Technikai alakzatok - bevezetés

Technikai alakzatok - bevezetés
Technikai alakzatok az árfolyam jövőbeni mozgását próbálják meg előre vetíteni. Mindegyik piacon használják ezeket az alakzatokat, legyen az a kötvény, deviza vagy árutőzsde, ugyanazokat az alakzatokat figyelik.
Ebből kifolyólag mivel mindenki ezeket figyeli és követi, egyfajta önbeteljesítő jóslat szerepet is betöltenek. Természetesen ezek az alakzatok sem jelentenek garanciát. Az alakzatok mindenféle időtávban léteznek, legyen az napon belüli, heti, havi, éves, minden időtávban megrajzolhatók és figyelhetők. Ez megint a trader egyedi stílusától függ.

Kétfajta technikai alakzatcsoport létezik:

  • Trendkövető: vagyis vagy a trend folytatását jelzik,
  • Trendforduló, vagyis a trend megfordulását jelzik.

Mindegyiken belül további két kategória található: emelkedő és csökkenő.

Vagyis:

  • emelkedő trendkövető,
  • csökkenő trendkövető,
  • emelkedő trendforduló,
  • csökkenő trendforduló.

Az elkövetkezendő blog bejegyzésekben egyesével mindegyiket megtárgyaljuk.

Az összes technikai alakzatra igaz, hogy nem garantálják a trend követését vagy fordulását, ezért minden esetben a kockázatot megfelelően kell tudni menedzselni. Visszautalnék a sikeres tőzsdézés hetedik alapelemére, vagyis a Kockázatmenedzsmentre. Fel kell tenned magadnak a kérdést mielőtt döntést hozol, hogy mit fogsz tenni, ha nem a te irányodba mozdul el a piac, nem működik a beazonosított alakzat, ki kell szállnod. Ezeket a kérdéseket minden esetben még a beszállás előtt tisztáznod kell magadban.

Milyen szempontok szerint fogom elemezni az alakzatokat?

  • Időtáv: általában mennyi idő alatt jön létre az adott alakzat.
  • Sikeres: azt mutatja meg, hogy mikor mondható az alakzat beteljesültnek, vagyis mikor lép működésbe az alakzat.
  • Sikertelen: azt mutatja meg, hogy mikor mondható az alakzat kudarcnak, vagyis mikor nem alakult ki megfelelően, ezért ne is kövessük a továbbiakban, mivel nem fog működni.
  • Célár és időhorizont: az alakzatból előrejelezhető célára a részvénynek, amelyet az előrejelzett időszakban feltételezetten el fog érni. Zöld téglalappal jelölöm a grafikonon ezt az árszintet.
  • Kitörési pont: az az árszint, aminél még nem késő beszállni a trendbe, azaz ezen a ponton még érdemes az alakzat által előrevetített irányba pozíciót felvenni. Továbbá ez az a pont, ami az alakzat működésének megerősítéseként is szolgál.
  • Stop loss: az az árszint, aminek elérésekor az alakzat nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, vagyis a meglévő pozíciókat javasolt zárni.
  • Volumen: az alakzat kialakulása során, valamint a kitörésnél jellemző volumen mértéke.
  • Trade: hogyan tradeljem az adott alakzatot.
  • Figyelem: mire kell fokozottan figyelni az alakzat azonosítása és figyelése során.

Fentiek mentén végignézzük az összes legnépszerűbb technikai alakzatot. Az első alakzat, amivel foglalkozni fogunk az Emelkedő háromszög (Ascending triangle) lesz.

Tapasztalatom szerint az esetek több mint 50%-ban működnek ezek az alakzatok, de nem szabad elfelejteni, hogy nem minden esetben működnek. Sokszor előfordult velem is, hogy pont olyan alakzatokat "fogtam ki", amik nem működtek. Vagy azért mert rosszul azonosítottam be az alakzatot, vagy mert türelmetlen voltam és nem voltam képes kivárni a megfelelő belépési és kilépési szintet és ezért szenvedtem el veszteséget.

Az alakzat beazonosítása nem minden esetben triviális és inkább művészetnek hívnám, mintsem tudománynak. Mivel a teljes folyamat elég szubjektív, így ezért nagy szerepet kap a tapasztalat és a helyes intuíció. Akárhogy is vesszük, azért a sikeres trédelés egyik fontos tényezője a jó megérzés és tapasztalat. Ennek a kettőnek a hiányában sikertelen leszel. Ezért legyél türelmes, kitartó és soha ne add fel, ha ezen a területen akarsz mozogni - hosszútávon.

Tanulságok:
- Az alakzatok beazonosítása nem olyan triviális, mint hittem...
- Ez is csak művészet, nem tudomány. Nincs egzakt kőbe vésett módszere.
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 93%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2008-09-18



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.