Az Interactive Brokers CE kivonul 2024-ben!

Ma reggel érkezett az email az IB-től, amiben arról tájékoztatnak, hogy az IBCE és az IBIE (írországi entitás) egyesül hamarosan. Nézzük a részleteket.

Az angol levél magyarra fordítva erről tájékoztatja a kedves ügyfeleket:

"Ahogyan talán már olvastad, az IBKR bejelentette az Interactive Brokers Central Europe ("IBCE") és az Interactive Brokers Ireland Limited ("IBIE") egyesülését.

Az IBCE ügyfelei hozzáférnek azokhoz a termékekhez és szolgáltatásokhoz, amelyeket ma is használnak. Emellett az IBKR örömmel jelenti be, hogy az egyesülés további termékekhez fog hozzáférést biztosítani az aktuális IBCE ügyfeleknek az OTC Fémek és Pénznemek területén.

Mint az IBCE ügyfele, most nincs teendőd. Előzetes értesítést fogunk küldeni, amikor további dokumentáció lesz szükséges. További információért a bejelentésről, kérjük, lásd a GYIK szekciót az Interactive Brokers weboldalán.

Alig várjuk, hogy továbbra is kiszolgálhassuk befektetési céljaidat az IBIE-n keresztül, és reméljük, hogy európai befektetők igényeinek figyelembe vételével még több értéket tudunk majd nyújtani számodra a jövőben."

Mit lehet eddig tudni a részletekről?

Az IB közzétett a honlapján egy FAQ-t, amiben az egyesülés néhány aspektusát megvizsgálja, de sajnos számos kérdést nyitvahagy.

Nézzük először az angol FAQ magyarra fordított változatát.

Mi az IBKR terve az EU-s műveleteivel kapcsolatban?
A Brexit előkészületei során az IBKR két erős bróker-dealert hozott létre Európában – az Interactive Brokers Ireland Limited-et, vagyis az "IBIE"-t és az Interactive Brokers Central Europe Zrt.-t, vagyis az "IBCE"-t –, amelyek lehetővé tették számunkra, hogy kiszolgáljuk európai ügyfeleinket és jelentősen bővítsük európai üzletünket.

Az IBKR most stratégiai döntést hozott: ezeket a két bróker-dealert egy entitásba integrálja, amely Írországban lesz szabályozva, miközben jelentős szoftverfejlesztési és operációs szolgáltatási jelenlétet tart fenn ott.

Meg tudnád magyarázni, miért hoztok ilyen változást?
Ez a változás lehetővé teszi, hogy egy szabályozási követelményrendszerre fókuszáljunk, és egységes termékpalettát kínáljunk Európa-szerte, miközben továbbra is elérjük céljainkat és magas színvonalú befektetési szolgáltatásokat nyújtunk az ügyfeleknek.

Hogyan fogja ez érinteni az IBCE ügyfeleit?
A fúzió után az IBCE ügyfél-számlákat az IBIE fogja kiszolgálni. Értékeljük a leghatékonyabb és ügyfélbarát módot ennek megvalósítására, és további információval fogunk szolgálni az ügyfeleknek, miután véglegesítettük megközelítésünket.

Hogyan fogja ez érinteni az IBIE ügyfeleit?
Az IBIE ügyfeleknek nem kellene, hogy érintse ez a változás.

Mikor fog ez a változás bekövetkezni?
Ezt a döntést nemrég hoztuk meg, és célunk, hogy a folyamatot valamikor 2024-ben befejezzük. Együttműködünk a releváns felügyeleti hatóságokkal, és további információval fogunk szolgálni, ahogy a folyamat halad. Alig várjuk, hogy továbbra is támogassatok minket, amint növekszünk és erősítjük európai üzletünket, beleértve egy részletes útitervet az összeolvadással kapcsolatban megteendő lépésekről.

Tudsz több információt adni az IBIE-ről?
Az IBIE egy befektetési cég, amely az Írországi Központi Bank által van szabályozva és engedélyezve a második Pénzügyi Eszközpiacokra vonatkozó Irányelv (Directive 2014/65/EU) alapján.

Az IBIE az IBCE leányvállalata, és mindkét cég teljes mértékben az Interactive Brokers Group tulajdonában van. Az IBIE az Interactive Brokers Group legnagyobb befektetési cége Európában, több mint 350.000 ügyféllel.

Az IBIE weboldala: https://www.interactivebrokers.ie/en/home.php, amely tartalmazza a cég elérhetőségi adatait és a szabályozójáról szóló információkat, az Írországi Központi Bankot.

Változni fognak az IBKR jutalékok és díjak, amikor a számlám átkerül?
Nem. Az IBKR jutalékok és díjak nem fognak változni, amikor átmész az IBCE-ről az IBIE-re. Ugyanakkor az IBIE-nél alkalmazott kamatlábak eltérhetnek az IBCE CYEP programjában alkalmazottaktól. Weboldalainkon összehasonlíthatod ezeket.

Ugyanahhoz a kereskedési platformhoz lesz hozzáférésem vagy lesznek szoftverváltozások a számlám átvitele után?
A számlád átvitele nem lesz hatással a kereskedési platformra vagy a szoftverre, amit kereskedéshez vagy számlakezeléshez használsz. A technológia ugyanaz marad.

