Kripto opciós piac 2023-ban

Opciós kereskedőként figyelemmel követem a kripto opciós piaci termékek és kereskedési eszközök fejlődését, annak ellenére is, hogy én magam jelenleg (még) nem kereskedek aktívan kripto opciókkal.

Jelen cikk írásakor (2023 június) még mindig jelentős fejlődésbeli lemaradás látszik a kripto opciós piacon a hagyományos opciós kereskedéshez képest. Ennek ellenére látszik egy lassú, de folyamatos fejlődés, amit az opciós volumen növekedése, az elérhető kereskedési eszközök körének bővülése és a platform jellegű termékfejlesztések igazolnak.

Kripto opciós volumenek

A Refinitiv szerint csak 2021-ben több mint 9,87 milliárd darab opciós szerződés cserélt gazdát a hagyományos tőzsdén. Naponta több mint 450 milliárd dollárnyi forgalom jött össze kizárólag az opciókból, és 2021 volt az első év, amikor az opciós mennyiségek meghaladták a spot kereskedelmi volumeneket.

Jelenleg a kripto opciós kereskedelem döntő többsége a központosított Deribit tőzsdén zajlik, ahol naponta körülbelül 20 millió (!) dollár forgalom realizálódik. Ez nagyon kis szám a 2021-es 450 milliárd (!) dolláros napi részvényforgalomhoz képest. Tehát opciós forgalmi szinten a kripto piacnak még van hova fejlődnie, ugyanis a a kripto opciós piac jelenlegi átlagos napi volumene 0.00004%-a a hagyományis tőzsdei és határidős opciós volumennek!

Hol lehet kripto opciókkal kereskedni?

A szabályozott tőkepiacon is megtalálhatók olyan kripto származékos alaptermékek, amikre jegyeznek opciót, pl. BITO ETF, ami a Bitcoin egyik ETF-je, de az alábbiakban inkább nézzük meg a klasszikus kriptotőzsdei opciókat.

A kripto derivatívák kereskedelmi tevékenységének nagy része centralizált tőzsdéken (CEX) zajlik a központi könyveken (CLOB = central limit order books) keresztül, amelyek hasonlítanak a hagyományos pénzügyi tőzsdék által használtakhoz. Ugyanakkor a kripto derivatívák ökoszisztémájának számos egyedi vonása is van. Például a kripto piacok 24/7/365-ben globálisan kereskednek, és a legtöbb tevékenység stablecoinok-ban kerül árazásra/lebonyolításra, hogy enyhítse a banki működési órákhoz kötött fiat rendszerek hiányosságait.

Továbbá, a kripto derivatívákat gyakran több kripto tőzsdén kereskedik, így szétszórva a likviditást az egyes helyszínek között. Például a S&P 500 futures ügyletek csak a Chicago Mercantile Exchange (CME) tőzsdén kereskednek, míg a BTCUSDT futures ügyletek tucatnyi kripto tőzsdén kerülnek kereskedésre, mint például a Binance, OKX és Bybit.

Emellett a kripto derivatívák kereskedelmi forgalmának egy része közvetlenül a blokkláncon (onchain) zajlik, engedély nélküli okosszerződés-alapú decentralizált tőzsdéken (DEX), amelyek a kripto piacokra jellemzően egyedülálló likviditási forrásként szolgálnak. Az egyre nagyobb fragmentáció ellenére a kripto derivatívák ökoszisztémája valószínűleg még inkább függ a legnagyobb derivatív tőzsdéktől, mivel ezek szélesebb körű szolgáltatásokat nyújtanak, amelyeket a hagyományos pénzügyi rendszerben a brókerek, tőzsdék és clearingházak között osztanak meg.

Egy másik fontos különbség a hagyományos és kripto tőzsdék között az maga a szabályozás. A kriptovaluta szabályozása világszerte nagyrészt tisztázatlan, fejletlen vagy nem is létező, ezért a globális kriptovaluta derivatívák forgalma nagy részben olyan tengerentúli tőzsdéken zajlik, ahol kevésbé szigorú a szabályozás. A joghatóságok között jelentős szabályozási különbségek vannak, a kriptotőzsdék ezért szelektíven működnek, ott, ahol a tevékenységük megengedett. A legtöbb forgalommal rendelkező tőzsdék gyakran csak a kevésbé szigorúan szabályozott területeken működnek.

