QQQY: az új 0 DTE ETF őrület...

Az opciós kereskedés világában mindig izgalmas, amikor új termékek jelennek meg. Most éppen a Defiance ETFs hozott létre egy új, kifejezetten 0 napos lejáratra fókuszáló ETF-et.

De mit is kínál ez az új termék, és kinek lehet hasznos? Jöjjön az összefoglaló!

Mi az a QQQY és hogyan működik?

A Defiance ezt a terméket 2023.09.14-én indította útjára. QQQY ticker alatt érhető el. Ezen kívül a cég még további 5 ETF-et és összesen kb. 860 millió dollárt kezel. Az alap éves menedzsment díja 0.99%.

A QQQY egy aktívan kezelt ETF, amely a Nasdaq indexen belüli 0 napos opciók és 6 hónaptól 2 éves lejáratú államkötvények által próbál havi jövedelmet generálni. A stratégia lényege, hogy az ETF ATM (at-the-money) és/vagy ITM (in-the-money) short put opciókat ad el a Nasdaq indexen, napi 0,25%-os hozam céljával. Az eladott opciók változóak lehetnek, akár 5%-os ITM mértékig is.

De mi is ez az ATM és ITM? Az ATM, vagy at-the-money, azt jelenti, hogy az opció kötési ára nagyon közel van az alaptermék aktuális piaci árához. ITM, vagy in-the-money, esetén az opció kötési ára olyan szinten van, ami már valós 'belső értéket' képvisel az alaptermékhez képest. Ebben az esetben, ha put opcióról beszélünk, az alaptermék piaci ára magasabb, mint a Put opció kötési ára.

Az ETF ATM és enyhén ITM opciók eladásával képes egyszerre kihasználni az index áremelkedéséből származó intrinsic belső értéket (ha emelkedik a piac), valamint az opciók eladásából származó extrinsic időértéket. Ez a kettő alkotja az opciós prémiumot.

Az alap a kockázatokat csökkentendő a tőke számottevő részét, akár 80%-át is, rövid távú államkötvényekben tartja. A tervek szerint ezeket lejáratig tartják, tehát fix jövedelemmel bővítik a portfóliót és tompítják az esetleges volatilitás hatását. Emellett természetesen az állampapírok fedezetként is szolgálnak a fedezetlenül kiírt Put opciók mögé. Ehhez kapcsolódóan érdemes megemlíteni, hogy mivel az alap jelentős része államkötvényekben van, egy esetleges kamatemelés vagy kamatcsökkentés is komoly hatással lehet az alap teljesítményére.

Mivel az alap jelentős része államkötvényekben van, a QQQY alulteljesíthet, ha a Nasdaq jelentősen emelkedik. Ugyanakkor, ha a piac esik az indexhez képest, akkor az alap túlteljesíthet. Az alap a legprofitábilisabb, ha a piac oldalazva, de felfelé mozdul, de ez függ az eladott opciók típusától is.

Összességében a QQQY egy olyan ETF, amely az államkötvények stabilitására és az opciós kereskedés lehetőségeire épít, de ezek jellemzői egyben korlátozzák is a teljesítményét bizonyos piaci körülmények között. Az ETF prospektusa innen tölthető le.

A 0 DTE őrület nem csökken

Mióta bevezették az SPX-en azt, hogy minden hétköznap van opciós lejárat, azóta még tovább nőtt a 0 napos opciós kereskedési stratégiák népszerűsége, ezen keresztül pedig a 0 DTE opciós volumen. Jelenleg a 0 DTE opciós volumen a teljes forgalom 43%-át teszi ki, míg ez 2021-ben csak 21% volt.

Az alábbi grafikonon szépen látszik, hogy mennyire brutálisan magas arányt képviselnek az aznapi (dailies - szürke) opciós lejáratok.

A fenti ETF tehát nagyon ügyesen próbálja kihasználni a 0 DTE opciós hype-ot azzal, hogy olyanoknak is ad lehetőséget részt venni ebben a piacban, akiknek lövésük sincs az opciós kereskedésről.

Mikor megláttam a hírt, az első érzésem az volt, hogy itt egy újabb piaci akna, ami ha elég nagyra nő akkor meglehetősen nagy kárt is okozhat. De miután megláttam, hogy az alap a vagyona akár 80%-át is DKJ (diszkontkincstárjegy) szerű eszközökbe fekteti, így a veszély egy picit tompult.

Gondolj csak bele, ha ez az ETF óriási lesz, azaz jelentős tőkét mozgat majd, akkor egy piaci pánik esetén komoly anomáliákat okozhat. Az alap stratégiája szerint rengeteg 0 DTE Put opciót ad el. Ha jön egy váratlan piaci esemény és az index drasztikusan esni kezd, az alapnak sürgősen vásárolnia kellene Put opciókat a már eladott, de még fedezetlen Put opciók fedezeteként. Ez a kényszeredett Put vásárlás tovább növelné az opciók implikált volatilitását (IV), ami magával hozna egy hirtelen IV spike-ot, VIX emelkedést.

A nagyobb IV értékek pedig rögtön vonzóvá tennék az opciókat más piaci szereplők számára is, ami egy öngerjesztő folyamatot indíthat el. Ez a helyzet az opciós piacon tovább növelné a volatilitást, ami az árakban is megmutatkozna. Emellett, a hirtelen megnövekedett vásárlási igény a Put opciókra tovább növelné a VIX indexet is, amely még tovább fokozhatja a piaci instabilitást.

Mindez pedig nemcsak az alap teljesítményét, de a teljes piac dinamikáját is jelentősen befolyásolhatná. Ezért az ilyen nagy tőkéjű alapok nem csak lehetőségeket, de jelentős kockázatokat is hordoznak, amelyeknek át kell gondolni a lehetséges hatásait mielőtt túl nagyra nőnek.

Kíváncsi vagyok, hogy ekkora 0 DTE hype-ban vajon egy ilyen alap mekkorára tud nőni 1 év alatt. Meglátjuk...

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2023-09-21



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.