Miért kell a VIX-et elosztani 16-al?

A kereskedők és befektetők gyakran hallják a VIX, vagyis a Volatility Index nevét. De mire jó az ha a VIX-et elosztom 16-al? Nézzünk ennek a mélyére.

Mi az a VIX?

A VIX-et a Cboe (Chicago Board Options Exchange) vezette be 1993-ban, és eredetileg az S&P 100 indexhez (OEX) kötött opciók alapján számolták. 2003 óta azonban már az aktívabb S&P 500 index (SPX) opcióit használják a számításhoz. A VIX alapvetően az SPX opcióinak implikált volatilitását (IV) tükrözi, és így egyfajta félelemmérőként funkcionál a piacon. Ha a VIX magas, drágák az opciók, mert nagyobb volatilitást várnak a piaci szereplők, amit természetesen be is kell árazni az opciókba.

A volatilitás alapjai

A volatilitás alapvetően a standard deviáció, vagyis egy alaptermék átlagos hozamának szórását méri. A nagyobb napi áringadozásokkal rendelkező értékpapírok magasabb standard deviációt és így magasabb volatilitást mutatnak. Az implikált volatilitás az opciós árképzési modellek utolsó változója, és tipikusan évesített formában szokták kifejezni. Ebben a kontextusban lép be a képbe a 16-os szabály.

Mi az a 16-os szabály?

Ez egy egyszerű, de hatékony szabály, amely a volatilitás és az ármozgások kapcsolatát mutatja be. A 16-os szám valójában a 252 (az éves kereskedési napok száma) négyzetgyöke (pontosabban 15,87), amit leegyszerűsítve 16-ra kerekítenek. A szabály szerint ha a VIX aktuális értékét elosztjuk 16-al akkor megkapjuk az SPX napi ármozgásának mértékét százalékban.

Amikor a VIX 16 körül mozog, az SPX napi ármozgásának mértéke körülbelül 1% lehet. Ha a VIX 24-en áll, a napi mozgás körülbelül 1,5%, míg 32-es VIX esetén 2% körüli napi ármozgásra számíthatunk. Egy opciós kereskedő számára ez kritikus információ lehet például opció kiírás vagy vétel esetén.

A volatilitás "évesítése" és napi szintre való lebontása

A szabály segítségével nemcsak a VIX alapján számolhatjuk ki az ármozgásokat, hanem fordítva is működik a dolog. Ha egy részvénynek például 1,8%-os a napi volatilitása, az évesítve 1,8 x 16 = 28,8%-s volatilitás lesz.

Fontos megérteni, hogy a volatilitás az idő négyzetgyökével arányos, nem pedig közvetlenül az idővel. Ez alapvetően határozza meg az opciók árának "olvadását" (time decay) és az IV változásait a lejáratig hátralevő idő függvényében.

A VIX és a volatilitás alapvető eszközök egy opciós kereskedő arzenáljában. Megértésük és helyes alkalmazásuk nélkülözhetetlen a sikeres opciós stratégiákhoz. Ahogy a piacok folyamatosan változnak, úgy lesz egyre fontosabb, hogy a kereskedők tisztában legyenek ezeknek az eszközöknek a jelentőségével és alkalmazásával.

A VIX Alapú Termékek

A VIX index népszerűsége számos olyan pénzügyi termék létrejöttét tette lehetővé, amelyek közvetlenül ezt az indikátort követik. Ilyenek például a VIX futures, VIX opciók, illetve az ETF-ek és ETN-ek, amelyek a VIX indexet követik. Ezekkel a termékekkel lehetővé válik a piaci volatilitásra való közvetlen spekuláció vagy hedgelés. Azonban, ahogyan a legtöbb derivatív termék esetében, itt is óvatosnak kell lenni, hiszen magasabb a kockázat, különösen ha nem értjük teljes mértékben a termék működését.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2023-10-12



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.