Változó piaci kontextus

A trader személyiségfejlődésének fontos eleme, hogy képes legyen felismerni a változó piaci kontextust és annak megfelelően alakítsa a kereskedési stratégiáját.

Nem hiszek a teljesen mechanikus stratégiai megközelítésben, mert a piac is folyamatosan változásban van. Teljesen más kereskedési stratégiát igényel a magas volatilitású piac, mint az alacsony. Az adaptív megközelítésben hiszek, azaz a piaci kontextusnak megfelelő stratégia alkalmazásában.

2022 Január

2022 január végén írom ezt a cikket, amikor is a VIX 30 feletti értékeket is el tudott érni a legutóbbi FOMC meeting minutes-t követően. A legutóbbi 5 nap az alábbiak szerint alakult az SPX-ben (sárga téglalap):

Több mint 200 pontos rangbe-n zajlott az SPX rángatózása. Nyilván ez egy hírvezérelt hét volt a FED döntéseinek köszönhetően.

Változó monetáris politika

2021 december vége óta elég egyértelművé tette a FED, hogy az eddigi laza monetáris politikát hamarosan jelentős szigorítások fogják felváltani, hiszen a gazdaság kissé túl lett stimulálva és az infláció sem "transitory" már.

A FED mandátuma az árstabilitás és a maximum foglalkoztatottság elérése. Az árak nem mondhatók túl stabilnak egy 7%-os YoY infláció mellett, viszont a foglalkoztatottság sokat javult. Így a FED nem tehet mást, mint elkezdi leépíteni a kötvényvásárlásait (tapering) és kilátásba helyezett 4-5 kamatemelést is idénre.

Tehát ha a FED tartja a szavát akkor egy elég csapkodó évnek nézhetünk elébe. A fenti SPX grafikonból szépen látszik, hogyan reagált a piac a várható szigorításokra. De még az igazi szigorítások el se kezdődtek...

Magasabb volatilitás

Múlt héten a VIX-nek sikerült közel járnia ismét a 40-hez, amit egész 2021-ben nem tapasztaltunk.

Ha a FED szigorításainak köszönhetően marad a csapkodó, magas volatilitású környezet, akkor ahhoz a kereskedő stratégiájának is alkalmazkodnia kell.

Egy magas volatilitású környezetben rövidebben a trendek, élesebbek a váltások, magasabbak a kilengések. Gyorsabban kell profitot realizálni és piaci irányt váltani, mint egy alacsony volatilitású, trendelőbb piacon.

A magas VIX viszont számos olyan opciós stratégiának ideális, ami alacsony VIX mellett drága. Ilyenek pl. a Butterfly spread-ek, különösképpen a a broken wing változatok, ahol akár egész közeli lejáratban is találhatók credit stratégiák a magas IV miatt.

Alacsony volatilitású környezetben sokszor ideálisabb a Calendar spread, de magasban is találhatók jó együttállások ha a volatility skew elszáll.

A lényeg, hogy az opciós kereskedő felismerje, hogy mikor kell opciós stratégiát váltania. Éppen ezért osztom meg az éles, de már lezárt pozícióimat az OMK tagokkal, hogy láthassák, hogy milyen piaci körülmények között, mit preferálok és hogyan szállok be, alakítok át és szállok ki pozíciókból.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: SPX, fomc,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2022-01-31



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.