megtörik, nagyon gyakran visszateszteli az árfolyam és csak utána indul meg az eredeti irányba. Ez látszott a tegnapi mozgáson. Figyeld meg milyen szépen fordul le az árfolyam az újonnan kialakult ellenállásról, ami addig támasz volt. Ebből lehetett nagy valószínűséggel feltételezni, hogy az árfolyam folytatja az útját lefelé, hiszen nem sikerült az új ellenállási szintet áttörni. Ezzel szemben a mai napon 4% emelkedésben nyitott ki. Íme egy iskolapéldája annak, amikor a szintek sem úgy működnek ahogy kellene, hogy működjenek. Ezek a szintek is csak az esélyeink valószínűségét növelik, de garanciát nem nyújt egyik sem, hiszen a jövő ismeretlen mindenki számára...

A további technikai alakzatok mindegyike az ellenállásra és támaszra építkezik, azonban az alakzat se nem horizontális, se nem diagonális.


Tanulságok:
- A támasz és ellenállási szintek is csak a valószínűséget növelik, de nem garantálnak semmit.

- A legelső dolog egy chart elemzése során, hogy megnézem, hol vannak a támasz és ellenállási szintek.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2008-09-14



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.