Piaci indikátorok - III. rész

Piaci indikátorok

Folytatva a piaci indikátorok részt egy nagyon fontos indikátort szeretnék bemutatni neked. Kezdetben nem tulajdonítottam neki elég jelentőséget, amit a későbbiek során megbántam. Mint ahogy eddig is sokszor kihangsúlyoztam, ismét fontos megjegyezni, hogy pusztán egy indikátor jelzése alapján sosem hozok befektetési döntést.

Így van ez az alábbi indikátor esetében is. Ettől eltekintve örülök neki, hogy ez az indikátor egyike azoknak, amik gazdagítják a trading eszköztáramat, ugyanis nagyon hasznos, de ezt majd látni fogod te is. 


McClellan Oscillator és Summation Index
Kétféle McClellan indikátor létezik. Az Oscillator és a Summation Index. Mindkettő az előző cikkben tárgyalt A/D line indikátorra épül, abból származtatják. Először vizsgáljuk meg az Oscillator-t.

Oscillator

Az értéke = Az A/D 19 napos EMA - A/D 39 napos EMA. Érthetőbben az emelkedő és csökkenő részvények különbségének (A/D) 19 napos exponenciális mozgó átlagából kivonjuk az emelkedő és csökkenő részvények különbségének (A/D) 39 napos mozgóátlagát. Így jön létre az oszcillátor. Amikor a 19 EMA a 39 EMA fölé kerül, azt jelzi, hogy az emelkedő papírok erősödésben vannak. Ennek megfelelően ha a 19 EMA beesik a 39 EMA alá, akkor gyengülés tapasztalható. Momentum indikátorként az A/D statisztikai pozitív vagy negatív változásait kívánja előrejelezni ahhoz, hogy a piacra való belépést jobban lehessen időzíteni. Oszcillátorként létezik egy túlvett és túladott állapot, ami általában +100 és -100 értékeknél alakúl ki. Természetesen pusztán ezekre az értékekre hagyatkozva még nem döntenék a piacra való be vagy kiszállás mellett. Az alábbi példa bemutatja az NYSE A/D vonalának 19 és 39 napos exponenciális mozgó átlagát és az abból számolt oszcillátor értéket. 

McClellan Oscillator piaci indikátor

Jól látszik, hogy ahogy a 19 és 39 napos EMA keresztezte egymást, az oszcillátoron is vételi vagy eladási jel látszott. A többség úgy tartja, hogy akkor van vételi jel, ha a csökkenő oszcillátor emelkedésnek indul és áttöri a 0 vonalat. Eladási jel pedig akkor, ha az emelkedő oszcillátor esésnek indul és szintén áttöri a 0 vonalat. Én óvatos vagyok az ilyen "jelekkel", önmagában ez alapján nem hozok kereskedési döntést, mert égettem már meg magam ilyen téren még a tapasztalatlan időszakomban. 

Summation Index

A McClellan Oscillatorból származtatják az index értékét. Azt követi, hogy az Oscillator napi emelkedése, szummája mekkora volt. Érdemes tudni a kalkuláció módját, ezért azt nézzük meg azt is.

Summation Index = 1000 + (10%Trend - 5%Trend) - [(10 x 10%Trend) + (20 x 5%Trend)], ahol
5%Trend = A/D line 39 EMA
10%Trend = A/D line 19 EMA
Általában 0 és 2000 között oszcillál az index. A Summation Index szimplán egy hosszabb távú verziója az Oscillator-nak. Miközben az Oscillator rövid, középtávú tradingre alkalmas, addig a Summation Index hosszabb távon használható. Alkalmasabb a nagyobb piaci trend fordulók meghatározásához.
Az alábbi ábrán a 2002-es bull market kezdetét jelző emelkedést láthatjuk.
McClellan Summation Index

Ezek után lássunk egy olyan chartot, ami a mai piaci helyzet McClellan Oscillator-át (NYSE) és Summation Index-ét tartalmazza.

McClellan Oscillator és Summation Index

Látszik a charton, hogy az utóbbi időben volt egy kisebb emelkedés, aminek eredményeképp az oszcillátor elérte a túlvett 100-as értéket és gyorsan vissza is fordult. Az is szépen látszik, hogy 2008-ban mennyire mínuszban tartózkodott a Summation Index, hiszen minden esett és folyamatosan szinte csak esett.

A következő cikkben a TIKI, TICK, TRIN és Bullish Percent indikátorokkal fogunk megismerkedni.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2009-01-12



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.