2023 legfontosabb grafikonjai...

Amikor véget ér egy év, érdemes picit megállni és visszatekinteni arra, hogy mi is történt, hol tartunk most. Ilyenkor mindig át szoktam tekinteni az éves grafikonokat.

Az éves gyertyák mellett természetesen érdemes átnézni a heti és havi grafikonokat is, hogy még jobban összeálljon a kép.

S&P500 - SPX

Kezdjük az áttekintést a világ egyik legfontosabb grafikonjával, az S&P500 index termékével, az SPX-el.

Az alábbi éves grafikonon azt látjuk, hogy a 2022-es esést majdnem teljesen ledolgozta az index, ami figyelemreméltő teljesítmény egy emelkedő kamatkörnyezetben. Néhány ponttal maradtunk csak el a történelmi új csúcstól. 24%-os emelkedéssel zárt az index.

Nasdaq - NDX

A tech szektort tömörítő Nasdaq éves grafikonja relatív erősséget mutat az SPX-hez képest, hiszen ennek már sikerült új csúcsra is mennie.

Az alábbi éves grafikonon látszik, hogy a 2023-as gyertya az elmúlt évek egyik legnagyobb emelkedését mutatja, +53%-os teljesítményt generálva. Persze azt is tudjuk, hogy ennek a teljesítménynek a nagy részét a 7 nagy tech óriás adta.

RUT

A Russel 2000 index (small cap cégek) éve sokkal gyengébb volt mint az SPX vagy NDX. Ennek egyik fő oka, hogy sokkal érzékenyebben érintette a benne lévő cégeket a magas és tovább emelkedő kamatszint. Azért ez sem volt rossz a maga +15%-os eredményével, de azért itt még messzebb van az új csúcs.

VIX

A félelem és kapzsiság index nem tudott a 2022-es csúcs fölé menni. Az év eleji sorozatos bankpánikok után a VIX lefelé trendelt és az év végére abszolút értelemben is nagyon alacsony szinthez érkezett. 42%-os eséssel zárta az évet.

TNX

Az USA 10 éves államötvény hozama rég nem látott emelkedést produkált évközben. 5-ig ment az árfolyama, amire nem volt példa 2007 óta. Év végére viszont meg tudott nyugodni és kb nullában zárta az évet. Ha a FED megállt a kamatemelésekkel (a piac ezt árazza), sőt lesz is csökkentés akkor nyilván a TNX esni fog idén, aminek eredménye a kötvények árfolyamának emelkedése.

TLT

Az előző ábrából egyenesen következik, hogy a kötvények árfolyama jelentős nyomás alá került 2023-ban is. Az alábbiakban a TLT éves grafikonja látszik, ami a 20 éves amerikai államkötvény ETF-je. Az év közepén 2014-es szintekig tudott süllyedni az árfolyama, de év végére korrigált és kb. nullában zárta az évet.

Dollár index

A dollár index eséssel tudta zárni a tavalyi évet és nem is volt benne túl nagy kilengés évközben. -2% volt a teljesítménye.

Olaj

Messze nem volt olyan volatilis éve mint 2022-ben. 11%-os eséssel zárta az évet.

Európa - VGK

A Vanguard európai indexének is elég jó éve volt. +20%-al tudta zárni az évet. Érdekes, hogy a 2022-es és 2023-as csúcs is 64.92, így technikailag nem ment új csúcsra, centre pontosan megegyeznek.

BTC/USD

A kripto piacot az utolsó negyedév húzta fel a BTC spot ETF engedélyezésének híre és reménye. Annak ellenére, hogy nem tudott az előző évi csúcs felett zárni, nem volt rossz éve, sőt. A maga 155%-os emelkedésével eléggé egyedülálló, de ne felejtsük el, hogy ez kripto...

Kína

Alábbiakban az FXI éves grafikonja, ami a kínai large cap papírokat tömörítő ETF. Kínának idén sem volt túl jó éve, folytatta a tavalyi esést. -12%-os eredménnyel zárt.

USD/HUF

A forintnak azért jobb éve volt, mint 2022-ben. Ugyan volt egy 383-as csúcs, de az évet 7%-os eséssel zárta az USD/HUF.

Tesla

A mindenki által követett és kissé mániába forduló részvénynek is elég jó éve volt, +101%-os teljesítményt tudott felmutatni. Majdnem Bitcoin...;)

Meta Platforms

A 2022-ben még temetett Meta brutális emelkedést produkált 2023-ban. Még a Bitcoint is maga mögött hagyta a maga +194%-os emelkedésével. Volt is honnan emelkednie a 2022-es szakadást követően.

NVDA

A Meta-nál szebbet már csak a NVDA tudott emelkedni, ami az egyik legnagyobb nyertese lett (eddig) a 2023-as AI forradalomnak. +239%-os emelkedéssel zárta az évet...

XLK

A tech szektort tömörítő S&P500 szektor ETF is nagyon szép évet zárt +56%-os emelkedéssel.

XLE

Az energiaszektor cégeit tömörítő ETF-nek nem volt túl jó éve. Elég masszív volatilitás mellett az évet nullában zárta.

XLF

A pénzügyi szektor nem zárt rossz évet a maga 12%-os emelkedésével, de azért messze elmarad a többitől.

USA alapkamat

Ne maradhat el az egyik legfontosabb grafikonunk, az USA alapkamat alakulása sem. Az ábrán látszik, hogy az alapkamat messze nem emelkedett már annyit, mint 2022-ben. 4.5-ről 5.5-re emelkedett az év végére.

USA infláció

Az amerikai infláció nagyot tudott esni 2023-ban. Egészen 3% körüli szintre csökkent. Ennek köszönhető, hogy több FOMC-n már nem emeltek, csak változatlanul hagyták a kamatot. Emiatt (is) áraz a piac 2024-re akár több kamatvágást is a FED részéről.

Vajon milyen lesz 2024?

Nem szeretek jósolni és nem is tudok. Sok fog múlni a következő faktorokon:

  • csökkent-e a FED kamatot és ha igen mennyit
  • lesz-e globális konfliktus (ld. ukrán és izraeli helyzet)
  • mit hoz az amerikai elnökválasztás, ami nagyon meg tudja mozgatni a piacokat.

Egy biztos: idén sem fogunk unatkozni...

Kívánok mindenkinek nagyon sikeres, profitábilis és boldog új évet!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2024-01-04



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.