"Trend is your friend" - újratöltve!

tőzsdei trendek azonosítása
Na még egyszer utoljára beszéljük át a trend fogalmát és annak meghatározását. Elemi fontossággal bír a további technikai elemzések során. Ezért is vettem át újra a támasz és ellenállás kérdését is.
Eső és emelkedő trend létezik. Nagyon sokan beszélnek a trendről, de kevesen tudják, hogyan kell a trendet sikeresen azonosítani, ugyanis nem mindegy, hogy milyen időtávban gondolkozunk. A trend megállapítása természetesen nem garancia a jövőbeli trend eltaláláshoz.

A múlt teljesítménye soha nem garancia a jövőbeli teljesítményre. A meglévő trend beazonosítása növelheti az esélyeink valószínűségét.

Többféle módja van egy adott trend megállapításának.

1. Időtáv, ármozgás
Mint ahogy egy korábbi cikkemben lévő ábrákon is láthattad, ezekben az esetekben a részvény aktuális trendje magától értetődő, könnyen meg lehetett állapítani. Mi a helyzet azokkal a részvényekkel, ahol nem ennyire egyértelmű a dolog? Ott hívhatjuk segítségül a mozgóátlagokat .

2. Mozgó átlagok
Kétfajta mozgóátlag létezik: szimpla és exponenciális. A kettő között az a különbség, hogy a szimpla mozgó átlag az elmúlt X nap árainak matematikai átlagát veszi és azt jeleníti meg egy vonalon. Az exponenciális a legutolsó nap elmozdulását súlyozza és úgy rajzolja fel a vonalat. Elterjedtebb változatai a 5, 20, 50, 200 napos mozgó átlagok, vagy angol terminológiával, SMA (Simple Moving Average), EMA (Exponential Moving Average).
Kétféleképpen tudjuk használni a mozgóátlagokat trend azonosítására.
Egy mozgóátlag felrajzolása a grafikonra és annak figyelése, hogy az éppen aktuális árfolyam hol helyezkedik el az átlaghoz képest. Ha alatta, akkor csökkenő a trend, ha felette akkor emelkedő.
Példák:
mozgóátlag

Az MSFT (Microsoft) árfolyama 2008 elején beesett a 20 napos SMA alá. A piros vonal jelzi a 20 napos mozgóátlag alakulását. Ez egy eső trend kezdetét jelezte előre.
mozgóátlag
A POT árfolyama folyamatosan emelkedett egy bizonyos pontig, ahol megállt, megtört és elindult lefelé. Ez egy csökkenő trendet jelzett előre. Azt is jól lehet látni az ábrán, hogy a mozgóátlag csak később követi a csökkenést. Ezért is hívják a mozgóátlagokat "lagging" indikátoroknak, azaz olyan indikátornak, amik csak az eset bekövetkezte után mutatják a változást. Így soha ne hozz befektetési döntést kizárólag SMA alapján, de arra tökéletes, hogy a trendet azonosítsd vele illetve észrevedd a trendfordulót.
A leghatékonyabb megoldás két mozgóátlag keresztezésének vizsgálata. Például ha a 20 napos mozgóátlag felfelé átlépi az 50 naposat, az emelkedő jel, ha lefelé, az csökkenő jel. Az, hogy milyen időhorizontot használsz a mozgóátlaghoz, függ a kereskedési stílusodtól.

20 és 50 napos SMA

Nagyon jól látszik CEPH esetében, ahogy a 20 és 50 napos SMA keresztezése trendfordulót jelentett kétszer is. Amint beesik a 20 napos az 50 napos alá, érdemes figyelni az ármozgást. Itt is látszik az SMA lagging jellege, vagyis jóval később jelezte a trendfordulót, mint maga az ármozgás. Ezért sem alkalmas közvetlenül befektetői döntés meghozatalára.

trendforduló

 A MET tökéletes példa az esésre. A 20 napos felülről keresztezte az 50 naposat és onnantól tisztán látszik az eső trend. De itt is megfigyelhető, hogy mennyivel később látszott csak meg az SMA-n a trendforduló, viszont a trend beazonosítására tökéletes.


Példák az 50/200 napos SMA előző napi keresztezésére:

SMA keresztezések

SMA keresztezések
A befektetési alapok árgus szemmel figyelik a 200 napos mozgóátlagokat. Bevett szokásuk, hogyha a 200 napos mozgóátlagot átlépi az árfolyam, akkor adnak, vagy vesznek. Mivel itt alapokról van szó, ezért jelentős pénzbeáramlásról, vagy kiáramlásról beszélhetünk. Ilyenkor az árfolyam kardinális elmozdulására lehet számítani. Így érdemes az olyan papírokat figyelgetni, amik jelenleg a 200 napos mozgóátlagukhoz közelítenek, mert elképzelhető rövidtávon jelentős elmozdulás az árfolyamban, köszönhetően a befektetési alapoknak.


Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mikor melyik SMA-t érdemes alkalmazni.
Rövidtáv (napi, heti): 5/10, 10/20 SMA keresztezése
Középtáv (heti, havi): 20/50, 50/100 SMA keresztezése
Hosszútáv (havi, évi): 50/100, 100/200 SMA keresztezése

Összegezve a legfontosabb mindig a trend megállapítása. Az mindegy, hogy milyen módszerrel teszed, csak legyél tisztában az iránnyal.

Tanulság:
- A trend nem ismerete egyenlő azzal, mintha csukott szemmel hoznál döntéseket.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 84%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2008-09-17



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.