A befektetés ma már kötelező!

2022 év végére oda jutott az ország, hogy hivatalosan is 24.5%-os inflációt mértek év/év alapon. A 2022-es év átlagos inflációja 14.5% volt.

Mindannyian tudjuk, hogy ha a hivatalos infláció 25% körül van, akkor a valós olyan 50%, hiszen a hivatalos inflációs kosár tele van értelmetlen, senki által már nem vásárolt termékekkel.

Mindenki érzi a pénztárcáján ha elmegy vásárolni, hogy ez bizony legalább most 2x annyiba kerül, mint tavaly ilyenkor. Na ez nem 25%, és nem is 14.5% ami átlagosan ki lett mutatva 2022-re.

A befektetés régen opcionális volt, ma kötelező!

A laikus számára is totálisan egyértelműnek kellene lennie, hogyha ma nem csinálsz semmit a pénzeddel, akkor konkrétan veszítesz. Ha nem csinálsz vele semmit, nem nominális lesz a veszteség, hanem vásárlóerőben fogod érezni. Éppen ezért nagyon alattomos az egész, mert a felszínen úgy tűnhet, hogy nem is buktál, hiszen ugyanannyid van mint tavaly.

De ha 2021 év végén volt 10 milliód és nem csináltál vele semmit, az ma 7.5 milliót ér a hivatalos adatok szerint, de reálisabb az, hogy inkább 5 milliót ér. Azaz buktál 5 milliót vásárlóerőben, itthon forintban. Ezen felül az EUR/HUF és USD/HUF mélyrepülése további bukást eredményezett. Azaz nemzetközi vásárlőerő viszonylatban extrém sokat veszített az, aki nem csinált semmit a pénzével az elmúlt 1 évben.

Ennyire siralmas képet fest a magyar infláció 2022 év végével.

Ha lebontjuk termékkategóriákra, akkor még siralmasabb a kép, főleg az élelmiszerek esetén.

Az élelmiszerek majdnem 50%-al drágultak. Tehát 2021 év végén ha vettem 1 millióért élelmiszert, az ma 1.5 millióba kerül. Teljesen nonszensz. Végülis nem csökkent az 1 millió nominálisan, csak sokkal kevesebb kaját kapok érte...

Az emberek nagy része még most sem fektet be!

Az a megdöbbentő számomra, hogy az emberek jelentős része ennek ellenére sem foglalkozik a pénzével.

Közvetlen közelemben is volt valaki, akit a napokban arról próbáltam meg győzködni, hogy ne parkoltasson milliókat bankszámlán csak azért, mert "ki tudja mikor fog kelleni". Az volt a kifogás, hogy de hát olyan kevés kis pénz ez, hogy nem éri meg vele foglalkozni és nem is ért hozzá az illető.

Összesen 2 millió forintról beszélünk, tényleg nem nagy pénz. De megmutattam neki, hogy ez a nem nagy pénz is hozhat állampapírban egy év alatt 200.000 forint felett. Azaz a "ki tudja mikor fog kelleni" para elég sokba kerül, hiszen ha nem foglalkozik vele akkor garantált a vesztesége év végére.

És persze tudom, hogy az állampapír ilyen infláció mellett olyan mint halottnak a csók, de ha az illető nem ért a befektetésekhez akkor is jobb, mint a likvid bankbetét. Sikernek könyvelem el, hogy legalább elgondolkodott a dologról és szerintem fog is lépni.

Az állampapír sem megoldás

Pontosan tudjuk, hogy még a jelenleg 16%-os kamatot fizető Prémium Magyar Állampapír sem megoldás, hiszen annál magasabb az infláció. Ha ehhez hozzávesszük még a forint 2022-es leértékelődését, akkor dupla pofont kapott az, aki forintban tartotta a megtakarítását és nem csinált vele semmit.

Hiába inflációkövető a PMÁP, az a 14.5%-os átlagos éves alap infláció, ami a bázisát adja nevetségesen alacsony ahhoz képest, ami a valóságban történt. Max. arra jó, hogy ne a teljes inflációt bukd el vásárlóerőben, csak egy részét. Másra nem jó.

Ha ebben az országban élsz, be kell fektetned!

Sajnos akár tetszik, akár nem, ha ebben az országban élsz és forintban kapod a fizetésed, akkor ma a befektetés már nem opcionális.

Ha nem foglalkozol a pénzeddel és nem fektetsz be, akkor a vásárlóerőd hazai és nemzetközi viszonylatban is szépen elolvad. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ha befektetsz, akkor biztosan inflációálló maradsz, hisz a befektetésekkel is nagyot lehet bukni, hanem azt, hogy ha eddig nem foglalkoztál a megtakarításoddal, ideje elkezdened.

Ha itt élsz és forintban áll a pénzed, akkor szépen lassan, csendben elszegényedsz.

Sajnos ez a valóság.

Be kell fektetned, nincs más út!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2023-02-01



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.