Tipikus kezdő hibák

Nézzük meg, melyek a leggyakoribb hibák, amelyeket a kezdő opciós kereskedők gyakran elkövetnek, és hogyan lehet ezeket orvosolni.

2008 óta foglalkozom opciós oktatással, és ennyi idő alatt számos, kezdők által gyakran elkövetett hibát azonosítottam. Ezeket a hibákat sokan jelezték nekem, ezért úgy döntöttem, hogy összefoglalom őket ebben a cikkben. Fontos megjegyezni, hogy ezek a hibák általánosak, és nem feltétlenül kapcsolódnak konkrét stratégiákhoz. Tehát nem fogok arról írni, hogy valaki hogyan választja rosszul a Butterfly stratégia 'lábait'.

Impulzivitás és türelmetlenség

Talán a leggyakoribb hiba az impulzivitás és a türelmetlenség, amely gyakran hozzájárul számos további hiba kialakulásához. Sokszor hangsúlyoztam már cikkeimben és videóimban, hogy az opciós kereskedés elsajátítása nem egy rövid távú feladat, hanem inkább éveket igényel. Senki sem válik három hónap alatt profitábilis opciós kereskedővé. Ez egy szakma, amely időt és tapasztalatot igényel, és senki sem lehet benne profi rövid idő alatt. Erre a megoldás az, hogy csak akkor vágjon bele valaki az opciós kereskedés megtanulásába, ha el tudja fogadni, hogy az eredmények nem jönnek gyorsan. Ha nincs rá egy éved, el se kezdd inkább!

Sokan azt várják, hogy gyorsan és könnyen pénzt kereshetnek, és türelmetlenül reagálnak, ha nem látják az azonnali eredményeket. Ez a türelmetlenség oda vezethet, hogy túl gyorsan, és átgondolatlanul hoznak döntéseket, ami veszélyes lehet. Az opciós kereskedés során a türelmetlenség olyan hibákhoz vezethet, mint a túlzott kockázatvállalás, a nem megfelelően átgondolt pozíciók nyitása és zárása, és az impulzív kereskedés, ami végül nagy veszteségekhez vezethet.

Fontos megérteni, hogy az opciós kereskedés nem gyors út a meggazdagsághoz. Igényel kutatást, türelmet, és stratégiai gondolkodást. A sikerhez időre van szükség, és a legjobb kereskedők azok, akik képesek türelmesen várni a megfelelő kereskedési lehetőségekre, és nem kapkodnak.

Ugrálás a stratégiák között

A stratégiák közti állandó váltogatás egyik legfőbb oka a türelmetlenség. Sok kezdő kereskedő várja a gyors eredményeket, és amikor egy stratégia nem hoz azonnali sikert, gyorsan másikra váltanak. Ez azonban ronthatja a kereskedési teljesítményt, mivel az adott stratégia teljeskörű megértése és gyakorlása időt igényel.

A legtöbb stratégia alkalmazásakor nem elég néhány nap vagy hét tesztelési idő. Az opciókereskedés változó piaci körülmények között működik, így fontos, hogy egy stratégiát különböző piacon teszteljünk, hogy valóban megértsük a működését és jellegzetességeit.

Ugyanakkor, párhuzamosan több, mint 2-3 stratégia tesztelése könnyen zavaró lehet, és megnehezítheti a különböző stratégiák eredményeinek objektív összehasonlítását. Az állandó ugrálás a stratégiák között pedig azt eredményezheti, hogy a kereskedő felszínes tudást szerez a stratégiákról, anélkül, hogy valójában mélyen megértené őket.

Ezért javasolt kiválasztani ki 2-3 stratégiát, amelyek a legjobban illenek a kereskedő stílusához, céljaihoz és kockázati toleranciájához. Ezeket a stratégiákat kellő időt hagyva, alaposan le kell tesztelni, hogy megértse az erősségeit és gyengeségeit. Így a stratégia alkalmazása során megalapozottabb és tudatosabb döntéseket lehet hozni, ami hosszú távon növeli a siker esélyét.

Éppen ezért osztottam meg már több mint 400 db éles pozíciómat az OMK-ban, hogy a kezdők is lássák mivel és hogyan kereskedek adott piaci környezetben.