Piaci fejlettség

Bár a kripto opciók piaca fejlődik, az általános elfogadottságuk visszafogott még. A centralizált opciók tőzsdéi havi szinten általában mintegy 30 milliárd dollár forgalmat bonyolítanak le, ami mindössze az összes határidős forgalom 1-2%-át teszi ki. Ráadásul a likvid opciós piacok nem alakultak ki centralizált helyszíneken olyan eszközökön túl, mint a BTC és az ETH.

A bonyolultságból és a likviditás fragmentáltságából adódó problémák miatt egy kripto opciós tőzsde építése hírhedten nehéz, és az iparág 80-90%-os monopólium felé konvergál. Az opciós forgalom nagy része a tengerentúli, centralizált derivatív tőzsdén, a Deribit-en keresztül halad. A Deribit opciós szerződéseinek elemei ismerősnek tűnhetnek, mivel azok cash settlement-tel záruló európai szerződések közönséges lejárati dátumokkal. 2023-ban már bevezették az adott héten belüli napos lejáratokat, akár az SPX esetén.

Az alábbi grafikonon a központosított kripto tőzsdéken zajló opciós kereskedés volumenének változása látszik. Jól kivehető, hogy a 2021-es hype idején elég magas volument, 2022-ben alacsonyabb volumen követte, majd 2023 év elejétől ismét volt egy kisebb növekedés.

Az ábrából az is látszik, hogy az opciós volumen 56%-a BTC, 44%-a ETH. A Deribit-en még jegyeznek SOL opciót is, de labdába sem rúg a másik két játékos mellett.

Emellett az is látszik, hogyha valaki kripto opciós kereskedésen gondolkodik, akkor a legnagyobb forgalmú tőzsdét érdemes választania, ami jelenleg egyértelműen a Deribit. Az összes többi eltörpül mellette, ami nyilván idővel változhat, de 2023-ban egyértelmű a Deribit vezető szerepe.

BTC és ETH opciós volumenek

Alábbiakban a BTC és ETH napi opciós Open Interest alakulása látható 2020-tól. Az adatok a Deribit kereskedési platformjának analitikai szekciójából származnak.

BTC Open Interest

ETH Open Interest

ETH-nál szépen látható a 2022 őszi ETH 2.0-ra való áttéréskori opciós volumen növekedése.

Opciós stratégiák

Az opciós kereskedési eszköztár - néhány kivételtől eltekintve - hasonlóképpen működik a kripto termékek esetén, mint egy hagyományos index, részvény vagy ETF esetében. Viszont a jóval alacsonyabb likviditás miatt a komplexebb opciós stratégiák (pl. Iron Condor, Butterfly) teljesülése gondot okozhat ha az ember egyben szeretné azt bevinni, lábanként meg sokkal drágább lesz. Így a többszörösen átalakított, komplexebb haladó opciós stratégiák még likviditás hiányában nem használhatók a kripto opciós piacon.

Ezzel szemben az egyszerűbb opciós stratégiák kötése - az egyéni jellegzetességeket figyelembe véve - nem okoz problémát. Pl. ilyen lehet egy sima Call opció vásárlása kitörésre, vagy akár egy Put opció vétele fedezeti ügyletként. A fedezetlen opciós kereskedést mindenképp kerülném egy kripto eszköz esetén. Nem csak a jellemzően jóval magasabb volatilitásuk miatt, hanem a magasabb margin követelmények miatt is (ami ennek egyenes következménye).

Mikor lesz a kripto opciós piaci áttörés?

Nehéz lenne előre megjósolni, hogy mikor robban be a köztudatba úgy a kripto opciós kereskedés, mint anno a Covid alatti Robinhood retail kereskedési roham. Ehhez nyilván fejlődnie kell még a likviditásnak, az opciós kereskedési eszköztárnak és az elérhető termékek körének is.

Viszont mint tudjuk, a nyári test is télen készül, így nem akkor kell beletanulni, amikor már indul a hype, mert akkor késő lesz és csak kapkodás lesz belőle.

Így ha érdekel ez a piac és szeretnél róla egy átfogó képet kapni, akkor ajánlom figyelmedbe a Kripto Opció Start képzésemet, amiben részletesen bemutatom a BTC és ETH kripto opciós termékek jellemzőit és a Deribit kereskedési platform használatát.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2023-06-08



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.