Quadruple Witching és az opciós piacok

A tőzsdén minden nap történik valami, de vannak különleges napok, amikor az átlagosnál is több a mozgás, mint pl. a "Quadruple Witching" napokon, amiből évente csak négy van.

De mi is ez pontosan, és hogyan befolyásolja a piacokat? Ebben a cikkben most megnézzük, hogy miért fontos odafigyelned erre a jelenségre.

Mi az a Quadruple Witching?

A "Quadruple Witching" az az időpont, amikor négyféle tőzsdei származtatott termék egyszerre jár le. Ezek a következők:

  • Stock index opciók
  • Stock index futures
  • Stock opciók
  • Single stock futures (2020 óta nem kereskedik az USA-ban, így már csak "triple witching" lenne a helyes terminológia, de megmaradt az eredeti nevén)

Ezeknek a termékeknek az egyidejű lejárata négy alkalommal fordul elő egy évben: március, június, szeptember és december harmadik péntekjén. Ilyenkor a piacok általában nagyobb volatilitást és forgalmat mutatnak.

Íme az SPX napos grafikonja, ahol a legutolsó 6 ilyen eseményhez tartozó volument sárga nyíllal jelöltem.

A misztikusnak tűnő név ellenére a Quadruple Witching valójában nem rejt magában semmiféle misztikumot vagy titkot. A piaci szereplők, főként a market maker-ek, akik lejáró részvény- és indexopciókat adtak el, zárják a meglévő hedge pozícióikat, ezzel növelve a kereskedési volument. Emellett a szerződések lejárata előtti 'rollover' - vagyis a pozíciók átkötése - is növeli a forgalmat az opciós és futures piacokon.

Egy további fontos tényező a negyedéves index újrasúlyozás, amely szintén a 'witching' napján történik. Ez azt jelenti, hogy a portfólió menedzserek, akik ezeket az indexeket követik kénytelenek lehetnek olyan ügyleteket lebonyolítani, amelyek tükrözik az index változásait.

Hogyan befolyásolja a piacokat?

Az egyik legfontosabb hatás, amit a Quadruple Witching kivált, az a volatilitás növekedése lehet. Az opciókat és az egyéb származékos termékeket kereskedők gyakran zárják, görgetik pozícióikat vagy új pozíciókat nyitnak. Ez a nagy forgalom gyakran szélsőséges ármozgásokhoz vezet(het).

Továbbá az opciós piacokon egy érdekes jelenség az ún. "Pin Risk". Quadruple Witching alatt gyakran előfordul, hogy az árfolyamok egy-egy opciós strike árhoz "ragadnak" (ahol magas az Open Interest).

Mit teendő Quadruple Witching alatt?

Még inkább oda kell figyelned a kockázatkezelésre, mert a volatilitás növekedése növeli a veszteség kockázatát is. De ettől függetlenül semmi különleges teendős nincs. A józan pozícióméretezés és a kockázatkezelés mindennapos kell legyen...

2023-ban még két ilyen nap lesz: 09.15 és 12.15.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2023-09-14



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.