Túl sok Youtube influencer követése

Manapság nagyon sokan fordulnak Youtube influencer-ek felé kereskedési tippek, tanácsok, ötletek után kutatva. Amellett, hogy kezdetben ez akár még hasznos is lehet, számos veszélyt is rejt.

Először is, minden influencernek megvan a saját kereskedési stílusa (ha egyáltalán kereskedik és nem csak állítja magáról), stratégiája és nézőpontja. Ha túl sok különböző nézőpontot és stratégiát próbálunk egyszerre követni, akkor az könnyen összezavarhat minket, és ellentmondó információkhoz vezethet.

Másodszor, nem minden YouTube influencer hiteles (sőt). Sokan közülük inkább a nézettség és a követők számának növelésére összpontosítanak, semmint a valódi, hiteles tanácsok megosztására. Ezért fontos, hogy kritikusan vizsgáljuk meg azokat az influencereket, akiknek a tanácsait követni szeretnénk. Sokan csak azért ajánlanak adott papírt, mert éppen abban ülnek és fel akarják hajtani az árát. Ez tipikus pl. a kripto influencerek körében.

Én abban hiszek, hogy a tanulási folyamat során még támogathatnak ezek az információk, de később ki kell alakítanod a saját elemzési keretrendszered és véleményed a piacról.

Soha nem kövesd vakon senkinek se a tanácsát, hiszen senki sem látja a jövőt! Bármennyire is profinak, hitelesnek, nagypályának látszik valaki a Youtube-on, ő se látja a jövőt. De ezt a hibát úgyis mindenki elköveti ;).

Túl sok szignálszolgáltatás követése

A kezdők általában gyorsan látni akarják az opciós kereskedésük gyümölcsét, így hajlamosak különféle szignálszolgáltatásokat igénybe venni és abban bíznak, hogy azokat követve majd fognak tudni profitálni.

Sokan csak hónapok és egy adag pénz elvesztése után ébrednek rá, hogy nem ez az út a sikerhez. Biztosan vannak nagyon jó szignálszolgáltatók, akiknek a tippjeiből tanulhat az ember, de a saját elemzést és piaci vélemény kialakítását nem lehet megúszni. Ha valaki túlságosan a szignálokra támaszkodik az tulajdonképpen a felelősséget hárította át, ami hossztávon biztosan nem kifizetődő.

Minden szignálszolgáltatónak más a kockázattűrő hajlandósága, időtávja, kereskedési stratégiája. Nem másokat kell követni, hanem a sajátunkat kialakítani. Ez megint idő és a türelmetlen kezdő nem szánja rá.

Opciós daytrading, 0 DTE stratégiák

Elképesztő volumen áramlik mostanság a 0 DTE opciós stratégiákba. Ezek a 0 napos lejárattal rendelkező opciókat jelentik. Ha valami, akkor ez biztosan nem a kezdők terepe.

Elképesztő tőkeáttét, mozgás és kockázat van ezekben az opciókban a lejárat napján. Végtelen mennyiségű Youtube influencer igyekszik a témát népszerűsíteni, ugyanennyi Discord szerver ahol adják a tippeket, csak fizess elő.

Egyrészt nagyon sok időt igényel, hiszen nonstop a gép előtt kell ülni, másrészt ha komolyan megindul ellened a piac, akkor képben kell lenni, hogyan kell az adott stratégiát átalakítani és ráadásul mindezt elég gyorsan.

Egyértelműen nem a kezdők terepe.

Saját vélemény kialakításának hiánya

A legtöbb kezdő nem veszi a fáradtságot, hogy elmélyedjen egy-egy elemzési keretrendszerben. Ugrálnak a makró elemzéstől elkezdve a fundamentálison át a technikai elemzésig mindenhova. Ha valami, akkor a piacelemzés témaköre a ténylegesen feneketlen kút. Végeláthatatlan mennyiségű megközelítés létezik. Az összeset megismerni alaposan teljesen képtelenség.

