FOMC előtti "lapos" VIX görbe

09.21-én lesz a FED döntés arról, hogy 75 vagy 100 bázispontos alapkamat emelést hajtanak-e végre. A VIX határidős görbe ennek ellenére szokatlanul "lapos".

A múlt heti várakozással ellentétben, jelenleg a piac csak 18%-os valószínűséggel árazza a 100 bázispontos kamatemelést. Múlt héten szerdán, a vártnál rosszabb inflációs adat után ez az érték még 34% volt.

VIX határidős görbe

A VIX határidős görbe nyugodtabb piacon "általában" contango-ban van, ami azt jelenti, hogy a közeli VIX határidő ára alacsonyabb mint a távolabbi, azaz a piac a jövőben nagyobb volatilitást feltételez, mint ami a jelenben van. Ez a megszokott működés. Ami most szokatlan az az, hogy ugyan contango-ban van, de nagyon "lapos" a görbe, azaz a lejáratok közti árkülönbség alacsony.

Az alábbi ábrán látszanak a jövőbeni árakhoz kapcsolódó VIX értékek. Ezek szokatlanul alacsony különbséggel követik egymást, azaz "lapos" a VIX határidős görbe. A piac jelenleg nem áraz jelentős volatilitás ugrást a távoli lejáratoknál. Ez elég szokatlan egy FOMC meeting előtt 1 nappal.

Az alábbi rövid videóban magyaráztam el ezt a jelenséget részletesebben.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2022-09-20



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.