Milyen opciókkal rendelkezik egy adott részvény?

részvények opciói

Mielőtt belevágnánk az Option Greeks témába, azaz az opciós mozgásokat meghatározó görög betűkbe, egy kicsit könnyedebb témával folytatom.

Azt fogom bemutatni, hogy miképp tudod megnézni, hogy egy adott részvényhez milyen opciók érhetők el és azon belül az egyes oszlopok mit jelentenek.

 

Mi az Option Chain?

Option Chain-nek hívják egy adott részvényhez tartozó összes Call és Put opciót tartalmazó táblázatot, ami magába foglalja az összes lehetséges célárat és lejárati dátumot.


Az Option Chain komponensei:

  • Expiration month: lejárati dátum,
  • Strike price: célár,
  • Call/Put: vételi opciók baloldalt, eladási opciók jobb oldalt, ugyanahhoz a célárhoz,
  • Ask: az az ár, amin meg lehet vásárolni egy opciót,
  • Bid: az az ár, amin el lehet adni egy opciót,
  • Last price: legutolsó ár,
  • Volume: a teljes napi mennyiség amit adott opcióból kereskedtek,
  • Open Interest: nyitott opciós szerződések száma, azaz mennyi van kint a kezekben,
  • Symbol: egyedi azonosítója az opciónak. 


Ha a részvény ára 25 alatt van, akkor 2.5-el emelkedik a megvehető opciós célár. Ha 25 felett van, akkor 5, ha 200 felett akkor 10. Speciális esetben, mint például a nagyon likvid index ETF-ek, (SPY, DIA, stb) 1-esével növekszik a célár.

Íme az ACI, ami 25 alatt van, ezért 2.5-esével változik a célár:

részvény célára
Íme az ESI, ami 50 felett van, így 5-ösével változik a célár:
részvény célárának változása
Íme a GOOG, ami 200 felett van, így 10-esével változik a célár:
részvény célárának változása
Íme a SPY, ami speciális ETF index termék, 1-esével változik a célár:
ETF index termék célára

Mindegyik képet az látható, hogy az OI és a Volume 0. Az OI azért nulla, mert még nem nyitott ki a piac és ilyenkor nem írja ki, a volume meg logikusan azért, mert mivel még nem nyitott ki a piac, ezért a mai napon még nem kereskedték. Az is látszik a képeken, hogy mindegyiknél a márciusi lejáratú opciókat választottam. ACI esetében jól látszik, hogy még van APR, JUL és OCT is a képen, vagyis áprilisi, júliusi és októberi lejáratú opció is. A többi a hely hiánya miatt nem látható, de létezik. Általában 1-2 évre előre vannak beárazva a különböző opciós havi lejáratok.

Open Interest és a volume

Mivel sok kezdő opciós kereskedő keveri, hogy mi a különbség az Open Interest és a Volume között, íme egy rövid kis magyarázat hozzá.

Az Open Interest (OI) az éppen nyitott kontraktusok száma adott opcióra nézve. Akkor tekintünk nyitottnak egy opciót, ha megvettem, de még nem adtam el, vagy nem gyakoroltam a vételi/eladási jogomat, azaz az ügyletet nem zártam le.

A volume pedig  a napi kereskedési mennyiséget jelenti. Ez a két szám nem feltétlenül ugyanaz, hiszen lehet OI akár 1000, míg a napi kereskedési volumen 10-20 db.

Ne tévesszen meg a két összeg. Attól még, hogy a volume alacsony, még az OI lehet magas. Az OI-t érdemes nézni, hiszen minél magasabb az OI értéke, annál nagyobb eséllyel lehet majd kiszállni egy ügyletből, vagyis annál nagyobb az adott opció likviditása.
A likviditás mérésenek másik módszere a BID/ASK spreadnagysága. Mit is jelent ez? A bid az ár, amiért el lehet adni egy opciót, az ask amiért venni lehet. Ha a kettő között hatalmas űr tátong, az jelentősen ronthatja a profitabilitási mutatónkat.

Tanulság:
– Az OI és a volume nem ugyanaz. Szűk BID/ASK spread eléréséhez érdemes magas (>100) OI-val rendelkező opciót választani.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 93%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2009-03-03



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.