Mivel egyik sem látja a jövőt, így ki kell választanod azt, amelyiket a legközelebb érzed magadhoz. Lehet ez makró elemzés, lehet ez technikai, mindegy, csak abban az egyben mélyedj el és ne ugrálj a különféle módszerek között. Bármelyik elemzési módszert is választod, csak a jó döntések valószínűségét tudod növelni, a tutit egyik sem tudja.

Ha pl. valaki a technikai elemzést választja, abban is végtelen a mélység. A kezdők hajlamosak egyszerre tucatnyi indikátort, technikai alakzatot és megannyi gyertyaformációt figyelni. Ez sem visz előre. Válassz néhányat és azt ismerd meg. Egyik sem látja a jövőt. Éppen ezért felesleges a sok ellentmondásos eszköz használata, mert végtelen analízis paralízishez vezethet.

Túl sok alaptermék figyelése

Ez is tipikus kezdő hiba. Nem lehet egyszerre 100 terméket követni alaposan. Felesleges ugrálni az ETF-ek, részvények és határidős termékek között. Első körben érdemes max. 20-30 terméket kiválasztani, amelyek illeszkednek a kockázatvállaló hajlandóságunkhoz és pénztárcánkhoz.

Kezdőként nem biztos, hogy rögtön az olaj vagy fölgáz határidős piaccal kezdenék, mert magas benne a tőkeáttét és meglehetősen volatilis is. A határidős commodity piac egy teljesen más "állatfaj", mint pl. egy Google részvény vagy egy SPX index.

Én évekkel ezelőtt szinte kizárólag csak iránymentes opciós stratégiákkal kereskedtem határidős opciós piacon. Akkor összesen 4-5 db alapterméket figyeltem és arra specializálódtam. Nem ugráltam összevissza a termékek között. Ma elsősorban az SPX-et kereskedem és emellett egy szűkebb részvénykört, amit a GuruScan is tartalmaz.

Túlzott kockázatvállalás

Talán ez is a türelmetlenségből fakad, hiszen a kezdő gyors eredményre és profitra számított, így nagyban kezdi a játékot. Ez általában nem szokott jól végződni, aminek a következménye az időszakos kiábrándulás. Ekkor jönnek a különféle szignálszolgáltatók, felelősség áthárítása, ugrándozás a stratégiák között, stb.

Ahogy Jesse Livermore is mondta: "türelem a siker kulcsa, nem a sebesség".

A kezdeti időszakot nem lehet megúszni, nem lehet átugrani, idő kell hozzá. Éppen ezért nem szabad nulla tudással nagy kockázatot vállalni, nem szabad fedezetlen opciókkal kereskedni magas tőkeáttéttel. Mindennek eljön a maga ideje, nem szabad siettetni.

Tőzsdepszichológia alábecsülése

A kezdők nem is vesznek tudomást a tőzsdepszichóról. Azok közül, akik nem adják fel és a játékban maradnak, sokan évek múltán jutnak csak el oda, hogy ezzel a témával is érdemes foglalkozni, mert rájönnek, hogy itt kell keresni olykor a sikertelenség okát.

Egy idő után az ember ráébred arra, hogy nem a stratégia a hibás, hanem ő nem csinál valamit jól. Ilyenkor kezdetét veszi az önismereti utazás, amiből nem csak a tőzsdei tevékenység profitál, hanem általában az életminőségre is kiterjed a jótékony hatása.

A tőzsdepszichó elakadások mindenkinél egyedi dolgok, de vannak általános jellegzetességek:

  • félelem a veszteségtől: túl korán zárás vagy túl sokáig reménykedés veszteséges pozícióban,
  • kapzsiság: túlzott kockázatvállalás, bosszú trading:),
  • önszabotázs: szándékos kontrollvesztős helyzetek kialakítása,
  • felelősségvállalás teljes hiánya: mások hibáztatása,
  • kockázat érzelmi elfogadásának hiánya.

Nincs is több hiba?

Számos további kereskedési hiba létezik, de azok annyira opciós stratégia specifikusak, hogy túlmutatnak jelen cikk keretein. Fenti általános hibák néhány példa kivételével minden kezdő kereskedőre vonatkoznak függetlenül attól, hogy forex-el, opcióval, részvénnyel vagy éppenséggel kriptoval kereskedik az illető.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2023-05-25



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.