Momentum és a technikai alakzatok

momentum alakzatok

Az előzőekben láttuk, hogy a momentumnak nagyon komoly szerepe van a kitörésekben. Most azt fogom megmutatni, hogyan lehet technikai alakzattal és a momentummal együtt tradelni.

A kedvenc párosításaim a DT, DB (Double Top, Double Bottom) momentum divergenciával.


Példák momentum divergenciára:

dupla tető momentum divergenciával
Minden együtt állt az eséshez. DT, csökkenő momentum. A belépési szint meghatározása az alábbi módszerrel történik. Az emelkedés kezdetétől a DT alsó pontjára helyezem a trendvonalat. Ha ezt áttöri az ár - mint a példában is - és még a momentum is negatív, akkor short az irány. A pozíciót akkor zárom, amikor a lefelé ívelő momentum vonal kitör a lefelé tartó csatornából.
dupla fenék momentum divergenciával
Hasonló példa, de DB és nem momentum indikátor, hanem RSI, 20-as beállítással. Az eredmény majdnem ugyanaz. DB kialakul, momentum emelkedik. Amikor áttöri a csökkenő trendvonalat az ár, long pozíciót nyitok.
Akkor lépek ki a pozícióból, ha a momentum kiesik a belőle, ami láthatóan május elején következett be.

momentum példa

Itt egy kicsit összetettebb a kép. Most CCI-t használok momentum indikátorként. Látszik, hogy az emelkedő trend közben csökkent a momentum. Amikor a momentum és a trend vonal is letört, short megyek. Majd létrehozok egy csökkenő momentum trendvonalat és amíg ki nem tör pozitív irányba, addig benne vagyok a shortban. Ez a csökkenő trend töretlen volt három hónapig. Amikor áttörte, kiszállok.
A CCI-n lévő zöld és piros nyilakkal nem kell törődni. Azokat a szoftver automatikusan teszi rá, jelezvén, hogy szerinte hol kell short és long menni. Látszik, hogy mennyi "megbízható" jelet adott. A CCI-t sem úgy kell használni, hogy túlvett és túladott szinteknél belépni, az nem működik. Mint látható, ebben a példában nem volt semmilyen konkrét technikai alakzat, csak egy szimpla trendvonal letörés. Ezeket is érdemes figyelni.

momentum kitörés példa

A trend tetején egy konszolidáció kezd kialakulni, közben a momentum esik. Ahol áttöri a horizontális támaszt, ott short megyek. Amint a momentum trendvonal kitör, kiszállok a poziból. Ez július elején történt meg.


Azt hiszem, hogy fenti példákból sikerült röviden érzékeltetni a momentum és az ár kapcsolatát a trading során. Fontos a momentum, fontos annak iránya és a divergencia. Kombinálható technikai alakzatokkal, támasz és ellenállás szintekkel, trendvonalakkal, stb. Az alkalmazás változatossága kizárólag a tradertől függ, vagyis tőled. Rajtad múlik, hogy mennyire kreatívan tudod a fenti elemeket kombinálni.

Tanulság:
- A momentum indikátor technikai alakzatokkal kombinálva nyerő páros tud lenni.
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2008-12-10



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.