Oldalazó piac 2023-ban?

A legtöbb elemző vagy emelkedést vagy esést próbál jósolni a piacon, de nagyon kevesen beszélnek az oldalazó piac realitásáról.

2022 május óta nagyrészt egy 3800 - 4100 közti sávban mozog az SPX a cikk írásakor (2023 március vége). Tehát közel 1 éve nem tudta a piac eldönteni, hogy fel vagy le. Nagyon sok volt a csapkodás, magas volatilitás, de továbbra is iránytalan a piac (egyelőre). A részvény és index kereskedőknek nyilván nem túl ideális egy oldalazó piac, hiszen hacsak nem kapják el a sáv alját vételre, a tetejét pedig eladásra, túl sok profit nem terem (kivéve osztalék).

Íme az SPX teljesítménye 2022 május és 2023 március közötti időszakban havi gyertyákkal.

Oldalazó piac 2023-ban?

Ha találgatnom kéne azt mondanám, hogy idén (2023) még marad az oldalazó, iránytalan és csapkodó piac. Az opciós kereskedők mindig számításba veszik az oldalazó piacokat, a részvénykereskedők többnyire csak lefelé és felfelé látnak.

Az oldalazó piac viszont ideális terep tud lenni az opciós kereskedők számára, főleg akkor ha még a volatilitás is támogatja azt. Az oldalazó piacot nem egy vízszintes csíknak kell elképzelni, hanem egy szélesebb sávban pattogó jelenségnek. Eddig ez történt 2022 május óta.

Az elmúlt 100 évben számos olyan időszak volt, amikor akár évekig egy szűkebb sávban mozgott a piac. Érdemes tanulmányozni a Dow Jones Index historikus értékeit havi vagy akár éves chart segítségével pl. a TradingView alkalmazásban.

Oldalazó piacon opciós stratégiákkal

Mivel az opciók élettartama korlátos, így ilyen piacon minden esetben érdemes előnyben részesíteni az idő múlására pozitívan reagáló stratégiákat (theta pozitív). Ilyen stratégia lehet pl. a Butterfly, Diagonal, Calendar vagy akár Iron Condor.

Természetesen az oldalazó piac is tartogat kihívásokat az opciós kereskedők számára, mert ha magas a volatilitás és gyorsak az irányváltások a csatornán belül akkor az opciós stratégiákat intenzíven kell menedzselni. Viszont az opciós eszköztár segítségével lehetséges profitot termelni olyan időszakban is, amikor a részvénytulajdonosok "halálra unják magukat" az oldalazásban.

Az opciós eszköztárat önmagában és részvényekkel kombinálva is lehet alkalmazni. Oldalazó piacon a meglévő részvényeinkkel szemben történő opciós kiírásra épülő stratégiák extra profitot termelhetnek, akár az osztalék.

Az Opciós Mesterképző Klub részeként már több száz ilyen jellegű éles pozíciómat osztottam meg a tagokkal, hogy gyakorlatban is láthassák, hogyan működnek ezek a stratégiák, mikor alakítom át őket, stb.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2023-03-29



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.