Long vagy short, vagy mindkettő egyszerre?

A hétköznapi kereskedésben megszokott, hogy egy termékben vagy long vagy short elképzelést vesz fel a trader, de egyszerre nincs mindkettő jelen. Az opciós stratégiák lehetővé teszik ezek egyidőben történő kombinálását is.

Könnyen előfordulhat olyan piaci helyzet, ahol a trader pl. hosszútávú long véleménnyel rendelkezik egy részvénnyel kapcsolatban, de egy potenciális rövidtávú short-ban is szeretne részt venni. Nyilván ez klasszikusan nem a buy and hold befektetőkre igaz hanem inkább a kereskedői szemléletűekre.

Long / short kombinálása

Többféle megközelítés létezik akkor ha valaki opciókkal kereskedik és egy hossztávú elképzelést rövidtávú ötlettel szeretne kombinálni, pl:

  1. Tartom a részvényt hosszabb távra, de átmenetileg úgy értékelem, hogy túlvett és várható benne egy korrekció. Ilyenkor egy rövidebb távú opciós ügylettel "ellene" tudok kereskedni, pl. veszek egy Put Calendar-t, Put Butterfly-t vagy egyéb esésre játszó opciós struktúrát.

  2. Hosszabb távú Call opciós stratégia ellen kötök rövidebb távú Put opciós stratégiát vagy fordítva.

Tehát tudok alaptermékkel vagy hosszabb opciós elképzeléssel szembe is kötni rövidebb távon. Nyilván ha a rövidebb távú elképzelés nem válik be, akkor az a hosszabb távú profitját csökkenti.

Hosszabb távú short, rövidebb távú long

Alábbiakban egy aktuális pozíciómat szeretném bemutatni, amiben a fentiek közül a második megközelítést alkalmazom éppen. A tickert és várható P/L értékeket szándékosan takartam ki, mert a példa szempontjából nem releváns.

Ebben az alaptermékben 04.29-i lejárattal long az elképzelésem, 05.20-ra pedig short.

A pozíció kiindulásakor short irányra játszó Put Diagonal-t kötöttem 05.20-as lejárattal, ami többszöri átalakítást követően már kockázatmentessé vált, majd időközben annyit esett, hogy rövidebb távon kötöttem vele szemben egy 04.29-es emelkedésre játszó Call Butterfly-t. Ha sikeres a rövidebb távú Call Butterfly, akkor az a hosszabb távú pozíció profitját fogja növelni.

Íme az aktuális opciós kockázati grafikon, ahol az x tengely az alaptermék ára, az y a potenciális profit, amit kitakartam.

A sárga téglalappal jelölt függőleges vonal az éppen aktuális részvényár. Azaz kvázi középen van. Bármelyik irányba is mozdul ki a pozíció egy adott szintig, az profitot termel. Ha itt ácsorog, az is rövidtávon ideális, amíg az időérték pozitív (jelenleg az).

Viszont látszik az is, hogy felfelé 85 után veszteség keletkezik a Call Butterfly miatt, így az kezelendő ha annyira megindul az árfolyam, hogy át akarná ugrani a teljes Butterfly "testét". Lefelé már nincs veszély, az a szakasz kockázatmentesítve lett.

Ez az összetett konstrukció nyilván odafigyelést és menedzsmentet igényel, így ez kifejezetten kereskedői terep. Az ilyen éles pozíciók videós feldolgozását az Opciós Mesterképző Klub tagjai megnézhetik és ezáltal láthatják, hogy az elméleti tudás, hogy kerül át a gyakorlatba.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2022-04-12



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.