Változik a termékekhez való hozzáférésem, amikor a számlám átkerül?
Nem. A jelenlegi termékhoz való hozzáférésed nem fog változni, amikor a számlád átkerül.

Megváltozik a konszolidáció miatt, hogy milyen termékeket tarthatok vagy kereskedhetek?
Az IBIE ügyfelek hozzáférhetnek és kereskedhetnek ugyanazokkal a termékekkel és szolgáltatásokkal, amelyek jelenleg az IBCE-nél is elérhetőek, valamint néhány további szolgáltatással is. Pontosabban:

  • Az IBIE ügyfelek OTC Spot Fémekkel (Arany és Ezüst) és OTC Jövőbeli LME Fémekkel is kereskedhetnek.
  • Az IBIE ügyfelek 24 pénznemben tarthatnak eszközöket, szemben az IBCE által kínált 10 pénznemmel. Mivel az összes kereskedési pénznemet tarthatod az IBIE számládon, nincs automatikus FX az alappénznemedre az IBIE-nél.
  • Az IBIE kamatot fizet a készpénz egyenlegeken, így a jelenlegi IBCE CYEP programod már nem lesz érvényes.

Hogyan vagyok védve a veszteség ellen? Van-e bármilyen anyagi különbség, ami az IBIE-vel való kapcsolatomra fog vonatkozni az IBCE-vel fennálló jelenlegi kapcsolatomhoz képest?
Mindkét befektetési cég, az IBCE és az IBIE is köteles az ügyfélalapokat elkülöníteni a saját alapjaiktól, hogy ha bármelyikük fizetésképtelenné válna, az ügyfélalapok nem válnának a cég vagyonának részévé az inszolvencia céljából, és visszakerülnének az ügyfelekhez.

Bizonyos esetekben, ha egy befektetési cégnek nem sikerül megfelelően elkülöníteni az ügyfélalapokat, nem lehet ezeket az alapokat visszaadni az ügyfélnek, ha a cég fizetésképtelenné válik. Mind Írország, mind Magyarország rendelkezik kárpótlási rendszerekkel, amelyek bizonyos védelmet nyújtanak az ügyfeleknek, ha ez bekövetkezik. A két rendszer közötti fő különbség az, hogy a magyar rendszer alapján a maximális védelem €100,000, míg az ír rendszer alapján ez az összeg €20,000.

Az ír rendszer teljes részleteit megtalálhatod az https://www.investorcompensation.ie oldalon, a magyar rendszerről pedig az https://bva.hu oldalon találsz információt. Az IBCE weboldalán is található információ a befektetők védelméről: https://gdcdyn.interactivebrokers.com/Universal/servlet/Registration_v2.formSampleView?formdb=4531.

Megmaradnak-e az átvitt számlán a pozíciók jelenlegi költségalapjai?
Igen. A számlád átvitele nem lesz hatással a pozícióid jelenlegi költségalapjaira (cost basis).

Ugyanaz lesz az átvitt számla konfigurációja, mint a jelenlegi számlának?
Az átvitt számla konfigurációja a jelenlegi számládéhoz hasonló lesz, amennyiben ez a szabályozások által megengedett. Ez magában foglal olyan tulajdonságokat, mint a fedezeti képesség, piaci adatok, további felhasználók és riasztások.

Megváltoznak a bejelentkezési adataim?
Nem. A felhasználóneved, jelszavad és minden esetleges kétfaktoros azonosítási folyamat, ami a meglévő számládhoz kapcsolódik, aktívak maradnak az átvitel után. Ugyanakkor új számlaazonosítót fogsz kapni az átvitt számládhoz.

Hogyan érinti a változás a TBSZ számlámat?
A TBSZ-számlák nem érintettek az említett változás által. A fúziót követően a TBSZ-számlákat az IBIE-n keresztül szolgálják ki. Erre külön rá is kérdeztem a support-nál és ezt a választ kaptam:
"A TBSZ számlatípus továbbra is elérhető marad, így a jelenleg meglévő számla - a normál befektetési számlával egyetemben - migrálásra fog kerülni, valamint a továbbiakban is lehetőség lesz TBSZ nyitására."

Milyen további hatásai lehetnek?

Fentiek miatt valószínűleg ismét életbe lép majd a 25K daytrading szabály, ami az IBCE alatt nem volt érvényben. Viszont lehet majd ismét FX-et váltogatni szabadon, amit az IBCE nem engedett. Ezzel szemben gondolom a magyar bankszámlaszámra való utalás megszűnik és ismét drágább és lassúbb nemzetközi utalással lehet majd csak pénzt kijuttatni.

A fenti FAQ-ból sajnos az is kiderül, hogy az eddigi 100.000€-s biztosítás innentől kezdve csak 20.000€ lesz az írországi szabályozások miatt. Ez elég nagy érvágás. Pár évvel ezelőtt még ott tartottunk, hogy $500.000 volt a számla biztosítása.

Továbbá gondolom megszűnik a magyar ügyfélszolgálat is, így ismét lehet levelezni angolul nem tudó ázsiai támogatókkal.

Előny lehet viszont azoknak, akik hitelhez folyamodnának, hogy az IBIE biztosan nem fog semmit sem lejelenteni a KHR-be.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2023-09-28



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.